• Szoftver
  • Írva:
  • Olvasva: 2849

Meglepő információk a WannaCry vírussal kapcsolatban

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Meglepő információk a WannaCry vírussal kapcsolatban - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Kilenc nappal ezelőtt, a WannaCry váltságdíj-kérő féreg több mint 200 000 számítógépet fertőzött meg több mint 150 országban. A kitörés alatt kórházak szüntették be a betegek felvételét, bankok és távközlési cégek álltak le. A kutatóknak a támadás óta eltelt időt az önreplikáló támadás elemzésére fordították, és olyan részleteket ismertek meg, amelyek új és néha meglepő fényt vetnek az eddigi legnagyobb ransomware támadásra.

wannacry

 

A legfontosabb és legfurcsább megállapítás, hogy a fertőzések több mint 97 százaléka a Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépeket érintett a Kapersky Lab által észlelt támadások közül. Ezzel szemben fertőzött Windows XP gépek gyakorlatilag nem léteztek, az ilyen fertőzött gépek száma annyira alacsony, hogy gyanítható, hogy valószínűleg manuálisan fertőzödtek a tulajdonosaik által tesztelés céljából.

A vizsgálatok cáfolják azt az eddig elfogadott nézetet, miszerint a kitörés nagyrészt azoknak a végfelhasználóknak a hibája, akik továbbra is Windows XP-t futtató PC-t használnak. Valójában a kutatók szerint az XP-t nagyrészt érintetlenül hagyta a múlt heti féreg, mert a PC-k összeomlottak, mielőtt a WannaCry tovább fertőzhetett volna. Ehelyett most úgy tűnik, a virtuálisan terjedő fertőzés legfontosabb elősegítői azok a Windows 7-es gépek voltak, amelyekre nem telepítették a Microsoft márciusban kiadott kritikus biztonsági javítását.

A Kaspersky szerint az, hogy a Windows 7 x64 verziók voltak a fertőzésnek leginkább kitett operációs rendszerek annak köszönhető csupán, hogy ez a verzió az, amit a nagy szervezetek, cégek széles körben használnak, így szám szerint kétszer annyi fertőződött meg belőlük, mint azok a Windows 7-es verziók, amelyeket leginkább otthonokban és kis irodákban használnak. Egyelőre nem világos, hogy ez azt is mutatja-e, hogy minél nagyobb egy cég, annál kevébé figyelnek a fontos frissítésekre, de ha így van, az komoly veszélyt jelenthet már a közeli jövőben is.

Kattints ide, és nézz bele a többi hírünkbe, cikkünkbe is, biztos találsz még olyat, ami érdekel! 

Szóljon hozzá!