Szájkosár kínai módra: videó feltöltés csak névvel

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tovább szigorítják az internetes tartalmak ellenőrzését a kínai hatóságok: mostantól csak a saját nevükkel regisztrálók tölthetnek fel videót az országos portálokra.jingjing-chacha

Az állami televízió-, rádió- és filmfőhivatal (SARFT) hétfői bejelentése szerint az intézkedés célja a társadalomra ártalmas, nem megfelelő – vulgáris, erőszakos vagy erotikus – tartalmak nyilvánosságra kerülésének megakadályozása.

Az internetes videómegosztó portálok hallatlan népszerűségnek örvendenek a kelet-ázsiai országban, a felhasználók tábora tavaly a 450 millió főt is meghaladta. Iparági jelentések szerint az internetes videopiac értéke 37 százalékos növekedéssel 12,2 milliárd jüanra (mintegy 450 milliárd forint) bővült 2013 során, s az előrejelzések szerint ez az érték 2016-ra megduplázódhat.

A SARFT hétfői intézkedése a kínai kormány által tavaly indított, az internetes tartalmak megtisztítását célzó kampány részének tekinthető. Valódi jótékony hatása mellett ez egyben a cenzúra fenntartásának, a szólásszabadság csorbításának is eszköze – emlékeztetnek a jogvédők.

A kormány kampányának részeként korábban már megszigorodtak a mikroblogolókra vonatkozó szabályozások, vagyis a hamis állítást közlőket ősz óta akár bíróság elé is állíthatják. A hatóságok 2013 végéig több ezer honlapot zártak be, tucatnyi korábban hangos véleményvezért hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel.

(MTI) 

Szóljon hozzá!