Válassza az Oldal lehetőséget

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben

A HiBREW H14 egy olyan kompakt kávéfőző, amely nem csak a helyet spórolja meg a konyhapulton, de kíméli a pénztárcádat és erősíti baristai ambícióidat.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben


 

Bevezető – HiBREW H14 teszt

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 2

A kávézás kultúrája az elmúlt évtizedekben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az otthoni egyszerű filteres kávéfőzőktől és kotyogóktól eljutottunk a bonyolult eszpresszógépekig, amelyek már-már baristai tudást igényelnek. Ebben a fejlődési folyamatban jelentek meg az otthoni használatra szánt, kompakt méretű, mégis professzionális funkciókat kínáló kávéfőzők, amelyek közé tartozik a HiBREW H14 is.

A HiBREW viszonylag új szereplő a kávéfőzőgépek piacán. A kínai gyártó az elmúlt években több modellt is piacra dobott, amelyek közös jellemzője, hogy megfizethető áron kínálnak olyan funkciókat, amelyeket korábban csak a drágább, prémium kategóriás gépekben találhattunk meg. A H14 modell ennek a filozófiának egy újabb megtestesítője, amely megpróbálja egy viszonylag kicsi, kompakt gépházban összesűríteni a fontos funkciókat.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 3

Ez a kávéfőző ugyanis nem csupán eszpresszó készítésére alkalmas, hanem egy beépített kávédarálót is tartalmaz, így a frissen őrölt kávé ízvilágát is megtapasztalhatjuk vele. Ez különösen fontos azoknak, akik szeretik a friss, aromadús kávét, de nem akarnak külön darálót vásárolni és tárolni a konyhában. Stílusosan mondva hab a tortán, hogy a HiBREW H14 tejhabosítóval is rendelkezik, ami fontos azok számára, aki szeretnének egy jó latte-t vagy cappuccino-t készíteni.

A legjobb talán ennél a gépnél, hogy kompakt mérete lehetővé teszi, hogy olyan háztartásokban is helyet kapjon, ahol korlátozottak a konyhai lehetőségek. Ez különösen vonzóvá teheti azok számára, akik kis lakásban élnek, vagy akik nem szeretnék, hogy a kávéfőző túl sok helyet foglaljon el a konyhapulton.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 4

A gép 20 bar nyomással működik, ami megfelel a professzionális kávéfőzők teljesítményének. Ez papírforma szerint lehetővé teszi, hogy otthon is olyan minőségű eszpresszót készíthessünk, mint egy kávézóban. Ahogy említettem a beépített gőzölő funkció pedig lehetőséget ad cappuccino vagy latte készítésére is, így a tejeskávé kedvelői sem maradnak ki a jóból. Persze az elmélet és a gyakorlat nem mindig fedi egymást, de a cikkből majd kiderül, hogy mennyire sikerült a kávéházas ígéretet tartani a gyártónak.

A HiBREW H14 persze nem csak kávérajongóknak lehet érdekes, hanem azoknak is, akik szeretnek vendégeket fogadni. A gép többféle kávéital elkészítésére alkalmas, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Emellett a kompakt méret és a modern dizájn miatt a gép akár egy kisebb irodában vagy tárgyalóban is jól mutathat. A következőkben részletesebben is megvizsgáljuk, hogy mennyire sikerült ezt megvalósítania.


 

Külső

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 5

A HiBREW H14 első ránézésre is figyelemfelkeltő megjelenésű. A tesztelt modell bézs színű, ami kellemes kontrasztot alkot a legtöbb konyhai környezettel, konyhapulttal, burkolatokkal. Ez üdítő változatosságot jelent a hagyományos, krómozott felületű vagy fekete olasz kávéfőzőkkel szemben. A gép kompakt méretei – 27 x 11 x 28,5 cm – lehetővé teszik, hogy akár kisebb konyhákban is helyet találjunk neki.

A készülék felépítése némileg szokatlan. Középen található a függőleges, hosszúkás kezelőpanel, amely öt érintőgombot tartalmaz: egy bekapcsoló gombot, két gombot a kis, illetve nagy kávé készítéséhez, egy gombot a tejhabosítóhoz, és egyet a daráláshoz. A gombok LED-es megvilágítást kaptak, ami nemcsak esztétikus, de praktikus is a használat során.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 6

A gép bal oldalán helyezkedik el a csepegtetőtálca és a kávékifolyó, ahová a szűrőtartót kell majd behelyezni. A jobb oldalon találjuk a daráló kiömlőnyílását, amely alá közvetlenül be lehet akasztani a szűrőtartót. Ez a megoldás praktikus, bár vannak, akik inkább adagoló csészét használnak a darált kávé áttöltéséhez. Fontos, hogy sok más kávéörlővel szemben itt nem a szűrőtartó behelyezése indítja az örlést, hanem a kapcsolópanelről nekünk kell azt elindítani.

A készülék tetején kapott helyet a kávébab-tartály, amely viszonylag kis méretű, méréseim szerint körülbelül 80 gramm kávé tárolására alkalmas. Tényleg szokatlanul apró a méret, de azért néhány főzésnyi kávébab így is elfér benne. A hátoldalon található a víztartály, amely 750 ml űrtartalmú. Ez elegendő elég sok csésze kávé elkészítéséhez, bár ez is kisebb, mint a piacon található átlagos 1,2-1,5 literes tartállyal rendelkező kombinált presszógépek esetén.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 7

A tejhabosító gőzölőcső a gép jobb oldalán helyezkedik el, mellette egy forgatható szabályozógombbal, amellyel a gőz mennyiségét lehet állítani. A gőzölőcső viszonylag rövid, ami, már használat előtt gyanítható módon korlátozhatja majd a nagyobb edények használatát tejhabosításkor.

Érdekes, hogy bár a gyártó 4,56 kg-os tömeget ígér, a valóságban a gép tömege a 3,5 kilót sem éri el. Fura tévedés ez a specifikációban. Persze ez legyen a legnagyobb baj, az alacsony tömeg elég praktikus, ha gyakran kell mozgatni a készüléket. Hátrány, hogy használat közben stabilitási problémákat okozhat. A szűrőtartó behelyezésekor például rendesen ellen kell tartani a gépnek, hogy ne mozduljon el.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 8

A HiBREW H14 általános megjelenése modern és tetszetős, de a készülék teljes egészében műanyagból készült. Ez magyarázza a könnyű súlyt, ugyanakkor kérdéseket vethet fel a tartósságot illetően. A műanyag használata azt is jelenti, hogy a gép tapintása és hangja eltér a hagyományos, fémből készült kávéfőzőkétől, ami egyeseknek szokatlan lehet. A szokatlanságot erősíti az is, hogy érzetre ezek a műanyagok elég vékonyak, és nem is túl jó a tapintásuk. Vagyis röviden, a gép olcsónak hat. Jut eszembe, tulajdonképpen olcsó is, szóval így minden a helyén van.


 

Specifikáció

Ahogy írtam a HiBREW H14 egy kompakt, de sokoldalú kávéfőző, amely a specifikáció szerint több professzionális funkciót is kínál. A gép szívét egy 20 bar nyomású szivattyú alkotja, amely elméletileg képes olyan nyomást biztosítani, ami az eszpresszó készítéséhez ideális. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatban ez a nyomás inkább 9-15 bar között mozog, ami a kávépogácsa tömörségétől és egyéb tényezőktől függ.

A készülék beépített kávédarálója 15 különböző őrlési finomságot kínál. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző kávéfajtákhoz és ízlésekhez igazítsák az őrlést. A daráló kúpos vágószerkezettel működik, ami általában jobb minőségű őrlést eredményez, mint a propelleres darálók, szóval itt ki is oszthatunk egy pirospontot. A H14 rendelkezik egy előáztatási funkcióval is, amely a kávé extrakciója előtt egyenletesen benedvesíti a kávéőrleményt. Ez elméletileg javítja az extrakció minőségét, és így gazdagabb ízű kávét eredményez. A gép NTC (Negative Temperature Coefficient) hőmérséklet-szabályozó rendszerrel is fel van szerelve, amely segít fenntartani az optimális főzési hőmérsékletet.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 9

Fent már írtam a víztartályról, aminek kapacitása 750 ml, ami elegendő több csésze kávé elkészítéséhez újratöltés nélkül. A gép két különböző méretű szűrőkosarat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik egyszeres vagy dupla adag kávé készítését. A külső méereteket is írtam már, ezek tehát 285 x 110 x 270 mm, ami tényleg meglepően kompakt, és így kevesebb mint 0,1 négyzetméter helyet foglal el a konyhapulton. Kicsi konyhába nem nagyon tudok ennél jobb megoldást elképzelni!

A HiBREW H14 nem rendelkezik dedikált mobil alkalmazással, számítógépes szoftverrel vagy hasonló semmire se jó extrákkal, cserében a kezelőfelülete egyszerű és intuitív. A LED-megvilágítású érintőgombok könnyen használhatók, könnyen tanulható a használat, főleg, hogy túl sok beállítási lehetőségünk nincs is, de erről a következő fejezetben írok még.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 10

A gép rendelkezik egy automatikus kikapcsolási funkcióval, amely energiatakarékossági szempontból hasznos. Ha nem használják, akkor automatikusan kikapcsol, ezzel csökkentve az energiafogyasztást.

Nagyjából ennyi, nem szaporítom a szót, térjünk át a tapasztalatokra!


 

Tapasztalatok

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 11

Megmondom őszintén nagyon kíváncsi voltam erre a gépre. Egy ideje már örlős presszógépet használok, amit nem is szeretnék lecserélni. Igaz a gép nagy, nehezen mozgatható, szóval, ha valami csoda folytán találnék egy kisebbet, ami tudásban képes ugyanazt nyújtani, akkor gond nélkül megválnék tőle. Erre volt némi esélye a HiBREW H14-nek, igaz csak addig, amíg ki nem próbáltam.

Félreértés ne essék, a HiBREW H14 egyáltalán nem rossz kávéfőző, a használata során számos érdekes tapasztalatot gyűjtöttem, amikből azért világosan kiderült, hogy a profi gépektől elég messze van. Mondhatni a baristák emlegetése a gép kapcsán már komoly sértés a baristákra nézve.

Kezdjük a beépített kávédarálóval, amely 15 különböző őrlési finomságot kínál. A tesztek során számomra kiderült, hogy a legjobb eredményt általában a legfinomabb őrlési beállítással tudtam elérni. A daráló használata közben feltűnt, hogy egyszeri adagolással körülbelül 7 gramm kávét őröl, ami egy szimpla eszpresszóhoz elegendő, de dupla adaghoz finoman szólva is kevés, szóval duplánál duplán kell a darálást indítani. Ez mondjuk még nem komoly probléma. Az már inkább, hogy a darálandó kávé mennyisége nem szabályozható, szóval itt egy testre szabási lehetőséget el is vesztettünk.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 12

A darálás után érdemes használni a mellékelt “gumilabdát”, amely segít eltávolítani a darálóban maradt kávémaradékot. Ez egy gumiharang igazából, amit a kávétartó helyére kell tenni, benyomva átfújja a levegőt a darálón, kitisztítva a járatokat. Fontos megjegyeznem, hogy ez nemcsak a tisztaság szempontjából fontos, de segít pontosabban adagolni a kávét is. Vagyis, ha vagy annyira profi, hogy a darálóba kimérve teszed be a neked tetsző tömegű kávébabot, akkor ennek a harangnak a használatával lehet elérni a legpontosabb bemeneti-kimeneti kávémennyiség arányt. Vagyis lényegében annyi kávé megy be felül a darálóba, amennyi alul a szűrőbe hullik.

Ok, a daráláson túlvagyunk, készítsük el végre a kávét! Az eszpresszó készítése során több kihívással is szembesültem. A gép előre beállított főzési ideje nekem túl hosszúnak bizonyult, ami túlextrahált, kicsit savanykás kávét eredményezett. Ráadásként az egy főzéshez használt őrölt kávé és az elkészült kávéital mennyisége sem volt túl jó arányban, az ideális 1:2-es arányhoz képest inkább 1:3-hoz arányt kapunk, vagy még ennél is rosszabbat kicsivel. A gép ráadásul nem kínál lehetőséget a főzési idő manuális szabályozására sem, ami ismét csak korlátozza a finomhangolás lehetőségeit.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 13

A HiBREW H14 nyomásos szűrőtartóval rendelkezik, ami kezdőknek előnyös lehet, hiszen szinte mindig sikerül vele valamilyen eszpresszót és cremát előállítani. Ugyanakkor ez a megoldás is jelentősen behatárolja az optimalizálás lehetőségeit. A különböző beállítások között alig érezhető különbség a végeredményben, ami azok számára akik nem értenek a kávékészítéshez nem túl sok tapasztalatot fognak jelenteni, azoknak, akik értenek pedig elég frusztráló lesz, hogy bármit csinálnak a végeredmény nem sokat fog változni.

Azt tapasztaltam, hogy egy adag kávé készítésénél jobb lesz a végeredmény, mint duplánál, kár, hogy én általában duplát szoktam inni.

A gép tejhabosító funkciója viszont pozitív meglepetést okozott. Ahogy írtam a gőzölőcső viszonylag rövid, de ez nem okozott komolyabb zavart. A habosító gyorsan felmelegszik és kimondottan erőteljes gőzt biztosít, ami lehetővé tette a gyors és hatékony tejhabosítást. Kisebb mennyiségű tej habosításánál azért ez a rövid cső kicsit sem volt előnyös, de azért együtt lehet vele élni.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 14

Végeztem egy összehasonlító tesztet a jelenlegi gépem és a HiBREW H14 között, megkértem páromat, hogy cserélgesse meg (vagy ne) a csészéket, hogy vaktesztként funkcionáljon a próba. Sajnos nem volt olyan eset, ahol a HiBREW H14 által készített kávé nyert volna. Persze az is lehet, hogy egyszerűen a saját gép volt a “hazai” íz, amihez hozzászoktam, de valahogy akkor is zamatosabbnak, sűrűbbnek, krémesebbnek éreztem a sajátot


 

Konklúzió

A HiBREW H14 kávéfőző egy érdekes kísérlet arra, hogy egy kompakt, megfizethető készülékbe sűrítsék a professzionális kávéfőzők néhány jellemzőjét. A gép kétségtelenül vonzó tulajdonságokkal rendelkezik: kompakt mérete, beépített darálója és tejhabosítója mind olyan elemek, amelyek vonzóvá tehetik a kis konyhával rendelkező vagy kezdő kávérajongók számára.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 15

Ugyanakkor a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a gép teljesítménye sajnos elmarad a magasabb kategóriájú versenytársakétól, amin persze nincs mit csodálkozni, azért magasabb kategóriájúak. A kávé minősége nem éri el azt a szintet, amit egy extra igényes kávéfogyasztó elvárna, és a testreszabási lehetőségek hiánya korlátozza a finomhangolás lehetőségeit. A nyomásos szűrőtartó, bár kezdőknek kimondottan előnyös lehet, akadályozza az igazán minőségi eszpresszó elkészítését.

A gép erősségei közé tartozik a hatékony tejhabosító funkció és a kompakt, esztétikus dizájn. Ezek a tulajdonságok, párosulva a kedvező árral, vonzóvá tehetik azok számára, akik elsősorban tejes kávéitalokat fogyasztanak, és nem ragaszkodnak a 100 százalékban tökéletes eszpresszóhoz.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 16

Összességében a HiBREW H14 egy kompromisszumos megoldás. Nem helyettesíti a professzionális kávéfőzőket és különálló darálókat. Nem fogod magad egy kávéházban érezni tőle, nem leszel képzelt barista sem ezt használva. Azonban mégiscsak sokkal jobb a darálóval nem rendelkező gépeknél, ahol csak a bolti őrölt kávé lehet opció. A különböző kávéfajtákkal és az őrlés finomságával lehet kísérletezni, ami azért nagy előny az őrölt kávés gépekhez képest.

Jó választás lehet azoknak, akik korlátozott hellyel és/vagy kevéssé mély pénztárcával rendelkeznek, de azért szeretnének otthon eszpresszó alapú italokat készíteni. Ideális lehet például egy kisebb irodába vagy olyan háztartásba, ahol nem a kávé első osztályú minősége az elsődleges szempont, hanem a kényelem és a sokoldalúság.

HiBREW H14: A zsebméretű baristasegéd egy igazi kávéfőző, de kicsiben 17

Végső soron a HiBREW H14 egy belépő szintű készülék a kávéfőzés világába. Azoknak ajánlható, akik most ismerkednek az otthoni kávékészítés rejtelmeivel, és nem akarnak azonnal nagy összeget költeni felszerelésre. A tapasztaltabb kávéfogyasztók és a minőségre kényesebb felhasználók azonban valószínűleg hamar kinövik ezt a gépet, és egy fejlettebb, több beállítási lehetőséget kínáló készülékre vágynak majd.

 

Ha megtetszett a gép (amin azért nem csodálkoznék), akkor most lengyel raktárból tudod megrendelni. A kávégép ára a M0AD8WCT8BW9 kuponkóddal ~ 60 ezer forint. Az ár a dollár árfolyam függvényében változhat.

Vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

 

HiBREW H14 kávédarálós presszógép

 

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.