A Fujitsu betör a mandarintermesztés világába isSzámítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért.

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása. A helyszíni teszt fő célja, hogy segítse a termelőket a munkafeladatok jól időzített végrehajtásában, a működési költségek mérésében, és lehetővé tegye az idősebb termelők tapasztalatainak megosztását a fiatalabb generációval. 

Az érzékelők és okostelefonok segítségével gyűjtött adatokat a Fujitsu adatközpontjaiban tárolják, ahol a dolgozók PC-n és internetcsatlakozáson keresztül tekinthetik meg és használhatják fel az információkat. Az érzékelőkkel felszerelt öt helyszínen rendszeresen gyűjtik a levegő és a talaj hőmérsékletével, valamint a csapadék mennyiségével kapcsolatos adatokat. A dolgozók tevékenységét okostelefon-alkalmazás követi, amely a gyümölcsöskert bejárása során tett megfigyeléseket és az észlelt szokatlan jelenségeket is rögzíti. Az okostelefonok GPS-funkciója automatikusan követi a dolgozók tartózkodási helyét és mozgását. A működési költség kiszámítása a rögzített munkaórák száma, valamint felhasznált növényvédő-szerek és más anyagok mennyisége alapján történik.

Az 5000 fa mindegyike egyedi azonosítószámot kap. A projekt során az olyan jellemzőket is rögzítik, mint pl. a gyümölcs édessége vagy savassága, a fa állapota és az esetleges betegségek és kártevők megjelenése.

A múltbeli adatokat is tartalmazó, kiterjedt adathalmazból jövőbeni felhasználás céljára azonosítják az ismétlődő mintákat és a prediktív tényezőket. A gyümölcsvizsgáló laboratórium iránymutatást ad az adatok felhasználására és rendelkezésre bocsátja a régi adatokat. Az összegyűjtött óriási adattömegben a Fujitsu megpróbál rendszeres mintákat és olyan prediktív tényezőket azonosítani, amelyek felhasználhatók a jövőbeni gyümölcstermesztés szabályainak kidolgozására. Az így létrejött szabályok alapján tanács adható a megfelelő munkamódszerekre és a tevékenységek időzítésére. 

mandarin2
“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.” A japánok elképzelése reálisabbnak és hatékonyabbnak tűnik.

Várható előnyök:

  • A dolgozók oktatása az idősebb generáció tudásának átadásával és a tanulás lehetőségének megteremtése.
  • Támogatás a régió felvirágoztatásához a know-how megosztásával.
  • Kiváló minőségű mandarin termesztése.
  • Átlátható gazdálkodás a mandarintermesztés feltételeinek szoros nyomon követésével.
  • Megfelelő intézkedések a beteg fákkal kapcsolatban.
  • A működés szabványosítása, pl. szükség esetén műtrágyák és növényvédőszerek jól időzített alkalmazása.
  • Nyereséges gazdálkodás a működési költségek jobb kézben tartásán és a dolgozók vállalkozói gondolkodásmódjának ösztönzésén keresztül. 
  • Az adatok hatékony felhasználása az időjárás és a mandarinérés rendszeres mintáinak azonosításával. 

Forrás: Sajtóközlemény