• Tuning
  • Írva:
  • Olvasva: 6390

Notebookot javítás hajszárítóval? Jelentem működik!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ahogy néhány napja ígértem, most beszámolok arról, hogy lehet-e notebookot javítani hajszárítóval. Nos, lehet, de egy szerviz leírás azért nem árt, mielőtt neki estek a gépeteknek.

asus g2s_home_made_reflow_1 

A héten akadtam rá egy videóra, amit az anandtech szerkesztői töltöttek fel, és amiben egy hajszárítóval javítottak meg egy notebookot. Miről is van szó pontosan?

Hordozható gépeknél sajnos gyakori probléma, hogy a GPU hűtése elégtelenné válik, a lapka túlmelegszik és a forraszanyag elenged. Emiatt előbb képhibák, később teljes sötétség a jutalmunk.

asus g2s_home_made_reflow_2

Aki nem tudná, annak röviden leírom, hogy javítják az ilyen alaplapokat "gyári" módszerrel. Először is kell hozzá egy csomó óngolyó, nagyon apró golyócskák. Aztán kell egy sablon, ami az adott lapkához megfelelő. Az alaplapra ráteszik a sablont, amibe lukak vannak furva ott, ahol esetünkben például a GPU-nak az alaplappal érintkeznie kell. Ráöntik a sablonra a golyókat, amik a lyukakba kerülnek. Erre kerül a lapka, ami aztán némi hő hatására a megolvadó golyócskák révén, csúnyán kifejezve magunkat "ráforrasztódik" az alaplapra.

asus g2s_home_made_reflow_3

Nos, amikor a hűtés nem megfelelő akkor ezek a golyócskák meglágyulnak, kontakthiba lép fel és képhibák lesznek vagy nem lesz kép. Ezt lehet javítani a fent leírt módszerrel.

Az emberek többségének ugyanakkor nincs otthon golyózó berendezése, ezt helyettesíti a hajszárító. Történetesen nekem is volt egy ASUS notebookom, ami anno egy igazi csúcsgép volt, de alig több mint két év után meghalt. Közel négy éve halogatom, hogy szészedem és elviszem az alaplapot javíttatni, most azonban a videó hatására úgy döntöttem kipróbálom a módszert.

asus g2s_home_made_reflow_4

Az alaplapot kiszereltem, alufóliából maszkot készítettem, hogy a GPU körüli alkatrészek ne melegedjenek le. Ezután készítetem két dobozból egy állványt a hajszárítónak, ami amúgy egy 1600 wattos darab, szűkítővel ellátva.

A GPU-t másfél centire a hajszárító alá tettem, ezután nagyjából 15-20 percig melegítettem. Összeszerelés után a gép képet adott, és most már több mint négy órája tökéletesen működik. A beavatkozás előtt egyáltalán nem volt kép.

asus g2s_home_made_reflow_5

Sajnos az akció közben nem fényképeztem, nem nagyon hittem benne, hogy sikerülni fog a beavatkozás, ráadásul fényképezés nélkül is elvitte a szombatomat munka, de úgy tűnik megérte, ismét működik a gép!

asus g2s_home_made_reflow_6

Az itt látható képek, ahogy a feliratok is mutatják nem sajátok, de az alaplap és a ház pont olyan, mint amivel én dolgoztam. Az alább látható videón pedig pont ugyan úgy történik a javítás, ahogy nálam is történt.

Szóljon hozzá!