Akusztikus támadás ezúttal a HDD-k ellen

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A nem olyan rég bemutatott DolphinAttack a hangalapú digitális asszisztenseket célozza, a blue note viszont a merevlemezeket.

Acoustic Attack Against

A Michigan Egyetem és a Zhejiang Egyetem kutatói egy újszerű támadási formát demonstráltak. Az úgynevezett blue note a hagyományos, mágneses merevlemez-meghajtókat célozza. Az akusztikus interferencia által komoly károkat lehet okozni az asztali és hordozható számítógépek adattárolójában, a fájlrendszer-hibák mellett akár az operációs rendszer újraindítása vagy leállítása is kivitelezhető. A blue note természetesen arra a problémára alapoz, hogy a merevlemezek olvasófejei módfelett rosszul tolerálják a rezgéseket, illetve az is bebizonyosodott, hogy az ultrahangokkal átverhető a rázkódásérzékelő szenzor, mely a fejütközés megelőzésére szolgál. Ezek azok a hatások, melyek együttesen igen komoly hibákat tudnak okozni.

A támadóknak ráadásul speciális eszközökre sincs feltétlenül szükségük, a dolog elvileg egy laptop beépített hangszórójával is összehozható, de más, a közelben lévő hangforrást is be lehet vetni. A blue note nyilvánvalóan a bűnözők kezében lehet igazán komoly fegyver, hiszen napjainkban is számos biztonsági szempontból kritikus helyen (orvostechnikai eszközök, kamerarendszerek stb.) alkalmaznak mágneslemezekkel dolgozó háttértároló eszközöket. Jó hír viszont, hogy a kutatók a támadó jellegű akusztikus interferencia enyhítésére létrehoztak egy firmware-t, mely érdemi segítség lehet az előbb említett területeken – persze az SSD-k is könnyű szerrel orvosolják ezt a problémát.

Forrás: guru3d.com


Notice: Array to string conversion in /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session/Exception.php on line 58

Notice: Array to string conversion in /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session/Exception.php on line 71

Notice: Array to string conversion in /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session/Exception.php on line 71

Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Session_Exception' with message 'Zend_Session::start() - /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session.php(Line:469): Error #2 session_start(): open(/var/www/web14/htdocs/application/../data/session/sess_ktlh4juc02md14k7clh0e4nv61, O_RDWR) failed: No space left on device (28) Array /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session.php(Line:479): Error #2 session_write_close(): open(/var/www/web14/htdocs/application/../data/session/sess_ktlh4juc02md14k7clh0e4nv61, O_RDWR) failed: No space left on device (28) Array /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session.php(Line:479): Error #2 session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/web14/htdocs/application/../data/session) Array' in /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session.php:482 Stack trace: #0 /var/www/web14/htdocs/application/Bootstrap.php(20): Zend_Session::start() #1 /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Application/Bootstrap/BootstrapAbstract.php(669): in /var/www/web14/htdocs/library/Zend/Session.php on line 482