Igazi karos kávéfőző 20 bar nyomással és tejhabosítóval olcsón, lengyel raktárból
Nézd meg a kávéfőzőről készült Youtube bemutatónkat, és iratkozz fel a csatornánkra, robotporszívót nyerhetsz! (katt ide a szövegre!)
Bevezető
Lassan 40 éve műszaki pályán mozgok, 21 éve írok cikkeket mindenféle kütyüről, de ebbe a kávéfőzőbe beletört a bicskám.
Szerettem volna alapos, a témát jól körül járó írást készíteni, de rájöttem, ehhez nem lesz elég, ha utána olvasok, ezt a szakmát, mármint a kávékészítést művelni kell ahhoz, hogy igazán jól végezzük.
Szóval, őszintén megmondom, fel kellett adnom a tervem, hogy a kávéfőzésről írjak, így ez a cikk csupán egy kávéfőzőről fog szólni, egy olyan ember „tollából”, aki tudja milyen a jó kávé, értékeli a jó kávét, de hogy mitől is lesz jó, azt maximum sejti.
Vagyis, ezt a cikket egy amatőr írja, remélhetőleg leginkább amatőröknek, egy olyan kávéfőzőről, amivel presszó minőségű eszpresszót lehet otthon is főzni, mindenféle tudás nélkül.
Csomagolás, tartozékok
A Blitzwolfot évekkel ezelőtt, mint fülhallgatók és kisebb hangszórók gyártóját ismertük meg. Az eltelt időben azonban a portfólió egy csöppet bővült. Érkeztek a gamer cuccok, a soundbarok, a székek, az órák, a kamerák, és idén megérkeztek a háztartási gépek is.
Elég sok Blitzwolf cucc járt már nálam, sok minden saját használatra jött, volt, amit tesztre kaptam, de egy dolgot mindegyikről elmondhatok, az árukhoz képest szuper minőségűek voltak.
Emiatt mertem megvásárolni ezt a kávéfőzőt is, amit a régi, karos, ámde kotyogós rendszerű gépem lecserélésére szántam.
A gép doboza a szokásos zöld-fehér Blitzwolf színeket kapta. Belül a kávégép mellett viszonylag kevés tartozék vár minket. Egy leírás (magyar nyelv nincs, de annyira nem is kell), egy adagolókanál, egy szűrő mellékelve, egy karban. Más nincs.
A víztartály, a csepptálca már a gépben vár minket.
Beüzemelés, használat
Első lépésben szedjük le mindenhonnan a nylont, és a különböző alkatrészeket a szállítás alatt rögzítő ragasztószalagokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor természetesen illik a gépet átmosni. Én elmostam minden kivehető darabot, a víztartályt különösen, utána pedig lefőztem néhány adag kávét.
Ezután jött az első presszókávé, amit meg is ittam!
A gép használata nem igényel műszaki vénát. A víztartályon látjuk mennyi a maximum, amit beletölthetünk, ha ez meg van, akkor mehet a tartály a gép hátuljára.
A gép tud egy vagy két adag kávét főzni, ezekhez külön szűrőt kapunk, így nem kell a kávét méricskélni. Egy kanál egy adag, pont ennyi fér az egyadagos szűrőbe, a kétadagosba meg a duplája.
A kart a szűrővel elsőre kicsit nehezen lehet a helyére fordítani, de ez idővel könnyebb lesz, nem kell tőle megijedni. Megjegyzem, találkoztam már olyan főzővel, ami bejáratás után is nagyobb izomerőt igényelt.
A gép kijelzőjén találunk egy numerikus részt, és találunk öt gombot. Ezek érintésérzékenyek, szóval nem kell őket erővel nyomni.
A középső gombbal tudjuk bekapcsolni. A bekapcsolás után várnunk kell, amíg a gombok fénye villogásból folyamatosra vált, ez jelzi, hogy a gép felmelegedett, készülhet a kávé.
Az első gombbal egy- a másodikkal két adag kávé főzhető. A bekapcsoló túloldalán a negyedik gombbal manuálisan tudjuk indítani a fizet, és manuálisan tudjuk leállítani is, szóval ezzel hosszú kávét készíthetünk. Az ötödik gomb a gőzölés, habosítás.
Ez utóbbi természetesen a tejes kávéitalokhoz kell majd, mint például a cappuccino. Ennél is van felmelegedési idő, szóval, ha használni akarjuk, akkor a megnyomás után itt is várnunk kell, míg a fény villogóból folyamatossá válik.
A fejezet végére egy fontos dolog!
A gépen programozható az egy- és két adag főzése esetén a víz mennyisége. Bekapcsolás után a gombot nyomva kell tartani, egy idő után villogni kezd. Egy nyomásra elindul a kávé, a másodikra megáll. A két nyomás között eltelt idő lesz az, amit ettől kezdve minden főzésnél használni fog a kávéfőző. Ez természetesen később megváltoztatható a leírt módszerrel.
Tapasztalatok
Itt kéne elmagyaráznom, hogy mitől lesz jó egy kávéfőző, de ebbe nem fogok belemenni. Rá kellett jönnöm, hogy a kávéfőzés nagyjából olyan, mint a borkészítés, a pálinkafőzés. Nagyon sokan értenek hozzá, és viszonylag sokan már-már fanatikus precizitással űzik a mesterséget.
Megértem őket, ez már nem is hobbi, hanem szinte művészet.
Én azonban nem tartozom ezek közé az emberek közé. Nem különösebben érdekel a kávé lúgosításának kémiája, bőven elég, ha tudom, hogy a forróvíz kell hozzá. Nem érdekel, hogy pontosan milyen nyomáson lesz a legjobb a kávé, elég, ha azt tudom, hogy az 1 bar körüli kotyogósokkal nagyon odafigyelve lehet értékelhetőt készíteni.
Azt is tudom, hogy a nagy presszógépek 8-9 báron működnek, és azt is, hogy az otthoni használatra szánt, de már jobb masinák 15 bart tudnak. Sőt, felfedeztem azt is, hogy a drágább kategóriánál már előfordul 20 bar nyomás is.
Erre a Facebook csoportunkban azt írta valaki, hogy nem csak felesleges ekkora nyomás, hanem rossz is, mert szétnyomja a kávépogácsát. Ezzel sem vitatkozom.
A jó presszókávé egyik ismérve a crema, vagyis a kemény hab. Ahogy olvasom ez sem mindegy milyen. Mármint van, amikor van hab, de az nem crema, csak a nyomásfokozós kosár miatt keletkezik. Nem ellenkezem ezzel sem, fogalmam sincs így van-e.
Ahogy viszont a bevezetőben írtam, egy dolgot mindenképpen tudok, hogy a kávé, amit iszom jó vagy sem. Vagy inkább mondom úgy, ízlik vagy sem.
Nos, a Blitzwolf masinája a papírforma szerint jó kell, hogy legyen. Az 1100 wattos teljesítmény, és a 20 bar nyomás két olyan adat, ami a drágább kategóriába helyezi a gépet. De, (és ezt elhiszem a hozzáértőknek) ez még nem jelenti azt, hogy a gép tényleg jó, és tényleg jó kávét lehet vele főzni.
Szóval annak eldöntésére, hogy a gép jó vagy rossz egy mód van, mint a pudingra, ki kell próbálni!
Nos, természetesen kipróbáltam! Az eredmény nem lepett meg, reménykedtem benne, hogy jó lesz. Az lett!
Néha, a kotyogósommal is tudtam egészen jó ízű kávét főzni, de azt hiszem ez a legtöbb, amit elmondhatok arról a barna folyadékról, ami kijött belőle. A Blitzwolf masinája viszont kávét készít, igazi presszókávét, olyat, mint amit kávézókban, jobb helyen iszom. Krémes állagú, zamatos, ízletes ital, amin ott a kemény hab, amiről fogalmam sincs, hogy crema vagy sem, csak azt tudom, hogy érzésre nem nagyon lehet jobb.
Sok helyen, sok országban ittam már kávét. Aki jár Olaszországban, az tudja, hogy szinte bárhova beülhetünk, a presszókávé az presszókávé lesz, a latte az latte, a cappuccino az pedig cappuccino, pont olyan, amilyennek lenni kell. Olaszországban a kávézás szinte csalódásmentes műfaj.
Nos, most már nem csak Olaszországban az, hanem a konyhámban is.
A fent említett három, általam gyakrabban fogyasztott italt kipróbáltam, számomra kifogástalan lett mind. Biztos van, aki bele tudna kötni ezekbe is, de a kávéfőzés már csak ilyen.
Az biztos, hogy számomra a Blitzwolf gépe jó választásnak tűnik, hiszen mindenféle komolyabb hozzáértés nélkül vagyok képes olyan kávét készíteni, amihez már illik leülni, elszürcsölgetni, kiélvezni minden kortyot.
A Blitzwolf gépe szerencsére nem drága, legalábbis az itthon kapható hasonló képességű masinák között. Kuponnal már 30 ezer forint alatt megkaphatjuk, ráadásul lengyel raktárból tudjuk megrendelni, így se vám, se áfa, és a szállítás ideje sem annyi, mintha Kínából vásárolnánk.
Ha kíváncsi vagy, hogy néz ki élőben a kávéfőzés a géppel, akkor a cikk elején található videós bemutatót is nézd meg.
Ha megtetszett a gép, akkor a vásárláshoz használd a BGHU0380 kuponkódot az alábbi hivatkozásra kattintva 27 ezer forintért veheted, viheted:
BlitzWolf BW-CMM2 presszókávéfőző