A videojátékok fejlesztik a kognitív képességeket

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Legalábbis az AOC szerint fejleszti, ráadásul nem csak azt, hanem egyéb képességinket is. A gyártó emiatt fontosnak érzi, hogy olyan termékekkel örvendeztessen meg minket, amik megfelelő élményt nyújtanak játék közben, mi pedig örülünk ennek!

AOC AGON AG271QG

Na, de ha már így van, akkor nézzük milyen képességeknek tesz jót a számítógépes játék az AOC szerint!

Kognitív képességek

A legtöbb játék stimulálja a memóriát, a koncentrálóképességet és a logikus gondolkodásmódot. Már heti néhány óra játék is rengeteget számít, életkortól függetlenül. A valós idejű stratégiai (real-time-strategy, RTS) játékok például javíthatják ezeket a képességeket, mivel a játékosnak elemeznie kell a saját helyzetét az ellenfeleivel szemben, meg kell terveznie a támadást, a védelmet és bármilyen előny kihasználását, emlékeznie kell az ellenfél lépéseire, és ezekre reagálnia kell – mindezt pedig korlátozott időn belül. A koncentráló- és a problémamegoldó képességre gyakorolt jótékony hatás eredménye egyértelműen megmutatkozik az iskolában, az irodában és a mindennapi életben.

Döntéshozatal

A videojátékok javíthatják a döntéshozatali képességeket. Bizonyos játékok esetében a másodperc törtrésze alatt kell a játék menetét befolyásoló döntéseket hozni, máskor pedig a játék korai szakaszában meghozott döntések a teljes játék menetére hatással vannak. A szerepjátékokban még a karakter tulajdonságaival kapcsolatos döntések és a karakter világgal történő későbbi interakciói is komoly következményekkel járnak a játékos karakterének erkölcsiségére és jóllétére. Bizonyos körökre osztott stratégiai játékok esetében a játékosnak számos paramétert kell elemezniük, és ezekre reagálniuk a siker érdekében.

A vizuális információk feldolgozása

A first-person shooter (belső nézetű lövöldöző, FPS) és a Shoot ‘em up típusú játékok esetében gyakran van szükség arra, hogy a játékos képes legyen gyorsan váltani a fókuszt a képernyő különböző részei között. Ennek során az aktuális helyzetükre is figyelniük kell. Ez azt jelenti, hogy az agynak meg kell osztania a figyelmet, és javítania kell a beérkező vizuális információk feldolgozásán. Mivel a játékosoknak nincs sok idejük a mérlegelésre, javul az előrejelzési- és reakcióidejük. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos játékosok koncentrációja megegyezik a valódi vadászpilóták koncentrációjával.

Csapatmunka

Legyen az több csapatban játszott online játék vagy a barátokkal játszott offline kooperatív játék, számos többjátékos videojátékban szükség van a csapattagok szoros együttműködésére. A népszerű kompetitív játékok, mint bizonyos FPS-játékok és az online többjátékos csatamező (multiplayer online battle arena, MOBA) stílusú játékok 5 fős csapatokból állnak, amelyekben minden játékosnak megvannak a maga erősségei, gyenge pontjai és képességei. Ez a fajta együttműködés egészen biztosan megjelenik a munkahelyen vagy az iskolában.

Egészségmegőrzés

A videojátékokkal felszerelt kórházak pozitívan hatnak a gyógyulási folyamatra. A betegek örömüket lelik a játékban, amely segít elterelnii a figyelmüket is, és amely révén a betegek akár társas interakcióba is lépnek másokkal, javítva a kedélyállapotukat.

Az AOC kiemelten fontosnak tartja a játék közbeni egészséget és kényelmet

Az AOC, mivel lelkesen hirdeti a videojátékok előnyeit, a technológiái segítségével igyekszik megőrzni a videojátékosok egészségét is.

A megfelelő ergonómiájú monitor segít a játékosok helyes testtartásának és egészséges gerincének megőrzésében. Az AOC Anti Blue Light / Low Blue Light technológiái csökkentik a szemfáradtságot, fejfájást és alvászavarokat okozó kékfény-kibocsátást. A villódzásmentes (Flicker Free) technológia csökkenti a fáradtságot, szédülést és hányingert okozó villódzást. Az i-Care technológia speciális érzékelők segítségével felismeri a szoba fényintenzitási szintjét, és ennek megfelelően állítja be a fényerőt, így a felhasználók szeme nem fárad el a fénybeli különbségek miatt.Ugyan számos tanulmány szól a videojátékok pozitív hozadékairól, az AOC hangsúlyozza és előtérbe helyezi a felelős játékstílust. Rendkívül fontos, hogy a számítógép-használat a kiegyensúlyozott és egészséges életnek csak egy része legyen. Ugyanilyen fontos kimenni a szabadba, sportolni és időt tölteni a barátokkal.

 

Kattints ide, és nézz bele a többi hírünkbe, cikkünkbe is, biztos találsz még olyat, ami érdekel!

Szóljon hozzá!