Kávégép kezdő baristáknak szeretettel – BlitzHome BH-CMM5 teszt
Ha mindegy milyen a kávé csak barna legyen, akkor ez nem a Te géped!
Tartalomjegyzék Mutasd
Bevezető
Ha van cikk, amit soha nem akartam megírni, akkor ez az. Az előző kávéfőzős cikkem után sokan leszedtétek rólam a keresztvizet, megjegyzem néhányan joggal. Tény, nem értettem a kávékészítéshez. Nem a kávéfőzéshez, mert ahhoz értek.
Ugyanis azt mondják az okosok, hogy a kávét nem főzzük, hanem készítjük. Már értem miért, de akkor sincs teljesen igazuk. Ugyanis való igaz, hogy egy bizonyos szint felett a kávét készíteni szokták, de az alatt a bizonyos szint alatt szimplán csak megfőzni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vannak olyan kávégépek, amik lehetőséget adnak arra, hogy kísérletezzünk kicsit. Lehet durva vagy finom az őrlemény, változhat a víz nyomása, hőmérséklete, a kávé és a víz mennyisége, és ezek mind befolyásolják, hogy milyen lesz a végeredmény.
Erre merem azt mondani, hogy ez kávé KÉSZÍTÉS. Amikor megvesszük az őrölt kávét és betesszük a legolcsóbb kotyogósba, az simán csak főzés.
Nos, a legutóbbi cikkemben egy olyan kávéfőzőt mutattam be, aminél nem sok lehetőségünk volt a beavatkozásra. Persze vehetünk hozzá különböző őrleményeket, és ezzel lehet már játszani, de alapesetben a bolti őröltkávé jutott bele, a nyomásfokozós kosár segített habos kávét készíteni, és maximum a víz mennyiségével, és a kávépogácsa keménységével játszhattunk.
Ennek ellenére szeretem ezt a gépet, kis odafigyeléssel remek kávét készítek vele, mindezt mindössze 30 ezer forint körüli összegért.
Van azonban a BlitzWolfnak (BlitzHome) egy másik gépe, amit jóval drágábban mérnek. Erre azt mondják, hogy ez már egy profi szerkezet. Ezzel már készíteni fogjuk a kávét.
Amikor a BlitzWolf megkért, hogy írjak róla egy tesztet erősen tiltakoztam. Marhára nem szerettem volna egy újabb pofoncunamiba szaladni, de addig győzködtek, amíg igent mondtam.
Ezután pedig heteken keresztül presszógép teszteket olvastam vagy néztem a YouTube-on. Megtanultam mitől jó, vagy mitől gyenge egy gép. Milyen tulajdonságokat kell figyelni, milyen módon kell egy ilyen géppel igazán aromás, sűrű kávét készíteni. Mire kell figyelni a beállításoknál, hogy kell helyesen tejhabot készíteni, tejet gőzölni.
Szóval képeztem magam, hogy mire megérkezik a gép, addigra tényleg ki tudjam próbálni, és tényleg tudjak érdemi véleményt alkotni, amit átadhatok Nektek. Ezt olvashatjátok alább!
Csomagolás, tartozékok
Ez a legrövidebb fejezet. A csomagolás kielégítő, semmi extra, de szinte biztos, hogy sérülésmentesen érkezik meg a cuccod, ez a legfontosabb.
Tartozékokból annyit kapunk, ami a legfontosabb. Megnéztem, hogy a hasonló tudású, de 200-300 ezer feletti, de hasonló tudású gépekhez mit adnak, és hát kicsivel többet, de tényleg kicsivel.
A BlitzHome BH-CMM5 mellé jár két kosár, egy az egyadagos, egy a kétadagos főzéshez. A drágább gépekhez 3-4 kosarat adnak, de a két- háromszoros árért adjanak is. Kapunk még egy kart a kosarakhoz, egy adagolókanalat és egy tampert. A drágább gépekhez szoktak adni kiöntőt/habosítót a tejhez, esetleg razort, hogy a szűrőben a kávépogácsát el tudjuk igazgatni. Ennek hiánya miatt sem sírok.
Ami lényeges a tartozékokkal kapcsolatban. A kar rendkívül igényes darab, bármelyik, még ennél is drágább presszógép mellett el tudnám képzelni. A kosarak a teljesen egyszerű darabok, vagyis ezeknél már nincs nyomásfokozó. Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez baj, tudnotok kell, hogy nem, épp ellenkezőleg. A tamper sem egy őrület, a célnak meg fog felelni, de ha komolyan gondoljátok a kávékészítést úgyis vesztek majd komolyabbat.
Egyelőre nagyjából ennyi az infó, jöhet a külső!
Külső
A BlitzHome gépe igazán mutatós darab. A tudásához képest viszonylag kompakt, de azért szarvasi kazános, karos főzőhöz képest nagy. Egészen pontosan 41.00 x 28.00 x 32.50 cm a befogadó méret, a tömege 9,34 kilogramm. Szóval anyag az van benne.
A gép már ránézésre is egészen más kategóriát képvisel, mint a kistesó, a BW-CMM2 (Kuponkód: BG949120). A ház nagyobbrészt ugyan műanyag, de ettől, vagy ennek ellenére rendkívül erős a szerkezet. Az előlapon a négy nyomógomb mellett egy nyomásmérőt is találunk, ami örvendetes, enélkül nehéz lenne jó kávét készíteni.
A gőzölő gombja a megszokott helyén, jobboldalon van, de jóval több funkciót látunk rajta, mint a szokásos ki- és bekapcsolás. A részletekről majd később. Ehhez tartozik, hogy gőzcső is a megszokott helyén van, találunk rajta némi szilikon borítást is, hogy ne égesse szét az ujjunkat.
Mivel ez egy komoly gép, találunk rajta kávé őrlőt is, mégpedig szemből nézve a baloldalon. Fent a tartály a kávébabnak, ez 250 milliliteres, tehát pont jó méret (szerintem). Az őrült kávé baloldalon alul hullik majd a kosárba. A kosártartó mellett jobbra, a szokásos helyen a kar, innen jön majd a kávé.
A gép hátulján találjuk a víztartályt, ez 2,7 literes, a kategóriához képest egy picit nagy, általában kétliteres tartókat szoktak a hasonló gépeken használni. Fent, a gép tetején, a kávébabtartó melletti rész a megszokott csészemelegítő, ide tehetjük a kávézás előtt a csészéinket, hogy azok ne hűtsék le a kávét.
Első ránézésre mindenképpen pozitív a benyomás, Az anyagok jók, az összeszereléssel sincs baj, szóval kezdhetjük a kávékészítést, ám előbb lássuk a gép tudását!
Papírforma
Szigorúan csak azt írom le, amit a gyártó közölni kíván velünk a képességek kapcsán. Az értékelés és a valós képességek majd később jönnek. Kezdjük!
Szóval, a BlitzHome BH-CMM5 egy otthoni használatra tervezett kávégép, aminek a tudása lényegében (többé-kevésbé) megegyezik azokkal gépekkel, amikkel a kávézókban találkozhatunk.
A gép teljesítménye 1360 és 1620 watt között változik a használattól függően. Az elérhető legnagyobb víznyomás 20 bar. Fent már írtam, de ismételjünk, a kávébabot egy 250 milliliteres, a vizet egy 2,7 literes tartályba tehetjük.
A kávéőrlő egy tipikus kúpos, 58 milliméteres őrlőfejjel rendelkező megoldás, az őrlemény finomsága 15 fokozatban szabályozható. A gép, és így az őrlő is présöntvényből készül. A BlitzWolfnál lényegesnek találták elmondani, hogy az őrölt kávé vertikális úton közvetlenül a kosárba jut. Ez mondjuk tisztítás miatt tényleg fontos lehet.
Az őrlővel kapcsolatban lényeges még, hogy nem csak az őrlés finomsága, hanem a kávé mennyisége is szabályozható.
A gép a melegvizet nem kazánban, hanem egy gyorsfűtési rendszerrel ellátott termikus blokk segítségével állítja elő. Ez a gyakorlatban egy csőkígyót jelent, amiben az átfolyó víz pillanatok alatt eléri a kellő hőfokot.
A gyártó előnyként mutatja be a precíz vízhőfokszabályzást, ami valóban előny, ám a hasonló kategóriájú (ám sokkal drágább) gépeknél elő szokott fordulni manuális szabályzás is. Ez a gyakorlatban egy 3-4 fokos tartományban történő szabályzást tesz lehetővé. Nos, itt ilyen nincs.
A fűtőegységgel kapcsolatban fontos még, hogy a CMM5 egykörös egységet használ, vagyis nincs külön fűtőkör a gőzöléshez és a főzéshez. Ez hátrány, ugyanakkor jó tudni, hogy ebben a termékosztályban, árkategóriában ez nem érhető el tudtommal egyik gyártónál sem. Ez egyel (vagy kettővel) drágább gépek sajátja.
Kiemelik még a fontos tulajdonságok között a pontos áramlásmérőt, és igazuk is van, ez tényleg fontos. A kávé mennyiségéhez illik jól beállítani a víz mennyiségét is, lévén nem filteres amerikai kávét akarunk készíteni, hanem krémes presszókávét!
Fontos, hogy a gép a használat után a bent maradt gőzt automatikusan kiengedi, így elengedi a nyomást, ha éppen nem használjuk.
Utolsóként a valós idejű nyomásmérőt emelik ki, ami szerintem alapkövetelmény egy ilyen gépnél.
Hogy kell kávét készteni?
Előre szólok, lelkes amatőr vagyok csekély tudással. Szóval szívesen veszem az esetleges kiegészítéseket a cikkhez, ha szerinted valamit nem jól tudok, vagy Te másképp tudod!
A CMM5 egy félprofi kávégép, ami azt jelenti, hogy nem úgy működik, hogy fogsz egy zacskó random kávébabot, beleöntöd, a gép valahogy ledarálja, bejuttatja egy szűrőbe, aztán alul kifolyik a kávé. Nem, ezzel a géppel el kell molyolni egy keveset, de akkor tuti eredményt kaphatsz.
Kezdjük ott, hogy kávébab és kávébab között is őrült különbségek vannak, amikbe most nem is szeretnék belemenni. A lényeg ebben az esetben, hogy a különböző kávékból különböző mennyiség és különböző őrlési finomság szükségeltetik.
Nagyon fontos az is, hogy a kávégép milyen nyomást tud előállítani. Tök jó, ha egy gép 20 bart tud, de hogy őszinték legyünk, erre a kávékészítés közben semmi szükség. A felső határt olyan 15 barnál szokták meghúzni, efelett a keletkező nyomás szétnyomja a kávépogácsát, és a víz anélkül jut át a pogácsán, hogy a forróvíz és a nyomás kiáztatná a nekünk kellő anyagokat az őrleményből.
Tehát, amikor elkezdünk kísérletezni, akkor az őrlés finomságával és a kávé mennyiségével kezdjük. Ha betöltöttük a kávét a kosárba és a kart a helyére tettük jöhet a forróvíz, és itt lesz szerepe a nyomásmérőnek!
Az mondjuk alap, hogy egy ilyen tudású gépnél legyen előáztatás. Ez azért fontos, hogy mielőtt megérkezik a nyomás, a szűrőben a kávénak kicsit meg kell duzzadnia. Ha ezen túl van a gép, akkor ráengedi a nyomást a pogácsára. Nekünk ilyenkor kell résen lennünk!
Ilyenkor fontos, hogy figyeljük a nyomásmérőt. Ha a nyomás nagyon felmegy, akkor vagy túl finomra daráltuk a kávét, vagy túlságosan letömörítettük a tamperrel, vagy mind a két hibát elkövettük.
A tömörítés kapcsán jegyzem meg, hogy a kar alján találunk egy kis gumipárnát, amire le tudjuk támasztani a kosarat a tömörítés közben pl. a konyhapult szélére, így komoly erővel nyomhatjuk a tampert a szűrőre. Kedves figyelmesség, köszönjük!
Szóval ilyenkor lehet kísérletezni a darálás finomságával. Ha eljutottunk odáig, hogy a nyomás megfelelő, akkor tovább kísérletezhetünk a víz mennyiségével. Az igazán profik azt is megválogatják milyen vizet használnak, általában lágyat, amiben nincs túl sok ásványi anyag. A kemény víz amúgy sem tesz jót a kávégépeknek, sok vízkő rakódik le olyan helyeken, ahol nem kéne.
Oké, most eljutottunk odáig, hogy a nyomás megfelelő volt, a kiadagolt kávéhoz belőttük a vízmennyiséget is, és lejött a krémes, habos, sűrű sötét folyadék, amit mi nem átallunk presszókávénak nevezni.
Ezután jöhet még egy lépcső, ez már nem kötelező, a tej habosítása. A különböző kávéitalok elkészítéséhez szükségünk lesz a habosított tejre, de ez sem mindegy, hogy milyen.
Hideg tejet használunk, és oda kel figyelnünk, hogy ne melegítsük túl. A hideg tejből jobb hab lesz, a túl meleg tejből pedig nem tudunk szépen elkülönülő rétegeket képezni mondjuk egy latte készítésekor. A tej habosítása sem könnyű feladat, gyakorolni kell, figyelni a hőfokra, a hab keménységére.
Ehhez például nem árt egy fémből készült tejkiöntő, amin a kezdőknek szánt daraboknál még a tej hőmérsékletét is látjuk. Ez mondjuk kicsit felesleges szerintem, kevés kísérletezés után már a kezünkbe fogott edény falán keresztül is be tudjuk lőni a megfelelő hőmérsékletet
Ha kész vagyunk kicsit hozzáütögetjük a tartót az asztalhoz, kicsit megforgatjuk benne a tejet, hogy kellően krémes legyen, ezután tölthetjük rá a kávéra, vagy a kávét a tejre.
Jöhet a gyakorlat, vagyis sikerül-e a BlitzHome BH-CMM5-tel valódi presszókávét főzni?
Tapasztalatok
Nos, természetesen a darálással kezdjük a műveletet! A drágább gépeknél fel szokták hozni előnyként, hogy a kart nem kell tartani, amíg a kosárba hullik a darált kávé. Ha így van, akkor a dolog azt feltételezi, hogy van egy gomb, amit nyomnunk kell, hiszen valahogy be kell tudnunk avatkozni abba, hogy mennyi darált kávé jusson a kosárba.
A BlitzHome főzőjénél nincs gomb, pontosabban nem látszik a gomb, mert a gyártó a kar tartója alá helyezte el.
Ennek a rejtett gombnak a lényege, hogy amikor a kart a szűrővel a helyére rakjuk, és a kar végét finoman lenyomjuk, akkor a gomb bekapcsolja a darálót. Vagyis itt fognunk kell a kart a darálás alatt, hiszen annak lenyomásával tudjuk a darálót bekapcsolni.
A következő kérdés, hogy mennyi darálékot kell a kosárba tennünk.
Azt tapasztaltam, hogy a megfelelő nyomás eléréséhez ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a szűrőben látható maximum jelig legyen töltve kávéval. Fontos, hogy ezt a szintet már a tamperrel lenyomott kávéra értem.
Szóval a darált kávé hullik a kosárba, és amikor már képzett egy kis dombot, ami a kosárból kiemelkedik, akkor jók vagyunk. Ezt is érezni fogjuk néhány darálás után.
Fontos, hogy az őrlemény finomságától függ az is, hogy tömegre mennyi kávé kerül a szűrőbe. A durvábbra daráltból kevesebb, a finomabbra daráltból több, ez pedig nem csak a nyomás erősségét, hanem az elkészülő kávé erősségét is befolyásolja.
Ezután a kar alján a kis gumiharangot letámasztjuk a pult élére, és a tamperrel erősen összetömörítjük a kávét. És az erősen itt azt értem, hogy tényleg erősen, nem simogatva, hanem beleadva az erőnket.
Figyelni kell arra, hogy a szűrőben a tömörített kávé egyenletes legyen szemre is, mert így esélyes, hogy nem alakulnak ki olyan csatornák, amiken keresztül a kávé átjut a pogácsán anélkül, hogy az aromaanyagokat kioldaná a darálékból.
Arra is figyelni kell, hogy a szűrőben a kávépogácsa teteje vízszintes legyen, mert ha az egyik oldalon vékonyabb, a másikon vastagabb, akkor nem meglepő módon a kisebb ellenállás oldalán fog áthaladni a víz, így a pogácsa egyik feléből nem fő ki semmi.
A kísérletezés persze nem a tömörítéssel fog kezdődni, hanem azzal, hogy milyen szemcseméretűre daráljuk a kávét. Ahogy feljebb írtam ez kávéfajtától, a pörkölés erősségétől meg egy csomó mindentől függő dolog, vagyis, ha tényleg jó kávét akarunk főzni akkor:
- Ha lusta vagy beállítod egyszer jól, és mindig ugyanazt a kávét veszed, így maximum kicsi után állítás kell majd.
- Ha szeretsz kísérletezni, akkor kipróbálsz többféle kávét, és minden alkalommal addig állítgatod a darálás finomságát és a tamperelés keménységét, amíg tökéletes nem lesz a végeredmény.
Amikor kész vagyok az őrléssel, összetömörítettem a pogácsát, oda figyeltem mindenre, akkor jöhet a főzés. Itt már mindennek jónak kell lenni. Hát nem!
Nem emlékszem pontosan, hogy hányadik adag kávénál sikerült elérnem, hogy a nyomásmérőn a megfelelő tartományban maradjon a mutató, de így utólag kellett vagy 6-7 próbálkozás. Mondjuk utána már nem volt gond, minden alkalommal jó lett, de az bebizonyosodott, hogy ehhez bizony kell némi gyakorlat.
Még egy megjegyzés kívánkozik ide. A kávé készítésénél tehát variálhatunk az őrlemény mennyiségével, a szűrőben a tömörítéssel, és variálhatunk a víz mennyiségével is. A CMM5 esetén legalábbis arra módunk van, hogy a gyári beállításnál kevesebb vizet használjunk, ehhez a kiválasztógombot (egy vagy két adag) kell még egyszer röviden megnyomnunk.
Persze mindenkit az érdekel, hogy milyen lett a végeredmény.
Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de szerintem tökéletes. Már az előző kávégép tesztemnél, a jóval olcsóbb BW-CMM2-nél (Kuponkód: BG949120)-nél is azt mondtam, hogy az igazi presszóélményt a lehető legjobban megközelítő kávé készíthető (ezt azóta sokan megerősítették, akik vásároltak belőle). A CMM5 esetén merem állítani, hogy csak a leg maximalistább profik tudják (ha egyáltalán tudják) majd megkülönböztetni a legprofibb gépekből és a CMM5-ből kinyerhető kávét.
Nagyon sűrű, nagyon krémes, és megfelelő cremával érkező kávét kapunk, és itt már senki nem köthet bele abba sem, hogy ez a crema csak a nyomásfokozós kosár eredménye (fúj, fúj, nem is igazi crema), mert itt nincs nyomásfokozós kosár.
Még egy dolog kimaradt a tej habosítása.
A dolog úgy indul, hogy a gép oldalán található gombot el kell fordítani az előmelegítésig. Ilyenkor melegíti fel a gőzölős részt a kávégép. Ezután nyithatjuk meg a „csapot”, és készíthetjük a habos, krémes tejet.
Amit észrevettem, hogy van a szerkezetben kakaó -mármint erő-, így elsőre nem sikerült jó habot készítenem. Megszoktam, hogy csutkára nyitom a csapot, itt azonban elég volt kb. kétharmadig nyitni, mert ennél nagyobb nyitásnál pillanatok alatt felmelegítette a tejet.
Szóval, ezzel is kell egy kis gyakorlás, hogy az eredmény tökéletes legyen!
Negatívumok.
Összesen két apróságot tudok említeni. Az egyik, hogy a darálóból néha kiszóródik egy kis darált kávé, ha a konyhapulton meglököm a gépet. Nem sok, de egy picit zavar. A másik, hogy a gép tetején a csészemelegítő lehetett volna picit nagyobb, hogy több csésze elférjen rajta.
A neten utána néztem, hogy a felhasználók milyen problémákról számoltak be. Nem sokról.
Volt, akinek a kávéőrlés, pontosabban a kar tartója nem nyerte el a tetszését. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy a daráló a túl kemény kávészemektől hajlamos eltömődni, de szerencsére a tisztítás nem bonyolult, szóval ez nem is igazi probléma. Egy embernek valahogy egy kis kavics került a kávészemek közé, és a darálóban eldarálódott ettől egy műanyag fogaskerék. Azt hiszem ez sem mondható tipikus gyári hibának.
Más egyelőre nincs.
Összegzés
Kezdjük a legfontosabbal, ami a cikk elején is olvasható! Ha Te azaz ember vagy, akinek mindegy milyen a kávé, csak barna legyen, akkor ne nézegesd ezt a gépet, egész egyszerűen nem neked való. Azonban, ha Te azaz ember vagy, aki a drága kávéból a lehető legjobbat akarja otthon kihozni, akkor gondolkozz el a megvásárlásán.
Én nem értek a kávéhoz továbbra sem, de szeretem a jó kávét. Szeretem a kávézókban az apró fehér csészét a sűrű, fekete, illatos kávéval. Feketén iszom, egy csepp tej, semmi cukor, sőt, szeretem megízlelni anélkül a kicsi tej nélkül is, olyan feketén, ahogy csak lehet.
Szóval azt hiszem, ha nem is értek hozzá, az ízét a jó, kávézókban kapható minőségi kávénak ismerem, van mihez viszonyítanom. És ezzel a géppel, némi kísérletezés után már nem majdnem, vagy meg közelítőleg, hanem tényleg azt az élményt kapom, amit egy kávézóban.
A dolognak egy hátulütője van, az, hogy a minőségnek sajnos ebben az esetben is van ára. Egy hasonló tudású, márkás, otthoni kávégép ára 200-250 ezer forintról indul. Ennyibe kerülnek az egykörös fűtőrendszerrel rendelkezők.
Nem állítom, hogy a BlitzHome gépe ezekkel minden tekintetben pariban van, de azt igen, hogy a vele főzhető kávé bőven versenyképes ezekkel. Ha onnan nézzük, hogy a nagyon jó, de ennyire azért még sem jó kávét készítő BW-CMM2 (Kuponkód: BG949120)csak 30 ezerbe kerül, akkor drágának találhatjuk. Viszont, ha a hasonló képességű konkurensekkel vetjük össze, akkor a BlitzHome CMM5 nem drága, hiszen a BGHU1260 vagy a BG1008CMM5 kuponkóddal 98 ezer forint helyett 91 ezer forintért hazavihetjük.
Sajnos ebben az esetben nincs kompromisszum, a minőséget és a tudást meg kell fizetni.
Ha szeretnéd karácsonyra meglepni magad, vagy valaki mást vele, akkor az alábbi linkre kattintva most még cseh raktárból tudod megrendelni, így vámkezeléssel nem kell foglalkoznod. A vásárláshoz ne felejtsd a kuponkódok közül valamelyiket felhasználni!
Vásárlás itt: