Válassza az Oldal lehetőséget

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt

A Philips 34E1C5600HE felpörgeti munkát, hiszen sokkal több információt dolgozhatsz fel egyidejűleg.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt


Nézd meg videós bemutatómat is, ha tetszett iratkozz fel csatornámra!


Bevezető

A monitor piac folyamatosan fejlődik, reagálva a felhasználók változó igényeire és a technológiai újításokra. Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ultraszéles kijelzők, melyek egyetlen panelen kínálnak megnövelt munkaterületet és immerzív vizuális élményt. Ebben a szegmensben jelent meg a Philips 34E1C5600HE monitor is, amely ígéretes funkcionalitással és korszerű tulajdonságokkal hívja fel magára a figyelmet.

Ez a 34 hüvelykes ultraszéles monitor a modern munkakörnyezetre, vagy akár az otthoni szórakozás igényeire szabott termék, vehetjük mindkét feladatra. A Philips célja az volt, hogy olyan kijelzőt alkosson, amely egyesíti a produktivitást elősegítő tulajdonságokat a kiváló képminőséggel és a kényelmi funkciókkal. Az eredmény pedig egy olyan sokoldalú eszköz lett, amely egyaránt alkalmas lehet irodai munkára, kreatív tevékenységekre és otthoni kikapcsolódásra.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 1

A Philips 34E1C5600HE egyik legfontosabb újítása a beépített webkamera, amely nem csak a távmunkát és az online kommunikációt könnyíti meg, de olyan biztonsági funkciókat is kínál, mint például a Windows Hello szolgáltatása. Ez a megoldás tükrözi a gyártó azon törekvését, hogy reagáljon a pandémia utáni világ megváltozott igényeire, ahol a hibrid munkavégzés és a fokozott online jelenlét egyre inkább normává válik.

A monitor 3440 x 1440 pixeles felbontása és 21:9-es képaránya jelentősen megnöveli a rendelkezésre álló képernyőterületet. Ez a kialakítás különösen előnyös lehet azoknak, akik rendszeresen dolgoznak több ablakkal egyszerre, vagy olyan alkalmazásokat használnak, amelyek profitálnak a szélesebb látómezőből.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 2

A Philips 34E1C5600HE kijelző teljesítménye is figyelemre méltó. A 100 Hz-es frissítési ráta simább képmozgást biztosít, ami nem csak a játékosok számára előnyös, de a mindennapi használat során is kellemesebb élményt nyújt. A VA panel technológia pedig kiváló kontrasztarányt és széles látószöget kínál, ami hozzájárul a minőségi vizuális élményhez.

A Philips nagy hangsúlyt fektetett a csatlakoztathatóságra is. Az USB-C port nem csak adatátvitelre és videojel továbbítására alkalmas, de töltési funkcióval is rendelkezik. Ez leegyszerűsíti a kábelezést és növeli a munkaterület rendezettségét, ami fontos szempont lehet a modern, letisztult munkakörnyezetek kialakításánál.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 3

Ebben a cikkben részletesen megvizsgálom a Philips 34E1C5600HE monitort. Áttekintem a külső megjelenését, a csatlakozási lehetőségeit, a technikai specifikációit, valamint megosztom a használat során szerzett tapasztalatokat, kiegészítve az interneten talált mérési eredményekkel, amikkel jómagam sajnos nem tudok szolgálni. A cél, hogy átfogó képet adjak erről az ígéretes ultraszéles monitorról, segítve Titeket abban, hogy eldönthessétek, megfelel-e az igényeiteknek és elvárásaitoknak.


 

Külső és csatlakozók

A Philips 34E1C5600HE monitor külseje egyszerű, de elegáns. A kijelző szinte kávamentes kialakítású, ami maximalizálja a hasznos képernyőfelületet és modern megjelenést kölcsönöz a kijelzőnek. A vékony keret fekete színű, ami jól illik a legtöbb munkakörnyezethez és otthoni setup-hoz. Az alsó kávában diszkréten helyezkedik el a Philips logó, míg a jobb alsó sarokban egy apró fehér LED jelzi a monitor működési állapotát.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 4

A monitor hátlapja egyszerű, texturált fekete műanyag borítást kapott. Ez nem csak esztétikus, de praktikus is, mivel ellenáll az ujjlenyomatoknak és a karcolásoknak. A domború hátlapon a fény és a minta játéka nekem kimondottan bejön, bár, ez az, amit ritkán látok, hiszen a fal felé van fordítva.

A hátlap felső részén, vagyis inkább a felső káván található a beépített 5 megapixeles webkamera, amely fizikai takarófedéllel rendelkezik, így védve a privát szféránkat.. Ez a megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes kontrollt gyakoroljanak a kamera használata felett, vagyis megakadályozhatjuk, hogy kíváncsi szemek kukucskáljanak be az otthonunkba az interneten keresztül.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 5

Az állvány és talp kialakítása robusztus és stabil, ami elengedhetetlen egy ilyen méretű monitor esetében. A talp hatszögletű formája nem csak esztétikus, de kellően nagy alapterületet biztosít a monitor biztos megtartásához. Nekem külön bejön, hogy a talp nem tagolt, nem túl nagy a felülete, így adott esetben a takarítás, portörlés is sokkal könnyebbé válik. Az állvány könnyen csatlakoztatható a monitorhoz egy kattintással, és szükség esetén ugyanilyen egyszerűen le is szerelhető. A monitor VESA kompatibilis, így akár monitortartó állványt is használhatunk a gyári talp helyett.

A Philips 34E1C5600HE ergonómiai szempontból jól teljesít. Az állvány 130 mm-es magasságállítást tesz lehetővé, ami segít a megfelelő szemmagasság beállításában. A kijelző -5° és +20° között dönthető, ami lehetővé teszi a kényelmes megtekintési szög beállítását. Fontos megjegyeznem, hogy a monitor nem rendelkezik forgatási funkcióval, ami néhány felhasználó számára korlátozó tényező lehet, vagyis ez egy pici rossz pont az értékelésnél.

A csatlakozók a monitor hátulján, lefelé nézve helyezkednek el, ami segíti a kábelek rendezett elvezetését, viszont, mivel a monitor nem forgatható, hátra is csak kevéssé dönthető megnehezíti a kábelek csatlakoztatását. Még szerencse, hogy erre jó esetben csak egyszer, a beüzemeléskor van szükség. A csatlakozók között megtalálható egy HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.2, és egy USB-C port, amely videojel átvitelére és akár 65 W teljesítményű töltésre is képes. Emellett négy USB 3.2 Gen1 Type-A port is rendelkezésre áll, amelyek közül az egyik gyorstöltésre is alkalmas. A monitor rendelkezik egy 3,5 mm-es audio kimenettel is a fejhallgatók vagy külső hangszórók csatlakoztatásához.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 6

Az USB-C port és a 65 wattos töltés kapcsán fontos megjegyeznem, hogy az első Type-C monitorok még nem rendelkeztek töltési funkcióval, így például az általam használt Xiaomi Pro noteszgép lényegében használhatatlan volt velük. Ezen a gépen (ahogy sok más gépen is) a teljes értékű, tehát hangot és képet is átvinni képes Type-C csatlakozón keresztül történik a töltés is. Töltés hiányában viszont, főleg külső kijelzőt is meghajtva a notebook hamar lemerül.

A Philips 34E1C5600HE ezen problémát orvosolja a Type-C kapcsolaton keresztüli töltéssel. Vagyis ezt a monitort használva a hang is átmegy a notiból, a kép is átmegy a notiból, de eközben a monitor felől jön a delej, vagyis nem merül le a notebook.

A monitor kezelőszervei diszkréten a kijelző jobb hátsó oldalán helyezkednek el. A vezérlést egy a Philipstől már megszokott, egyszerűen használható joystick teszi lehetővé, amely intuitív navigációt biztosít a képernyőn megjelenő menüben (OSD). Ez a megoldás jelentősen egyszerűsíti a monitor beállításainak módosítását a hagyományos gombokhoz képest.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 7

Összességében a Philips 34E1C5600HE külseje és kialakítása jól átgondolt, funkcionális dizájnt tükröz. Nem extra, nem hivalkodó, nem fényűző, egyszerűen szép és praktikus. A Philips 34E1C5600HE tehát nem rendelkezik feltűnő design elemekkel vagy extra funkciókkal, megjelenése mégis kellemes és professzionális, jól illeszkedik mind az irodai, mind az otthoni környezetbe. A csatlakozók és kezelőszervek elrendezése praktikus, az ergonómiai funkciók pedig hozzájárulnak a kényelmes hosszú távú használathoz.


 

Specifikáció

Túl vagyunk a külsőn, a megjelenésen, most lássuk röviden a gyári specifikációs adatokat!

A Philips 34E1C5600HE monitor egy 34 hüvelykes VA LCD panellel rendelkezik, amely W-LED háttérvilágítással működik. A kijelző 3440 x 1440 pixeles Ultrawide Quad HD (UWQHD) felbontást kínál, ami ideális kompromisszumot jelent a részletgazdagság és a teljesítményigény között. A 21:9-es képarány extra széles munkaterületet biztosít, ami különösen hasznos lehet multitasking során vagy széles látómezőt igénylő alkalmazásoknál.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 8

A monitor 100 Hz-es frissítési rátával rendelkezik, ami simább képmozgást eredményez mind munkavégzés, mind szórakozás közben. A válaszidő 4 ms (szürkétől szürkéig), illetve 1 ms MPRT (Moving Picture Response Time), ami elfogadható teljesítményt nyújt a legtöbb felhasználási területen, bár, mivel ez egy irodai monitor, érthetően nem éri el a dedikált gaming monitorok sebességét.

A kijelző fényereje 300 cd/m², ami átlagosnak mondható, és a legtöbb környezetben elegendő. A kontrasztarány 3000:1, ami a VA panelek egyik erőssége, és mély feketéket, valamint élénk színeket eredményez. A monitor 178 fokos látószöget kínál mind vízszintesen, mind függőlegesen. Színteljesítmény tekintetében a 34E1C5600HE kiváló képességeket csillogtat, még, ha olyanokat nem is, mint egy grafikai munkákra készített kijelző. A 99,25%-os NTSC és 123,24%-os sRGB színtér kitűnő, hiszen ezek az adatok széles színskálát és pontos színvisszaadást sejtetnek. Ez különösen előnyös lehet kreatív szakemberek számára, akik színkritikus munkát végeznek.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 9

A monitor támogatja az adaptív szinkronizálást, ami segít kiküszöbölni a képtörést és a beragadást játék közben. Emellett LowBlue móddal és villódzásmentes technológiával is rendelkezik, amelyek csökkentik a szemterhelést hosszú használat során.

A beépített 5 megapixeles webkamera Windows Hello arcfelismerést támogat, ami kényelmes és biztonságos bejelentkezést tesz lehetővé. A kamera mellett zajszűrő mikrofon is található, ami javítja a hangminőséget videohívások során. A monitor két darab 5 wattos beépített hangszóróval is rendelkezik, amelyek megfelelő hangzást biztosítanak általános használatra.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 10

Csatlakozási lehetőségek terén a monitor jól felszerelt. Rendelkezik HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 és USB-C portokkal. Az USB-C támogatja a DisplayPort Alt módot, valamint akár 65 W teljesítményű töltést is. Emellett négy USB 3.2 Gen 1 Type-A port is található a monitoron, amelyek közül az egyik gyorstöltésre is képes.

A Philips 34E1C5600HE természetesen OSD menüvel rendelkezik, ez is a Philipstől megszokott igényes megoldás. Az OSD (On-Screen Display) menü kezelését egy diszkréten elhelyezett EasySelect menüváltó gomb (a hátsó kis joystick) segíti, amely gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a képernyőn megjelenő beállításokhoz. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és hatékonyan módosítsák a monitor beállításait.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 11

Az OSD menü számos nyelven elérhető, beleértve az angol, német, spanyol, görög, francia, olasz, magyar, holland, portugál, portugál (brazíliai), lengyel, orosz, svéd, finn, török, cseh, ukrán, egyszerűsített kínai, hagyományos kínai, japán és koreai nyelveket. Ez a széles nyelvi támogatás biztosítja, hogy a monitor könnyen használható legyen különböző nemzetiségű felhasználók számára.

A menüben elérhető funkciók között szerepel a SmartImage játék mód, amely előre beállított képmódokat kínál különböző játéktípusokhoz, optimalizálva a vizuális élményt. Emellett a felhasználók állíthatják a fényerőt, a kontrasztot, a színbeállításokat és egyéb képminőségi paramétereket is az OSD menün keresztül.


 

Tapasztalatok

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 12

Mondtam, hogy nem lesz hosszú a specifikáció, vessük bele magunkat a tapasztalatokba!

Az alább leírtak egy része nem a saját méréseim eredménye, ezeket a net bugyraiból szedtem össze. Jómagam sajnos nem rendelkezem megfelelő eszközökkel a pontos mérések elvégzéséhez. Szóval a lényeg, ebben a fejezetben a saját tapasztalataimat és a neten elérhető egyéb információkat találjátok összemixelve.

A Philips 34E1C5600HE monitor használata során számos pozitív és néhány kevésbé ideális tulajdonságot figyelhetünk meg. Kezdjük a színteljesítménnyel, amely az egyik legfontosabb szempont egy monitor értékelésekor.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 13

A színteljesítmény terén a monitor figyelemre méltó eredményeket mutat. Az AdobeRGB színtér lefedettségében 84%-ot ért el a tesztekben, ami bár nem a legjobb a piacon elérhető hasonló monitorok között, de bőven versenyképes érték. Ez azt jelenti, hogy a monitor képes megjeleníteni az AdobeRGB színtér jelentős részét, ami előnyös lehet a professzionális fotó- és videószerkesztés során.

A DCI-P3 színtér lefedettségében még jobb teljesítményt nyújt, 90%-os értékkel. Ez kiváló eredmény, és azt mutatja, hogy a monitor alkalmas lehet HDR tartalmak megjelenítésére és filmek, videók szerkesztésére is. Ez az érték megegyezik a Philips Brilliance 498P9Z monitoréval, ami egy magasabb kategóriás termék. Vagyis a Philips 34E1C5600HE multimédiára, videók vágására, esetleg képmanipulálásra alkalmas termék.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 14

A színpontosság tekintetében azonban a monitor kevésbé ideális eredményt mutat. Az átlagos Delta-E érték 1,47, ami magasabb (tehát kevésbé pontos), mint a piacon található hasonló monitorok, vagyis a közvetlen versenytársak esetén. Ez azt jelenti, hogy bár a monitor képes széles színtartomány megjelenítésére, a színek pontossága nem éri el a professzionális szintet. Ez a legtöbb felhasználó számára nem jelent problémát, de azok, akik színkritikus munkát végeznek, esetleg más opciót kereshetnek.

Érthető módon, ez még mindig inkább egy irodai, mint egy professzionális grafikai monitor. Igaz, utóbbit eddig sem állította senki, de jó tudni, ha profi grafikus vagy, akinek létfontosságú a színek megfelelő megjelenítése, akkor jobb, ha más kijelzőt választasz.

A színegyenletesség tekintetében a monitor jó teljesítményt nyújt. A képernyő nagy része 1,5 alatti értéket mutat, ami kiváló eredmény. A képernyő szélein látható némi eltérés, de ez nem unusual jelenség a nagyméretű monitoroknál. A maximális eltérés 2,3, ami még mindig elfogadható tartományban van.

A fényerő egyenletessége szintén jónak mondható. A középponthoz képest a legnagyobb eltérés 11%, ami a képernyő felső részén található. A legtöbb területen az eltérés 10% alatt marad, ami kimondottan jó eredménynek számít. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók egyenletes megvilágítású képet láthatnak a teljes képernyőn, ami különösen fontos lehet hosszú munkamenetek során.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 15

A monitor gyakorlati használata során a 34 hüvelykes, 21:9 képarányú kijelző rendkívül hatékonynak bizonyult multitasking esetén. A széles képernyő lehetővé teszi több ablak kényelmes elrendezését egymás mellett, ami növeli a produktivitást. A 3440 x 1440 pixeles felbontás éles és részletgazdag képet biztosít, bár néhány felhasználó számára a vertikális pixelek száma korlátozónak tűnhet hosszú dokumentumok vagy weblapok görgetésekor.

Ez utóbbi adat azt jelenti, hogy az 1440-es vertikális felbontás “csak” 2K felbontásnak felel meg. Ez még mindig sokkal jobb a sima FHD felbontásnál, de elmarad a 4K-s felbontás képmagasságától. Cserében egymás mellett tudunk megjeleníteni két teljes méretű 2K képet, ami azért nem rossz opció!

A 100 Hz-es frissítési frekvencia észrevehetően simább képmozgást eredményez a hagyományos 60 Hz-es monitorokhoz képest. Ez nem csak játék közben, de már az általános használat során is érezhető, például az ablakok mozgatásakor vagy a weboldalak görgetésekor.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 16

A beépített webkamera és mikrofon minősége megfelelőnek bizonyult videohívások során. A Windows Hello arcfelismerés gyors és kényelmes bejelentkezést tesz lehetővé, bár néhány felhasználó megjegyezte, hogy erős háttérvilágítás esetén a rendszer néha nehezen ismeri fel az arcot.

Összességében a Philips 34E1C5600HE monitor egy sokoldalú és képességes eszköznek bizonyult, amely jól teljesít mind munkavégzés, mind szórakozás terén. Bár nem minden aspektusban nyújt csúcsteljesítményt, a legtöbb felhasználó számára kiváló választás lehet, különösen azoknak, akik értékelik a megnövelt munkaterületet és az all-in-one megoldásokat.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 17


 

Konklúzió

A Philips 34E1C5600HE monitor egy sokoldalú és impozáns és izgalmas készülék, amely véleményem szerint sikeresen ötvözi a modern munkakörnyezet és az otthoni szórakozás igényeit. Az ultraszéles, 34 hüvelykes kijelző 3440 x 1440 pixeles felbontásával és 21:9 képarányával kiváló alapot nyújt a hatékony multitaskinghoz és az immerzív vizuális élményekhez egyaránt. A 100 Hz-es frissítési ráta pedig észrevehetően simább képmozgást biztosít, ami mind a munkavégzés, mind a szórakozás során előnyös.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 18

A monitor egyik legnagyobb erőssége a színteljesítmény. A 90%-os DCI-P3 és 84%-os AdobeRGB lefedettség impozáns eredmény, ami alkalmassá teszi a monitort kreatív munkákra és HDR tartalmak megjelenítésére is. Bár a színpontosság terén van még fejlődési lehetőség, a legtöbb felhasználó számára ez nem jelent problémát. A kiváló kontrasztarány és a széles látószög tovább javítja a vizuális élményt.

A beépített 5 megapixeles webkamera, a zajszűrő mikrofon és a Windows Hello támogatás olyan extra funkciókat kínálnak, amelyek különösen értékesek lehetnek a távmunka és az online kommunikáció korában. Az USB-C csatlakozás és a beépített USB hub pedig tovább növelik a monitor sokoldalúságát és felhasználhatóságát.

Turbózd fel az irodádat! Philips 34E1C5600HE monitor teszt 19

Összességében a Philips 34E1C5600HE egy jól megtervezett, funkciógazdag monitor, amely képes kielégíteni a legtöbb felhasználó igényeit. Bár nem minden területen nyújt csúcsteljesítményt, az ár-érték aránya kedvező, különösen ha figyelembe vesszük a beépített webkamerát és a széles funkcionalitást. Ez a monitor kiváló választás lehet azoknak, akik egy eszközben szeretnék egyesíteni a produktivitást és a multimédiás élményt, legyen szó akár otthoni irodáról, akár kreatív munkáról vagy casual gamingről. A Philips 34E1C5600HE bizonyítja, hogy egy jól megtervezett ultraszéles monitor hogyan válhat a modern digitális élet sokoldalú központjává.

További információk a monitorról a gyártó oldalán érhetők el: Philips 34E1C5600HE monitor

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.