hu Magyar de Deutsch

Meglepő információk a WannaCry vírussal kapcsolatban

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kilenc nappal ezelőtt, a WannaCry váltságdíj-kérő féreg több mint 200 000 számítógépet fertőzött meg több mint 150 országban. A kitörés alatt kórházak szüntették be a betegek felvételét, bankok és távközlési cégek álltak le. A kutatóknak a támadás óta eltelt időt az önreplikáló támadás elemzésére fordították, és olyan részleteket ismertek meg, amelyek új és néha meglepő fényt vetnek az eddigi legnagyobb ransomware támadásra.

wannacry

 

A legfontosabb és legfurcsább megállapítás, hogy a fertőzések több mint 97 százaléka a Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépeket érintett a Kapersky Lab által észlelt támadások közül. Ezzel szemben fertőzött Windows XP gépek gyakorlatilag nem léteztek, az ilyen fertőzött gépek száma annyira alacsony, hogy gyanítható, hogy valószínűleg manuálisan fertőzödtek a tulajdonosaik által tesztelés céljából.

A vizsgálatok cáfolják azt az eddig elfogadott nézetet, miszerint a kitörés nagyrészt azoknak a végfelhasználóknak a hibája, akik továbbra is Windows XP-t futtató PC-t használnak. Valójában a kutatók szerint az XP-t nagyrészt érintetlenül hagyta a múlt heti féreg, mert a PC-k összeomlottak, mielőtt a WannaCry tovább fertőzhetett volna. Ehelyett most úgy tűnik, a virtuálisan terjedő fertőzés legfontosabb elősegítői azok a Windows 7-es gépek voltak, amelyekre nem telepítették a Microsoft márciusban kiadott kritikus biztonsági javítását.

A Kaspersky szerint az, hogy a Windows 7 x64 verziók voltak a fertőzésnek leginkább kitett operációs rendszerek annak köszönhető csupán, hogy ez a verzió az, amit a nagy szervezetek, cégek széles körben használnak, így szám szerint kétszer annyi fertőződött meg belőlük, mint azok a Windows 7-es verziók, amelyeket leginkább otthonokban és kis irodákban használnak. Egyelőre nem világos, hogy ez azt is mutatja-e, hogy minél nagyobb egy cég, annál kevébé figyelnek a fontos frissítésekre, de ha így van, az komoly veszélyt jelenthet már a közeli jövőben is.

Kattints ide, és nézz bele a többi hírünkbe, cikkünkbe is, biztos találsz még olyat, ami érdekel! 

Tagged under: vírus,, wannacry,

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kapcsolódó szoftver hírek

Szoftver

Elérhető a Speccy v1.31.732

Elérhető a Speccy v1.31.732

2017 július 24

A Speccy egy ingyenes rendszer-diagnosztikai szoftver – hasonló az AIDA64-hez...

Szoftver

Frissült az egyik legjobb ingyenes vírusirtó

Frissült az egyik legjobb ingyenes vírusirtó

2017 július 19

Az ingyenes víruskereső alkalmazás tökéletes megoldás arr...

Szoftver

Elkészült és letölthető a CCleaner 5.32-es verziója

Elkészült és letölthető a CCleaner 5.32-es verziója

2017 július 18

A CCleanert, a magyarul is tudó lemez- és rendszertakarító pro...

Szoftver

Macrium Reflect 6.3.1821 - az egyik legjobb klónozó program

Macrium Reflect 6.3.1821 - az egyik legjobb klónozó program

2017 június 23

Ez a hír lehetne a program, amit minden nap használok sorozat második...