hu Magyar de Deutsch

Az androidos okostelefonokat sem kímélik a zsarolóvírusok

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Kaspersky Lab kutatása szerint egy év alatt négyszeresére nőtt a zsarolóvírussal fertőzött androidos eszközök száma, világszerte mintegy 136 000 felhasználót érintve. A két évet átfogó jelentést két részre osztva hasonlították össze: az elsőt 2014 április és 2015 március, a másodikat pedig 2015 április és 2016 május közé tették, ekkor történtek ugyanis jelentősebb változások a ransomware fejlődésében.

A ransomware – vagyis az a rosszindulatú program, amely az áldozatok eszközére telepítve lezárja a képernyőt, vagy értékes adatokat titkosítva pénzt követel a feloldásért – manapság komoly biztonsági problémát jelent. Téves azonban azt gondolni, hogy csak a számítógépek vannak veszélyben - az androidos készülékek kiberfenyegetettségi térképén jól láthatóan egyre nagyobb teret nyer magának a zsarolóvírus.

  • A megfertőzött androidos eszközök száma: 2014-2015 között ez a szám 35 413 volt, míg egy évvel később már 136 532.
  • A ransomware aránya az androidos rosszindulatú programokon belül 4,63 százalékra emelkedett 2015-2016 között az előző évi adatokhoz képest (2,04 százalék).
  • Az összes támadás 90 százaléka csupán négy malware csoporthoz köthető, ezek pedig a Small, Fusob, Pletor és Svpeng családok.

Míg a számítógépek esetében a fájltitkosító zsarolóvírusok száma az egekbe szökik és a képernyő blokkolók száma csökken, az Android ransomware esetében inkább utóbbi jelenti a problémát. Ez azért van, mert az androidos eszközökön nem lehet eltávolítani a képernyővédőket külső merevlemez segítségével, ezáltal pedig ez a módszer éppoly hatékony, mint a fájltitkosítók. Bár a számítógépekhez képest Androidon még mindig kevesebb felhasználót támadnak meg, a ransomware így is aggodalomra ad okot. A kutatás első hónapjaiban közel nullára volt tehető azoknak a felhasználóknak a száma, akik zsarolóvírussal talákoztak készülékeiken, a tanulmány végére viszont már havonta 30 000 esetet rögzítettek. Ez a tény egyértelműen azt jelzi, hogy a kiberbűnözők újabb és újabb területeket fedeznek fel, és nincs megállás.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kapcsolódó mobil hírek

PDA

Top 5 kínai okostelefon 30 ezer forint alatt - 2017 szeptember

Top 5 kínai okostelefon 30 ezer forint alatt - 2017 szeptemb…

2017 szeptember 19

Kedvenc kínai telefonokkal foglalkozó oldalam ismét elkész&iac...

PDA

A középkategóriába érkezett a Vernee új olcsó telefonja

A középkategóriába érkezett a Vernee új olcsó telefonja

2017 szeptember 19

Akár a Xiaomi pozícióit is veszélyeztetheti az új mobil...

PDA

Szenzációs hír, a Leagoo felveszi a versenyt az iPhone X-szel

Szenzációs hír, a Leagoo felveszi a versenyt az iPhone X-sze…

2017 szeptember 19

Az iPhone X bemutatójára időzítették saját teljesen ker...

PDA

Sikerrel vette a 100 dolláros a legolcsóbb 10 magos telefon

Sikerrel vette a 100 dolláros a legolcsóbb 10 magos telefon

2017 szeptember 19

A szép ebben, hogy ezt az akadályt alulról teljesítette.