• Kamera
  • Írva:
  • Olvasva: 2847

Excelvan panoráma kamera 3K felbontással

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

És kezdetben vala a sportkamera. De ez nem volt elég a népnek, többet akartak látni, így megszülettek az első 360 fokos kamerák. A baj csak az volt, hogy ezek igazából nem is voltak 360 fokosak.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 1

 

A most bemutatásra kerülő Excelvan kamera sem az, így aztán a címben is sokkal pontosabbnak éreztem a panoráma kamera elnevezést. A valós 360 fokos és a panoráma kamerák között a legjelentősebb eltérés, hogy előbbinek 2- míg utóbbinak csak egy objektívja és persze képszenzora van. A 360 fokos kamerákon a két objektív a kamera két átellenes oldalán található, és ami nagyon fontos, hogy ultra-nagylátószögű, minden esetben 180 foknál nagyobb területet lát be. Ez azért kell, mert így lehet elérni, hogy a kamera szoftvere a két oldalon lévő, és a nagylátószög miatt, egy vékony sávban ugyan azt látó objektívek képét összeillessze, így hozva létre a valódi gömbpanorámát.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 2

A normál panoráma kamerák ehhez képest csak egy ultra-széleslátószögű, halszem optikával rendelkeznek. Ez is nagyobb, mint 180 fok, esetünkben például 220 fokról beszélhetünk. A kamera képe tehát, mivel csak egy objektív van félgömb panoráma. Azért mondták ezekre, hogy 360 fokos, mert az objektív síkjában valóban 360 fokot látunk be, ám arra merőlegesen csak a teljes gömbpanoráma felét, pontosabban annál kicsit többet, ahogy feljebb említettem 220 fokot látunk.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 3

Mégis, miért jobb ez, mint egy hagyományos sportkamera? Azért, mert egy hagyományos sportkamera, bár széles látószögű, mégis inkább hasonlít egy hagyományos filmhez, ezzel szemben a félgömb panoráma felvétel a megfelelő lejátszó szoftver birtokában ad némi szabadságot, lényegében, ha korlátozottan is de "körül tudunk nézni". Ehhez a kamerákhoz adott szoftver támogatást nyújt. Használhatjuk a VR módot, vagy a mobiltelefonos 3D szemüvegeknél a half-half módot, vagyis amikor a két szemünk részére kétfelé bontja a szoftver a képet.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 4

Ezek a félgömb panoráma képet rögzítő kamerák sokáig nagyon drágák voltak. Köszönhető ez annak, hogy komolyabbobjektív kellett hozzájuk, ráadásul nagyobb területet kellett ugyan olyan jó felbontással figyelni, így a képszenzoroknak is jobbnak kellett lenni. Szerencsére az árak rohamosan csökkenek ezeknél az eszközöknél is, így manapság már megfizethető extrává vált a panoráma kamera.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 5

Lássuk a jellemzőket! Az Excelvan kamerája, ahogy feljebb is olvashattátok félgömb panoráma felvételt készít. A látószög ebben az esetben 360 fok/220 fok, tehát, ha egy gömböt képzelünk magunk elé, és meghúzzuk rajta a felezőt, az egyenlítőt, akkor a kamera látja a félgömböt, illetve "belát" 20 fokot az egyenlítő alá is. A teljes felbontás 2448 x 2448 pixel, ez sacc/kb. 3 K felbontásnak felel meg. Ebben a felbontásban 30 FPS sebességgel képes rögzíteni. Alacsonyabb felbontásnál, magasabb FPS számnál lehetőség van lassított felvételek készítésére is, ade ismeri a Time Lapse funkciót is. A kamerát egyébként más tulajdonságai nem különböztetik meg egy hagyományos sportkamerától. Így a tartozékok, vízmentes ház és minden egyéb is olyan, mint egy hagyományos kameránál.

Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera 6

A végére maradt az ár. Az Excelvan kamerája most 83 dollár, vagyis nagyjából 24 ezer forint. ez egy elég jutányos ár ezért a kameráért, ráadásul, mivel angliai raktárból rendelhető (ami most még az EU-hoz tartozik), nem kell se vámot se ÁFA-t fizetnünk, ráadásul a szállítási idő is jóval rövidebb, mintha Kínából rendelnénk.

A kameráról tövábbi képek és iformációk itt találhatók: Excelvan WIFI 3K 30fps 16MP Sport Action Camera

 

Kattints ide, és nézz bele a többi hírünkbe, cikkünkbe is, biztos találsz még olyat, ami érdekel!

Szóljon hozzá!