Válassza az Oldal lehetőséget

Sportos hölgyek figyelmébe! – A KOSPET TANK S2 okosóra teszt

Sportos hölgyek figyelmébe! – A KOSPET TANK S2 okosóra teszt

A KOSPET TANK S2 nem csak egy újabb okosóra a piacon – ez a strapabíró, sportos kütyü a sportos nők barátja lehet.

Sportos hölgyek figyelmébe! – A KOSPET TANK S2 okosóra teszt


Nézd meg az óráról készült videós bemutatómat is, ha tetszett ne feledkezz el feliratkozni csatornámra!


 

Bevezető

Az okosórák egyre népszerűbbek a technológiakedvelők és az aktív életmódot folytatók körében. A hagyományos fitnesz karkötőknél jóval többet nyújthatnak: nemcsak az egészségügyi paramétereinket és sportteljesítményünket figyelik, de okostelefonunk meghosszabbításaként szolgálnak. A KOSPET cég legújabb modellje, a TANK S2 különösen a sportos hölgyeknek kínál érdekes lehetőségeket.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 1

A KOSPET viszonylag új szereplő az okosóra piacon, de rövid idő alatt sikerült figyelemreméltó termékekkel előrukkolnia. A cég 2018-ban alakult, és azóta folyamatosan bővíti kínálatát innovatív megoldásokkal. A TANK S2 modell jól példázza törekvéseiket: ötvözni a strapabíró kivitelt a sportosan nőies dizájnnal és a fejlett technológiával.

Az okosórák piacán jelentős verseny zajlik. A nagy gyártók mellett számos kisebb cég próbál teret nyerni egyedi megoldásokkal. A KOSPET TANK S2 ebben a versenyben a strapabíró, outdoor használatra tervezett, ugyanakkor elegáns megjelenésű női okosórák szegmensében pozicionálja magát. Ez az irány ígéretesnek tűnik, hiszen egyre több nő űz olyan szabadtéri sportokat, ahol egy ellenálló, de nem túl maszkulin megjelenésű okosóra hasznos társ lehet.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 2

A KOSPET TANK S2 potenciális felhasználói között gondolhatunk például túrázókra, akik a beépített GPS és iránytű segítségével tájékozódhatnak a természetben. Futók számára is ideális lehet, hiszen precízen követi a megtett útvonalat és részletes adatokat szolgáltat az edzésről. Vízi sportok szerelmesei örülhetnek a kiemelkedő vízállóságnak, ami lehetővé teszi a búvárkodást is az órával, de az úszás hatékonyságának mérésére is alkalmas.

Az okosóra számos beépített sportmóddal rendelkezik, a jógától kezdve a szörfözésig. Ez jól mutatja, hogy a gyártó igyekszik minél szélesebb felhasználói kört megszólítani. A hétköznapokban is hasznos lehet a TANK S2, hiszen az értesítések megjelenítésével, a pulzus és véroxigénszint mérésével, valamint az alváskövetéssel segíti viselője egészségtudatos életmódját.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 3

A KOSPET TANK S2 tehát egy sokoldalú eszköz, amely ötvözi a modern okosórák funkcióit a strapabíró kialakítással és a nőies dizájnnal. A következőkben részletesebben is bemutatom, hogy mit tud, és mennyire állja meg a helyét a piacon.


 

Külső

A KOSPET TANK S2 első ránézésre is kitűnik a hagyományos okosórák közül egyedi, kéttónusú kialakításával. A gyártó négy színvariációban kínálja a modellt: fehér, rózsaszín, zöld és fekete változatban. Ez a színválaszték lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját stílusukhoz és preferenciáikhoz igazíthassák az órát. A kéttónusú dizájn nem csak esztétikai célokat szolgál, hanem segít optikailag karcsúsítani az óra megjelenését.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 4

Én mondjuk botor módon (mert nem tudtam milyen lehetőségeim vannak) a sima fehéret kértem, ami talán a legegyszerűbb, így legkevésbé szép kivitel. Az azóta a neten megjelent képek alapján már bánom a választást, de a formáráról, méretről így is meg vannak a szükséges tapasztalatok. Csak éppen, ez a fehér szín kevésbé nőies. Cserében mondhatjuk unisex-nek, vagyis, a hozzám hasonlóan vékony csuklóval rendelkező pasiknak sem ciki a viselése.

A lényeg, a kéttónusú kialakítás sokkal (SOKKAL!!!) csajosabb!

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 5

Az óra méretei: 54 x 48 x 10 mm, ami egy kompakt, de mégis jól olvasható kijelzőt eredményez. Tömege mindössze 51 gramm, így viselése hosszú távon sem okoz kényelmetlenséget. A KOSPET TANK S2 kijelzője egy 1,32 hüvelykes AMOLED panel, 466 x 466 pixeles felbontással. Ez 499 PPI pixelsűrűséget jelent, ami rendkívül éles és részletgazdag megjelenítést biztosít. A kijelző maximális fényereje 1000 nit, ami garantálja a jó olvashatóságot még napfényben is. A 60 Hz-es frissítési gyakoriság folyamatos, akadozásmentes képmegjelenítést tesz lehetővé.

Eddig elég jók az adatok, igaz, manapság (szerencsére) még az olcsóbb órákon is AMOLED a kijelző, nagyítóvel kell keresni a régi IPS-sel szerelt megoldásokat. Szóval az AMOLED egyrészről nagyon jó hír, más részről olyan nagyon nem különlegesség mai napság.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 6

Az óra külsejéhez tartoznak a kezelőszervek, vagyis a gombok is. Ezekből négy darab van. A jobb felső a ki- és bekacsológomb, bekapcsolt állapotban ezzel lehet a számlaphoz visszatérni a menüből, illetve ezzel indíthatjuk vagy állíthatjuk le a sporttevékenységek mérését. A jobb alsó gomb programozható. A bal felső a gyorsmenüt hívja elő, a bal alsó pedig a gyorsmenüt, amin zenét indíthatunk vagy gyorsan ránézhetünk a mérési eredményekre, pulzusra, véroxigénre, ilyenekre.

A KOSPET TANK S2 strapabíró kialakítása abszolút sportos, kicsit sem elegáns. Az óra alsó burkolata polikarbonátból és 15% tűzálló üvegszálból készült, ami biztosítja a tartósságot és az ellenállóképességet. A kijelzőt Corning Gorilla Glass 3 védi, ami kiváló védelmet nyújt a karcolódások és ütődések ellen.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 7

Az óra szíja szilikongumiból készült, ami tartós és bőrbarát megoldás. A csat rozsdamentes acélból van, ami nemcsak strapabíró, de elegáns megjelenést is kölcsönöz az órának. A szíj szélessége 20 mm, és 140-215 mm közötti csuklómérethez állítható. Fontos kiemelni, hogy a szíj cserélhető, ami lehetővé teszi a személyre szabást és a könnyű tisztítást.

Végül, de nem utolsósorban, ki kell emelni a KOSPET TANK S2 kiemelkedő vízállóságát. Az óra 5 ATM és IP69K minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem csak zuhanyzás vagy úszás közben viselhető, de akár 50 méteres mélységben tapasztalható víznyomást is kibír. Ez a tulajdonság különösen vonzóvá teszi a vízi sportok szerelmesei számára.


 

Specifikáció

A KOSPET TANK S2 szívét az ATS3085L MCU és DSP chip alkotja, amely 256 MB NOR memóriával párosul. Ez a hardver konfiguráció biztosítja a zökkenőmentes működést és a gyors adatfeldolgozást. Az óra Bluetooth 5.3 technológiát használ a mobiltelefonnal való kapcsolattartásra, ami stabil, gyors és energiahatékony összeköttetést garantál.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 8

Az akkumulátor kapacitása 390 mAh, ami tipikus használat mellett, a gyári adatok szerint akár 6 napos üzemidőt is lehetővé tesz. Intenzív használat esetén ez 3 napra csökken, míg az Always-On Display (AOD) mód aktiválásával 12 napig is kitarthat egy töltés, csak közben semmit ne csináljunk az órával. Folyamatos GPS használat mellett körülbelül 15 órás üzemidőre számíthatunk, és ez sem kevés, hiszen kevesen vannak, akik egyhuzamban 15 órán keresztül üzik kedvenc sportjukat. A töltés mágneses töltőtalpon keresztül történik, és nagyjából 2,5 órát vesz igénybe.

KOSPET ellenállósági tesztek

A KOSPET alaposan teszteli okosóráit, hogy biztosítsa azok ellenállóképességét különböző környezeti hatásokkal szemben. Ezeket a teszteket úgy tervezték, hogy szimuláljanak számos extrém körülményt, amelyekkel az óra találkozhat a mindennapi használat során.

A hőmérsékleti tesztek során az órát mind alacsony, mind magas hőmérsékletnek teszik ki. Az alacsony hőmérsékleti tesztben az órát kikapcsolt állapotban -40°C-on tárolják 24 órán át, majd bekapcsolva -20°C-on tesztelik további 24 órán keresztül. A magas hőmérsékleti teszt során az órát 50°C-on működtetik 2 órán át. Ezek a tesztek azt hivatottak biztosítani, hogy az óra működőképes maradjon szélsőséges időjárási viszonyok között is.

A fizikai ellenálló képesség vizsgálatára sokkteszteket végeznek. Az órát 1,2 méter magasról ejtik le kemény felületre, minden oldalára és sarkára. Emellett egy úgynevezett forgó tesztet is alkalmaznak, ahol az órát 500-szor dobják le 0,5 méter magasságból. Ezek a tesztek az óra strapabíróságát mérik, szimulálva az esetleges leeséseket vagy ütődéseket.

A vízállóság és porállóság tesztelése is kulcsfontosságú. Az esőteszt során az órát intenzív, szeles esőnek teszik ki 30 percen át. A por- és homoktesztben finom porszemcsékkel bombázzák az órát 6 órán keresztül, normál és magas hőmérsékleten egyaránt. Ez azt hivatott biztosítani, hogy az óra ellenálljon a por és homok behatolásának.

Végül egy sós permet tesztet is végeznek, ahol az órát sós oldattal permetezik be több napon keresztül. Ez a teszt a tengeri környezet vagy izzadság hatását szimulálja, és az óra korrózióállóságát vizsgálja.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a tesztek rendkívül alaposak, mégsem ajánlott az órát hosszú ideig extrém körülményeknek kitenni a mindennapi használat során. Például nem javasolt az órát szaunában viselni vagy hosszú időre tengerbe meríteni.

Ezek a tesztek együttesen biztosítják, hogy a KOSPET okosórák ellenálljanak a normál használat során előforduló környezeti hatásoknak és fizikai behatásoknak, így megbízható társai lehetnek viselőiknek a mindennapokban.

A TANK S2 számos szenzorral van felszerelve az egészségügyi és sportfunkciók támogatására. A VC9202 és VP60A2 PPG szenzorok felelnek a pulzusmérésért, míg az STK8321 pedométer szenzor a lépésszámlálást végzi. Az óra képes mérni a véroxigénszintet, leírás szerint a vérnyomást, a stressz-szintet, valamint követi az alvás fázisait, beleértve a REM szakaszt is.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 9

A helymeghatározás terén a KOSPET TANK S2 kiemelkedő teljesítményt nyújt. Kettős sávú GPS vevővel rendelkezik, amely hat műholdas rendszert támogat: GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS és NAVIC (IRNSS). Ez rendkívül pontos helymeghatározást tesz lehetővé még kihívást jelentő környezetben is. Az órába épített iránytű és barometrikus magasságmérő tovább segíti a tájékozódást.

Sportfunkciók tekintetében a TANK S2 több mint 170 különböző sportmódot kínál. Emellett képes automatikusan felismerni hat különböző mozgásformát: sétálást, futást, kerékpározást, elliptikus trénert és evezőgépet. A futás és kerékpározás természetesen lehet kül- és beltéri is. Talán az úszás támogatása az, amit leginkább érdemes kiemelni, hiszen az óra képes nem csak a megtett távot, hanem az úszásunk hatékonyságát is mérni.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 10

A KOSPET TANK S2 használatához a KOSPET FIT alkalmazás letöltése szükséges. Ez az app Android 5.1 vagy újabb, illetve iOS 10.0 vagy frissebb operációs rendszerrel rendelkező eszközökön fut. Az alkalmazás segítségével szinkronizálhatjuk az óra által gyűjtött adatokat, testreszabhatjuk a beállításokat, és részletes statisztikákat tekinthetünk meg edzéseinkről és egészségügyi mutatóinkról.

Az alkalmazás felülete feltehetően intuitív és könnyen használható, tud magyarul is, ahogy egyébként az óra is. Frissíthető rajta keresztül az óra firmware-je, elérhető a különböző értesítések beállítása, valamint az óra kijelzőjének testreszabása is. A menstruációs ciklus követése szintén az alkalmazáson keresztül valósulhat meg.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 11

Az óra felhasználói felülete több mint 16 millió színt képes megjeleníteni, ami lehetővé teszi a látványos és személyre szabható számlap dizájnokat. A KOSPET széles választékot kínál számlapokból, hogy minden felhasználó megtalálhassa az ízlésének megfelelőt.

Végül, de nem utolsósorban, fontos megemlíteni az óra biztonsági funkcióit. A TANK S2 rendelkezik SOS funkcióval, amit vészhelyzet esetén a SEL gomb 3 másodperces nyomva tartásával lehet aktiválni. Ez a funkció gyorsan értesítheti a felhasználó vészhelyzeti kapcsolattartóját, ami kritikus helyzetekben életmentő lehet.


 

Tapasztalatok

Kicsit reménykedtem benne, hogy az óra különbözni fog az idén nálam járt drágább KOSPET óráktól, de nem. Ez persze jó is, meg rossz is, de ha már, akkor inkább jó. Azért jó, mert ennek az órának, és a nagyobb tesóknak a hardver mellett a szoftver adja az erejét, és ez amatőr, heti szinten sportoló, úszó, kocogó, bringázó emberek számára ideális.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 12

Itt fontos kiemelnem, hogy az óra, ahogy a KOSPET többi órája, nem profi vagy félprofi versenyzőknek készült. Készülhetett volna nekik is, de egy “apróság” nagyon hiányzik belőle, még pedig az adatok kinyerésének a lehetősége.

A KOSPET Tank S2 nyomkövető funkciója remek. Pont olyan jó, mint amit a másik két órájuknál tapasztaltam. Ha megfelelő számú műholdat lát szinte sávszintű követésre képes. Vagyis amikor elmentem bringázni, és a szűk erdei úton haladtam, akkor láthatóvá vált az útvonalkövetésen, hogy mikor mentem az ösvény jobb- és mikor a bal szélén.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 13

Van légnyomásmérés is, ami nem azért jó, mert tudjuk fog-e esni az eső, hanem azért, mert pontosan nyomon követhető a tengerszint feletti magasság változása. Ehhez hozzájön még a szívritmus monitorozása, és elvben megkapjuk azt az órát, ami tökéletes társ lesz az igazán komolyan vett sport közben is.

A probléma mindösszesen csak annyi, hogy ezeket az adatokat nem tudjuk kinyerni sem az órából, sem az applikációból. És mivel nem tudjuk kinyerni őket nem tudjuk beilleszteni Strava-ba, Relive-ba vagy egyéb komolyabb sportolóknak készült programba. Nem tudjuk az adatokat összevetni a korábbi adatokkal, nem látjuk volt-e fejlődés vagy éppen visszaestünk valamelyik távon, valamelyik szakaszon az út közben.

Számomra ez kicsit fájdalmas, mert a KOSPET TANK S2-nek tényleg minden adat a rendelkezésére áll ahhoz, hogy nagyon komolyan vehető sportóra legyen, így azonban féllábú óriás csak. Igaz, azok számára, akik hobbi szinten tekernek néha vagy kocognak, futnak, stb. így is bőven elég lesz. Sőt, igazából kicsit sok is, mert olyan mennyiségű adatot kapunk, amire azon a szinten talán nincs is szükség.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 14

Mi van még?

Igazából csak jó dolgok! A szoftver szerintem jó. Nem kiemelkedően, nem borzasztóan, egyszerűen csak jó. Hab a tortán, hogy tud magyarul, de ha nem tudna sem lenne nagy gond, mert minden funkció könnyen megtalálható és beállítható (a szoftvert és az órát is megnézheted működés közben a cikk elején található videóban). Van rengeteg számlap is, hogy személyre tudjuk szabni. Ezek jól néznek ki és az AMOLED kijelző meg a nagyon jó fényerő miatt pazar látvány fogad minket, ha rájuk nézünk.

Nekem bejön az órán található szoftver is. Ez folyamatosan frissül, az általam használt KOSPET óra miatt látom, hogy újabb és újabb frissítések érkeznek. Változtatható több variációban a menü elrendezése, könnyen elérhetők a sportmódok. Én a jobb alsó gombra amúgy pont a sportmód választót programoztam.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 15

Jelenleg bringázás közben szoktam a KOSPET órámat hordani, a KOSPET Tank S2 is ilyen alkalomkor volt rajtam. Sajnos a pulzus monitorozása nem fésülhető össze a Strava egyéb adataival, de így is hasznos segítség, mert látom, hogy melyik szakaszokon túl alacsony vagy éppen túl magas a pulzusom, és melyek azok a szakaszok, amik a zsírégetés szempontjából a legjobban sikerültek.

Ahogy fent írtam, a nálam tartózkodó fehér óra inkább unisex, mint női. Ennek ellenére a KOSPET Tank S2 egyértelműen hölgyek számára készülő óra. Ezt mutatják a díszesebb, kéttónusú külsők, és ezt mutatja a relatív kis méret is. Megjegyzem, és ez nem kimondottan a Tank S2-nek szól, én ezeket a női sportórákat még mindig túl nagynak érzem. Tudom, van egy kijelző méret, ami alá már nem érdemes lemenni, de ha így is van, akkor megpróbálnék vékonyabb kerettel rendelkező strapaórát tervezni. De ez csak a magánvéleményem, és szinte minden hasonló női órára érvényes.


 

Összegzés

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 16

A KOSPET Tank s2 bennem igazából teljesen semleges érzéseket okozott. Nem azért, mert rossz lenne, ennek oka inkább az, hogy a külsőtől eltekintve pontosan azt kapjuk, amit a drágább órák esetén is. Ez tulajdonképpen jó, mert a Tank S2 egy kimondottan sporthoz, és kevésbé hétköznapi viselethez tervezett szerkezet. Persze csak a külső miatt, mert egyébként, funkcióit tekintve bőven megfelelő a napközbeni viselésre is. Természetesen van az a sportos stílus, amihez a KOSPET Tank S2 illik, de ez nem mindenkinek a sajátja.

Szóval jó a drágább órákhoz a hasonlóság, mert megkapjuk mind hardverben, mind szoftverben ugyanazokat a szolgáltatásokat, viszont az olcsóbb ház miatt maga az óra is olcsóbb.

Sportos hölgyek figyelmébe! - A KOSPET TANK S2 okosóra teszt 17

Összességében tehát a KOSPET Tank S2 meggyőző, amatőröknek készülő, durván sok és nagyon jó képességekkel rendelkező óra. abszolút nem okozott csalódást, de nagy relevációt sem. Amit tudnia kell azt tudja, a specifikációs adatok pontosak, ha megveszed azt fogod kapni, amit venni akartál. Se többet, se kevesebbet.

Ne feledd, az órát és a telefonos applikációt megnézheted működés közben a cikk elején lévő videóban!

Vásárlás itt:

KOSPET Tank S2 női okosóra (KOSPET store)

KOSPET Tank S2 női okosóra (Aliexpress, kuponkód: KOSPETX2)

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.