hu Magyar de Deutsch

Mégis hibázott az Intel?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A PC Watch alapjaiban cáfolta meg a korábbi értesüléseket, miszerint az Intel Ivy Bridge processzorok nem a hővezető paszta miatt melegednek jobban, mint a Sandy Bridge alapú variánsok.

comparativa-comparacion-32-nm22-3D-tri-gate-intel

img 01_sAz már nem újdonság, hogy az Intel Core i7-3770K alacsonyabb fogyasztás mellett is melegebb lehet, mint a Core i7-2700k. A különbség egyáltalán nem drámai, nagyjából 10 fokra tehető. A lehetséges okokat kutatva felmerült, hogy a processzorgyártó óriás némi tervezési hibát vétet. A PC Watch ezt szerette volna bebizonyítani. Az oldal munkatársai lecserélték az Intel által alkalmazott hőátadó réteget (TIM), mely a CPU mag és a védőkupak között helyezkedett el. A választás az OCZ Freeze Extreme és Coollaboratory Liquid Pro pasztára esett. A különbség szinte már drámainak mondható, főként ha a 4,60 GHz-re túlhajtott Intel Core i7-3770K eredményeire tekintünk. A  84 fokos hőmérséklet még biztonságosnak mondható, de jónak már semmiképp sem, azonban a jobb minőségű hőátadó anyag felvitele után ez az érték 20 fokot esett.

 

IVB TIM_graph

A gyári hővezető anyag igen rosszul szerepelt. 

 

Nehéz eldönteni, hogy milyen megfontolásból döntött a silányabb paszta mellett az Intel. Mindenesetre meg van a megoldás, bár a művelet nem teljes mértékben veszélytelen, illetőleg egy esetleges garanciáztatásnál is felmerülhetnek kényes kérdések. Egy átlagos otthoni felhasználónak nem igazán érdemes elgondolkoznia az újrapasztázáson, hacsak nem tervez egy jelentősebb mértékű túlhajtást.

 

Forrás: legitreviews.com 
  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés