Sok jó hacker kis helyen is elfér!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Október 12-13-án kilencedik alkalommal újra itt a Hacktivity, Kelet-Közép-Európa legnagyobb független IT Biztonsági Fesztiválja. 1000 hacker a világ minden tájáról, magyar és külföldi előadások párhuzamosan két szekcióban, interaktív kiscsoportos workshopok, hardver hacking, lockpicking (sérülésmentes zárnyitás) live show, hacker road és többféle verseny értékes nyereményekért. 
hacktivity logo
Immáron hagyomány, hogy az eseményt neves keynote speakerek, több évtizedes tapasztalattal és nagy elismertséggel rendelkező szakemberek nyitják meg. Az elmúlt években láthattuk már színpadon Bruce Schneier-t, aki az amerikai Economist szerint a világ egyik leghíresebb "security guruja" vagy Szőr Pétert, a magyar származású Los Angeles-i szakértőt, akit a vírusvédelem atyjaként emlegetnek. Idén két vezérelőadója is lesz a rendezvénynek. Jeff Bardin, Chief Intelligence Officer a világ egyik legismertebb kiberbűnözés és kiberterrorizmus szakértője Amerikából érkezik.

Jeff 2007-ben az RSA konferencián a biztonsági megoldások terén Kiválósági Díjat nyert. Előadásában a nyílt forrású kiberinformációszerzés (OSINT) életciklusával foglalkozik, példákkal illusztrálja a kiberkémkedést, ál-személyiségek létrehozását, blogok, közösségi oldalakon fellelhető információk gyűjtését és elemzését.

Az idei év másik vezérelőadója egy igazi lovag, Sir David Pepper az Egyesült Királyságból. Sir David Pepper a Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) igazgatója volt, mely az Egyesült Királyságban a rádiós hírszerzésért és az elektronikus információs biztonságért felelős ügynökség. Sir Pepper jelenleg a Thales UK tanácsadó testületének tagja és együttműködik a Deloitte-tal a kiberkockázatok és a nemzeti biztonság kérdésében.

Napjainkban a kibertámadások és a védekezési módszerek rohamos sebességgel fejlődnek, hiszen a támadók és a védekezők folyamatosan igyekeznek túljárni egymás eszén. A kiberháborúkat kiváltó okok azonban nem minden esetben informatikai jellegűek - a harc a kibertéren kívüli világra is nagyban kihat. Előadásában Sir David Pepper bemutatja a kibertér evolúciójának eddigi történéseit és előrevetíti a közelgő trendeket.

A program további előadóinak - ahogy a világ nagy IT biztonsági konferenciáin - pályáznia kellett, a Hacktivity-n előadni ugyanis, szakmailag igazán rangos elismerésnek számít. Az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett 48 pályázat érkezett be a konferencia programbizottságához. Pályáztak magyar előadók és külföldiek Horvátországból, Németországból, Dániából, Oroszországból, Marokkóból, Izraelből, Indiából és az USA-ból is.

A bizottság harminc előadást és öt úgynevezett Hello Workshopot választott ki. A két nap alatt többek között olyan témák kerülnek terítékre, mint iOS (Apple) és Android biztonság, DDOS támadások kivédése, USB-sérülékenységek, adatbázis-biztonság, biometria, webes sérülékenységek, Duqu-, Flame- és Gauss kártékony kódelemzések első kézből. Az eseményen a nagyon mély technológia ismereteket keresők sem fognak csalódni, hiszen lesz hibakeresés kernel driverekben, behatolástesztelés magas biztonságú környezetekben és rootkitírás böngészőbe beépülő modulokra.

A tavaly először szervezett és zsúfolásig megtelt termeket eredményező Hello Workshopok idén is folytatódnak, a cél azonos, egy adott témában a résztvevők az elmélettől eljussanak a gyakorlatig. Lesz Hello Injection, Hello CA, Hello forráskód elemzés workshop, valamint egy teljes új Hacking platform bemutatása.

Akik versenykedvvel érkeznek a Hacktivity-re a Hacker Road 2.0 keretében egy 24 órás kihíváson vehetnek részt, mely a tavalyi nagy sikerű akadályverseny kibővített változata lesz. A Hacker Road idén magába foglalja a Hacktivity weboldal fejlesztője a Webshark Kft. által megálmodott Wargame játékot, az Urban Warriror zárnyitást, az RRC Kft. által felépített Splunk alapú nyomozási feladatot, és még sok egyéb érdekes akadályt. A végső pontszám az összes feladat teljesítéséből adódik össze, de ez egyedül még Jack Bauernek sem jönne össze 24 óra alatt, tehát javasoljuk a 4 fős csapatok részvételét!

Természetesen idén sem maradhatnak ki az igazi bütykölős aktivitások, lesz hardver workshop a H.A.C.K. szervezésében, és Lockpicking tanulás és verseny a Lockpicking Blog támogatásával. Az eseményen az IT-biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A szervezők idén 1000-1200 érdeklődőre számítanak.
 
Forrás: hacktivity.com
 
Szóljon hozzá!