Válassza az Oldal lehetőséget

Liectroux YW810 – Ablakmosó mesterséges intelligenciával?

Liectroux YW810 – Ablakmosó mesterséges intelligenciával?

A Liectroux YW810 papíron minden eddigi ablakmosónál jobb, de a valóságban is?

Liectroux YW810 – Ablakmosó mesterséges intelligenciával?


Nézd meg videós tesztemet is, ha tetszett iratkozz is fel csatornámra!


 

Bevezető

Nem vagyok már teljesen szűz ablakmosó fronton. Járt nálam néhány fajta és féle, Lietroux-ból is megismerkedtem már más géppel. Szóval tudom, amit tudok, amit meg nem azt nem, de azt biztosan, hogy ablakmosóval ablakot mosni elég kényelmes dolog!

Az előzőleg itt vendégeskedő HCR-10 jó gép volt. Akadtak apróbb bakik a működésben, így egy alkalommal nagyon jól jött, hogy ki volt kötve, mert nem vette észre, hogy vége a keret nélküli kádparavánnak. De, amúgy nagyon más hiba nem volt, talán egy kicsit hatékonyabban vizezhette volna az üveget takarítás közben.

Idő közben azonban megérkezett a jelenlegi csúcsgép, a Lietroux YW810 (vajon ki találja ki ezeket a neveket?), ami azt ígéri, hogy sokkal jobb üvegérzékelést, fejlettebb takarító funkciókat, telefonos applikáción keresztüli irányítást ad. Ezek jól hangzó dolgok, ki kellett próbálnom, hogy mennyi igazság van benne!


 

Külső, tartozékok

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 1

A Liectroux YW810 forma tekintetében nem tér el jelentősen a HCR-10-től. Egy nagy babapiskóta forma az alján két forgó MOP-pal. Elsőre ennyi. Másodjára persze feltűnik, hogy szenzorok vannak alul, hogy kétoldalon találunk már víz permetező fúvókát, meg azért a forma is modernebb, vagy tán elegánsabb lett egy kicsit. Mondjuk ez utóbbinak egy ablakmosó robot esetén szerintem sok előnye nincs.

Tartozékként kapunk egy halom MOP-ot. Nem tévedés, van kettő a gépen és kapunk tartalékba további 4 párat. Vagyis összesen 10 MOP van a géphez. Megemelem a kalapom ilyen nagyvonalúság láttán!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 2

Van még egy külső adapter. Van egy hosszabbítókábel, ami kell is, mert a gépen lévő magában szerintem kevés, de így az összes kábelhossz eléri a 6 métert, ami meg talán már mindenre elég. Van még egy kézikönyv és két kicsi palack. Az egyikkel permetezni tudjuk a vizet, a másikkal meg a Liectroux YW810 feltöltését végezhetjük el. Hopsz, és ne feledjem, van egy távirányító is!

Más nincs, nem is kell, csak a Liectroux YW810 vár minket a dobozban, hogy végre elkezdhessen ablakot mosni. Ám, mielőtt ráeresztjük a terepre a robotot megnézzük a specifikációt!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 3


 

Specifikáció

A gép úgy működik, hogy a MOP alatti résznél egy kefementes motor kiszívja a levegőt 2600 Pa szívóerővel, az így létrehozott vákuum pedig az üvegre „tapasztja” a masinát. A gyártó azt mondja, hogy japán motort használ, nem lennék meglepve, ha itt is, mint a legtöbb robotporszívónál NIDEC gyártmány lenne.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 4

A balesetek elkerülése okán a gépbe került akkumulátor is, ami néhány percen keresztül képes a motort működtetni, így áramszünet esetén a Liectroux YW810 hangos sípolással figyelmeztet, hogy szedjük le az ablakról, de leesni nem fog, amíg az akkumulátor bírja szuflával. Állítólag 20 percig bírja.

A fő képességek, amiket a Liectroux YW810 esetén a gyártó kiemel az alacsony zajszint (65 dB alatt), a gyors tisztítás (2 percenként akár egy négyzetméter), a 70 milliliteres víztartály megspékelve két fúvókával, ami a leírás szerint 170 nm ablakfelületre lesz elegendő, az alacsony fogyasztás, ami pedig 72 watt mindösszesen.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 5

Van 3 automatikus tisztítási mód, van telefonos applikáció a Smart Life appon keresztül, fejlett takarítási algoritmus (jelentsen ez bármit is), automatikus visszatérés a kiindulási pontra, megbízható leesés gátló algoritmus és keret nélküli üvegekhez érzékelő légnyomásmérővel.

El kell ismernetek, hogy elég jól hangzik mindez, de a puding próbája az evés, a Liectroux YW810 próbája meg az ablakpucolás, szóval lássuk a tapasztalatokat!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 6


 

Tapasztalatok

A rossz dolgokkal kezdem!

Van a gépen egy kötél, ami arra szolgál, hogy ha valahogy lepottyanna a gép az ablakról, akkor ne törjön szét. Ez eddig jó, ahogy az is, hogy a kötél elvben, a reklámanyag szerint elbír egy hat kilós elefántot is. Ja, hogy nincsenek hat kilós elefántok? Hát, így jártunk.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 7

Na, a gond az, hogy a kötél a gép legalsó nem pedig a legfelső pontjához csatlakozik. Tehát, ha azt akarod, hogy az ablak minden részén végig menjen, akkor a kötél hosszát úgy kell beállítanod, hogy az ablak alsó éléig leérjen. Azonban, ha így állítod be, akkor a gép, ha leesik a párkányra fog zuhanni, semmi nem tartja meg. Ha a kötél a legfelső pontra lenne kötve, akkor leesés esetén a kötélen himbálózna, így meg ripityára törik a párkányos és/vagy ripityára töri a párkányt. Vagy a kádat, ha kádparavánt mosol.

Rendkívül bosszantó hülyeség ez, hiszen alkotnak egy tök jó gépet, és ilyen „apróságokkal” meg nem foglalkoznak. Szerintem a tervezők közül senki nem vette még a fáradtságot arra, hogy valóban kimenjen a laborból egy ablakhoz, és élesben kipróbálja, amit alkotott. Öreg hiba!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 8

Második kellemetlenség: Ha nem vizezed be eléggé a MOP-ot ablakmosás előtt, akkor hajlamos leesni a műanyag keretről. Ilyenkor a gép leáll, sípol, fals levegőt szív. Szerencsére nem esett le, pedig a teszt alatt legalább háromszor feledkeztem el a MOP bevizezéséről. Erre a célra amúgy nagyon jó a kicsi spricnis flakon, amit a gép mellé adnak. Szóval be kell vizezni rendesen a MOP-ot használat előtt!

Harmadik kellemetlenség az applikáció. Vagyis, igazából nem kellemetlen, mindössze egy kérdést kell feltennünk vele kapcsolatban: Minek is van?

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 9

Kb. semmi értelme az applikációnak. A távirányító untig elég, ráadásul megbízhatóbban is működik, mint az app, amit sokszor hiába nyomkodtam a gép nem akart leállni, elindulni, akármit is csinálni. Néha meg működött. Ezzel szemben a távirányító tökéletes volt. Szóval jó, hogy van app, meg jó, hogy van Bluetooth, mert a specifikációk közé fel lehet írni, de más értelme a dolognak véleményem szerint nincs.

Következő idiótaság a bekapcsológomb elhelyezése. Ez kiáll a gép tetejéből. Mért baj ez? Ha leszeded az ablakról, akkor le akarod tenni valahova, mondjuk az asztalra. A vizes MOP-ra nem teszed, mert akkor vizes és koszos lesz az asztal, tehát mit csinálsz, fejre fordítva teszed le. Igen ám, de ilyenkor meg a bekapcsológombra teszed rá, amitől rögtön bekapcsol a gép. Szóval megfordítod, leteszed a vizes, koszos MOP-ra, mert mást nem tudsz tenni, azután majd letakarítod az asztalt.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 10

Na, ehhez a tervezési csodához is csak melegen gratulálni tudok!

További bullshit a fejlett útvonaltervezés. Nincs itt semmi ilyesmi. Pont úgy működik a gép, mint az AI nélküli gépek. Megy, az üveg végén visszafordul. Lejjebb megy az ablakon, megy, üveg végén visszafordul. Talán csak azt mondanám okosságnak, hogy nem lentről, hanem mindig fentről kezdni a takarítást, így tehát kezdéskor felmegy az ablak tetejére.

Ha fordítva lenne (láttam már ilyen gépet), akkor folyamatosan csorgatná a vizet a már lemosott ablakra is. Szóval ez okos, felül kezd, amúgy nem érzékelek én itt sem AI-t, sem fejlett útvonaltervezést. Mondjuk minek is, ez nem egy robotporszívó…

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 11

Az amúgy tény, hogy a gép kb. a kiindulási pontra megy vissza, ha végzett az ablakkal. Ezért jár a pirospont, mert alkalmasint, ha az ablak tetején állna le, akkor egyes esetekben létra kéne, hogy levedd az üvegről, így meg mindig alul hagyja abba a tisztítást, ott, ahol feltetted az ablakra. Vagyis könnyen le tudod venni.

Hát, így ennyi a rossz, de mi a jó?

Az a jó, ahogy takarít. Bár a gyártó büszke az alacsony zajszintre, azt ne várjátok, hogy aludni lehet a Liectroux YW810 mellett. Nagyon nem lehet, olyan, mint egy állóporszívó kb. Viszont cserében nem esik le az ablakról.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 12

A teszt alatt egyetlen alkalommal sem akart lepottyanni, pedig a sima ablak mellett feltettem kádparavánra is, ami egyrészről egy jóval vastagabb üveg, mint az ablak, más részről nincs kerete.

A Liectroux YW810 alján van szenzor, ami az üveget érzékeli, de gyanúm szerint sokkal fontosabb az, hogy rendkívül pontosan és gyorsan érzékeli, ha valamelyik MOP alatt csökken a vákuum. Ez azt jelzi számára, hogy a MOP egy része a levegőben van (értsd vége az üvegnek), ilyenkor gyorsan irányt vált.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 13

Ez a légnyomásérzékelő segít amúgy abban is, hogy a véletlenül szárazon hagyott leeső MOP miatt ne esse le a gép. Annyira erős a szívás, hogy a leesett MOP-nál hiába szív fals levegőt, a másik MOP alatti vákuum így is a helyén tartja.

Szóval a működés tényleg jó!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 14

Van a gyártó szerint 3 automatikus működési mód. Valóban van, de hogy a három között mi a különbség azt nem tudom. Talán kicsit több a víz az egyikben, meg mintha a harmadik abban lenne más, hogy nem áll le a takarítás automatikusan, hanem mindig újrakezdi. Szóval ezek a takarítási módok, hogy is mondjam finoman…

Mi van még, ami jó?

Hát, például a vízpermetezés. Nem csak simán kispriccel valamennyi vizet, hanem elporlasztja a vizet és úgy spricceli ki. Majdnem olyan finomságra bontja a vizet, mint az ultrahangos hidegpárásítók. Illetve lehet, hogy olyanra bontja, csak van a permetezőfejnél egy kis lemez, ami az üvegre irányítja a permetet, talán emiatt tűnik nagyobbnak a szemcseméret, mint egy párologtatónál.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 15

Az ablak vizezése pedig tényleg hatékony. Még külső felületnél is, miközben fújt a szél elég víz jutott az ablakra ahhoz, hogy a por eltűnjön. Frankó a dolog nagyon!

Az utolsó kérdés a takarítás milyensége.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 16

Nos, a kádparavánról a vízkövet nem szedi le, de ez nem meglepő. Az ablakra száradt légysz.rt leszedi, ahogy a külső oldalon a port is eltüntette. Persze ez múlik azon is, hogy mennyi a por, mert ha a MOP megtelik kosszal, akkor attól kezdve vizezés ide, vizezés oda, csak a koszt kenegeti az üvegen. Szóval, ha nagyon koszosak az ablakok, akkor érdemes néha kimosni a MOP-ot és utána folytatni a takarítást.

Mielőtt elfelejtem, eltűntek az esőnyomok is. Az egyetlen hiba itt, hogy mivel a MOP kerek az ablak legsarkát nem tudja takarítani, azt kézzel kell pótolni. Még egy dolog, ha leveszed a gépet az üvegről legyen egy puha rongy a másik kezedben, a MOP alatt vizes marad az üveg, ami, ha megszárad két kör alakú nyomot hagy az üvegen. Szóval azt a két vizes karikát töröld le az üvegről, ha levetted a gépet!


 

Konklúzió

Oké, mindent leírtam, döntsük el, jó gép a Liectroux YW810 vagy rossz?

Nos, az tény és tagadhatatlan, hogy az újdonságok egy része marhaság, kb. semmi értelmük. Viszont az is tény, hogy érzékelhetően jobb, biztonságosabb érzés ezzel takarítani, mint az elődjeivel. Miért?

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 17

Maga a takarítás is hatékonyabb, mert az üveg vizezése nagyon hatékony, és mellette még takarékos is. Az üvegérzékelés és a légnyomás (vagy vákuum) érzékelés is remek, kitűnően működnek ezek, ahogy az alsó üvegérzékelő szenzor is. Ez azzal jár, hogy az első percekben még óvatoskodva használtam a Liectroux YW810-et, de a teszt végére már lazán ott hagytam az ablakon, sőt a szobában sem voltam bent, mert biztos voltam benne, hogy nem fog leesni.

A hatékonyság tekintetében azért a becsület úgy kívánja, hogy leírjam, ha nagyon koszos, nagyon poros az ablak, akkor nem lesz elég egyszer átmenni rajta, illetve, ha nem akarsz sokat vacakolni, akkor az ablakmosó után egyszer egy puha ruhával finoman áttörlöd az üveget és akkor lesz tökéletes.

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 18

Szóval összességében a Liectroux YW810 esetén a takarításra nincs panaszom, az automatizmus hibátlan, vagyis a lényeg működik. Amíg a gép az ablakot mossa, addig én például tudok cikket írni, ahogy egyébként most is, éppen ezeknél az utolsó mondatoknál érkezik el a Liectroux YW810 az utolsó ablakom utolsó részéhez.

Szóval a cikk elkészült, közben az ablakok is megtisztultak, öröm a köbön!

Liectroux YW810 - Ablakmosó mesterséges intelligenciával? 19

Oké, a cikk végén az ár. A robotot EU raktárból vásárolhatod meg, ára a 027X875K4KZQ kuponkóddal 106 dollár lesz, ami forintban az árfolyam függvényében 38 000 forint körül alakul. Vásárlás az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

Liectroux YW810 ablakmosó robot

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.