Válassza az Oldal lehetőséget

IT és hardver hírek – 2024.10.02.

IT és hardver hírek – 2024.09.30.

Friss IT és hardver hírek röviden

IT és hardver hírek – 2024.09.30.


Új Intel processzorok a láthatáron – Mire számíthatunk?

Az Intel hamarosan bejelenti legújabb processzorcsaládját, az Arrow Lake-et. A kiszivárgott információk szerint október 10-én várható a hivatalos bejelentés, míg az értékesítés és a tesztek október 24-én indulnak. A vállalat október 7-én egy szűk körű sajtótájékoztatót is tart majd.

Az Arrow Lake processzorok a Core Ultra 200-as sorozatot alkotják majd. Bár már megjelentek teljesítménytesztek az interneten, a pontos részletek egyelőre nem ismertek. Az új chipek várhatóan jelentős teljesítménynövekedést hoznak az előző generációhoz képest.


Samsung bajban – Eladná a chipgyártó részlegét?

A Samsung komoly nehézségekkel küzd a legfejlettebb, 3 nanométeres chipgyártási technológiájával. A gyenge hozam (mindössze 10-20% működőképes chip) miatt a potenciális ügyfelek vonakodnak a dél-koreai óriással szerződni.

A problémák olyan súlyosak, hogy a vállalat fontolgatja chipgyártó üzletágának eladását is. A Samsung jelenleg a globális foundry piac 11,5%-át birtokolja, messze lemaradva a piacvezető TSMC 62,3%-os részesedésétől.

Az idei évre a Samsung félvezetőgyártó divíziója várhatóan 385 millió dolláros veszteséget fog elkönyvelni. Ez komoly érvágás a vállalatnak, hiszen a chipgyártás az egyik legfontosabb üzletága.


Szuperszámítógépek a felhőben – A GIGABYTE új szerverei

A GIGABYTE bejelentette új szervereit, amelyek az AmpereOne processzorcsaládot használják. Ezek a gépek hatalmas teljesítményre képesek, akár 192 egyedi tervezésű magot is tartalmazhatnak.

Az új szerverek kiválóan alkalmasak felhőalapú számítástechnikára, mesterséges intelligenciára és adatelemzésre. A GIGABYTE egyes és kétfoglalatos változatokat is kínál, és további modellek érkezése várható az év végén.

Az AmpereOne processzorok a legmodernebb technológiákat használják, beleértve a DDR5 memóriát és a PCIe Gen 5 csatolófelületet. Ezek a gépek új szintre emelik a felhőalapú infrastruktúrák teljesítményét és hatékonyságát.


Az Intel jövője: Bepillantás a “Lunar Lake” processzorba

Napvilágot láttak az első részletes képek az Intel következő generációs “Lunar Lake” processzorairól. Ez az új chip jelentős változásokat hoz az Intel tervezési filozófiájában.

A “Lunar Lake” egy moduláris felépítésű processzor, ahol a számítási egységek (CPU, GPU, NPU) egy központi lapkán helyezkednek el, míg a perifériák vezérlői egy külön lapkára kerültek. Ez a kialakítás lehetővé teszi a különböző részegységek optimalizálását.

Az új processzor 4 nagy teljesítményű és 4 energiatakarékos magot tartalmaz, újragondolt gyorsítótár-kialakítással. A chip TSMC 3 nm-es technológiával készül, ami jelentős teljesítmény- és hatékonyságnövekedést ígér.


Az Accenture nagy lépést tesz a mesterséges intelligencia felé

Az Accenture bejelentette, hogy 30 000 alkalmazottját képzi ki az NVIDIA AI technológiáira. A vállalat új NVIDIA üzleti csoportot hoz létre, hogy segítse ügyfeleit a mesterséges intelligencia gyors bevezetésében.

Az Accenture AI Refinery nevű platformja az NVIDIA teljes AI készletét használja majd. Ez lehetővé teszi olyan fejlett alkalmazások létrehozását, mint az AI-vezérelt folyamat-újratervezés és szimuláció.

A mesterséges intelligencia iránti kereslet robbanásszerű növekedését jól mutatja, hogy az Accenture 3 milliárd dollárnyi AI-hoz kapcsolódó megrendelést kapott az elmúlt pénzügyi évben.


Folytatom az összefoglalót:

Új vezetők az Asetek élén – Friss lendület a gaming hardverek piacán

Az Asetek, a folyadékhűtési megoldások és szimulációs versenyhardverek vezető gyártója, két új vezetőt nevezett ki a kereskedelmi csapatába. Maja Sand-Grimnitz a márkaépítésért és digitális stratégiáért, míg Henrik Lindskou-Mouritsen a globális értékesítésért felel majd.

A cég CEO-ja, André Sloth Eriksen szerint az új vezetők érkezése megerősíti az Asetek kereskedelmi fókuszát. A vállalat jelentős növekedésre számít a szimulációs versenyhardverek piacán, miközben a folyadékhűtési üzletágban is változások várhatók.

Az Asetek célja, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a végfelhasználókkal, és kihasználja a két üzletág közötti szinergiákat egy erős márka alatt.


Nyílt forráskódú WiFi 6 router – Az OpenWrt és a Banana Pi közös projektje

Az OpenWrt közösség és a Banana Pi együttműködésében elkészült az OpenWrt One nevű WiFi 6 router. Ez az első olyan eszköz, amelyet a két szervezet közösen tervezett, a MediaTek támogatásával.

A router a MediaTek MT7981B chipet és MT7976C WiFi 6 chipkészletet használja, 2×2 2,4 GHz-es és 3×3 5 GHz-es kapcsolatot biztosítva. Az eszköz 1 GB RAM-mal és 256 MB flash tárhellyel rendelkezik.

Különlegessége, hogy támogatja az NVMe SSD-k használatát, és a bevételek egy részét az OpenWrt projekt fenntartására fordítják. Ez a router kiváló választás lehet a nyílt forráskódú megoldások iránt érdeklődő felhasználók számára.


Súlyos hiba az AMD X670E alaplapokon – Lassulás és rendszerindítási problémák

A Crucial memória- és SSD-gyártó súlyos hibát fedezett fel az AMD X670E chipkészlettel szerelt alaplapokon. A probléma a PCI Express 5.0 M.2 NVMe SSD-csatlakozókat érinti, amelyek sebessége váratlanul PCI Express 1.0 szintre csökkenhet.

A hiba nemcsak teljesítménycsökkenést okoz, de rendszerindítási problémákhoz is vezethet. Érdekes módon a probléma csak az X670E alaplapokon jelentkezik, az egyszerűbb X670 és B650 modelleken nem.

Bár az AMD még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, szakértők szerint a hiba valószínűleg a PCIe ASPM (Active State Power Management) firmware-szintű hibás implementációjából ered. A felhasználóknak érdemes figyelni az alaplap gyártójának BIOS-frissítéseire, amelyek remélhetőleg hamarosan orvosolják a problémát.


Kompakt és sokoldalú – A Lian Li új Lancool 207 számítógépháza

A Lian Li bemutatta legújabb ATX mid-tower számítógépházát, a Lancool 207-et. Ez a ház különleges tervezésének köszönhetően egy micro-ATX torony méreteit hozza, miközben teljes értékű ATX alaplap befogadására képes.

A kompakt méret ellenére a Lancool 207 nem köt kompromisszumokat. Akár 37,5 cm hosszú videokártyák is beférnek, és bőséges hűtési lehetőségeket kínál. A gyári konfiguráció két 140 mm-es RGB ventilátort tartalmaz elöl, és további két 120 mm-es ventilátort a belső térelválasztó felett.

A ház fehér és fekete színben lesz elérhető. Bár az árat még nem közölték, a Lian Li minőségi építése és a kompakt, de rugalmas kialakítás vonzó választássá teheti a Lancool 207-et a PC-építők számára.


A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.