Néhány érdekes AMD-s hír egy csokorban

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Néhány érdekes AMD-s hír egy csokorban - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Ryzen 2, Vega 11, GDDR6 és a többi – James Prior, az AMD termékmenedzsere nyilatkozott egy külföldi portálnak.

ryzen chip

Lehullt a lepel az eleddig ismeretlen Vega 11-ről. Most kiderült, ez nem egy dGPU, hanem a Raven Ridge IGP-je, így tehát az APU teljes felszerelésben 704 shader feldolgozóegységet kínál(na) – elképzelhető, hogy a mérnökök nem aktiválják az összes erőforrást. Csak emlékeztetőül; az eddig megjelent mobil variánsok 8, illetve 10 CU-val rendelkeznek, előbbiről már független mérések is napvilágot láttak. Arról sajnos nem kaptunk híreket, hogy az asztali Raven Ridge mikor debütál, mindenesetre az alaplapgyártók már megkezdték a felkészülést, például az ASUS a múlt héten jelentette meg a szükséges BIOS frissítést.

Maradjunk továbbra is a Vega családnál. Bizonyára nektek is feltűnt, hogy az új széria igencsak nyögvenyelős rajtot vett. James  Prior megerősítette, hogy valóban nehezen indult be a gyártás – feltehetően a HBM2 okozta a bajokat –, de az ellátási zavarok most már lényegében megszűntek. A kereskedők így a versenyképesség javítása érdekében árcsökkentést eszközölhetnek, a referencia modellek kikopásával párhuzamosan pedig végre megérkezhetnek az egyedi megoldások is. Az ellátás javulását már több forrás is igazolta, me­gint jól járt, aki a kivárásra játszott.

AMD Radeon RX Vega 64

Úgy fest, a fenti megállapítás az AM4 foglalatnál már nem állja meg a helyét. Az AMD szerencsére nem másolta le az Intel sűrű foglalat váltását, a jelenlegi platform 2020-ig velünk marad. A jövő tavasszal esedékes új Ryzen széria így csak egy szimpla BIOS-frissítést követően használatba vehető a jelenlegi deszkákkal is. A Zen architektúra első finomítása („Zen+”) mellőzi a radikális, nagyobb kockázattal járó változtatásokat – erre most talán nincs is szükség –, az előállítás frissítésén (12 nm-es csíkszélesség) kívül feltehetően csak néhány hibajavítás (erratum) fog történni. A munkálatok már az első Ryzen lapkák piacra dobása előtt megkezdődtek, de ez egyébként megszokott eljárásnak számít. Ha a mérnököknek idő közben sikerült áttörni a jelenlegi órajel-plafont az aktuális processzoroknál – ez most 4100-4200 MHz-nél húzódik –, akkor talán 10-15%-os teljesítményjavulást kaphatunk. Az architektúra jelentősebb léptékű átalakítása csak ezután várható. Bár ez még a távoli jövő zenéje, jelen tervek szerint ezek a chipek (Zen2) is az AM4 foglalatba illeszthetőek.

Végezetül az is bebizonyosodott, hogy az RTG (Radeon Technologies Group) egy-másfél éve dolgozik a GDDR6 lapkák implementálásán, a gyártó így jövőre a piacon lévő összes jelentősebb grafikus memóriatechnológiát beveti aktuális portfóliójában – a GDDR5X 2018-ban már csak mellékszereplő lesz.

Szóljon hozzá!