hu Magyar de Deutsch

Elrajtoltak a harmadik generációs Intel Core processzorok

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az Intel ma bemutatta a négymagos, harmadik generációs Intel Core processzorcsaládot, ami jelentős grafikai és teljesítménybeli növekedéssel örvendezteti meg a játékosokat, a lelkes médiafogyasztókat és az átlagos felhasználókat egyaránt.

Az új processzorok az első olyan chipek a világon, amik az Intel 22 nanométeres 3D háromkapus tranzisztor-technológiájával készültek. A vállalat hivatalos prezentációja alapján a hangsúly az energiahatékonyságra és az IGP multimédiás képességeinek továbbfejlesztésére került, de javult az IPC (Instructions Per Clock), illetőleg a beépített memóriavezérlő is. 

 

lineupmobile2

[+]

A korszerű 3D háromkapus technológiájának és az architekturális újításoknak köszönhetően a 3D grafika és HD média feldolgozás terén akár kétszeres teljesítménynövekedés érhető el az Intel chipek korábbi generációjához képest. Természetesen utóbbi már egy nagyon kedvező állapotot feltétlez. A gyakorlatban az előrelépés nagyjából 30 százalékra tehető, ami nem rossz, de azért nem is eget rengető. A következő hónapokban a harmadik generációs Intel Core processzorok újabb típusai lesznek elérhetők, amelyek az újfajta rendszerekben teljesítenek majd szolgálatot az ultrabookoktól kezdve a szervereken keresztül a kereskedelemben, az egészségügyben és más iparágakban megtalálható intelligens rendszerekig.

 

lineup-desktop[+]

Tik-Plusz – Előny az Intelnél

Aki sűrűn látogatja oldalunkat, az már biztosan hallott az Intel „tik-tak” névre keresztelt fejlesztési stratégiájáról.  Korábban a vállalat következetesen ragaszkodott ehhez, azaz ha egy új gyártástechnológiát vezetett be (ez a „tik”) az egyik évben, akkor a chip architektúrájának megváltoztatására („tak”) csak a következő évben került sor. Az útiterv felgyorsítására, vagyis hogy az architektúraváltás és az új gyártástechnológia bevezetése egy időben zajlik, csak azért volt lehetőség, mert az Intel azon (kevés) vállalatok egyike, ahol egy kézben van a chipek tervezése és a gyártása. Ugyan a fő változás valóban a gyártástechnológiánál látható, de ezenfelül is jelentős előrelépések történtek, így lényegében a vállalat jogosan alkalmazhatja az új jelzőt. 

 

Ivy-Bridge Die_Label[+]

 

Az Intel mérnökei újratervezték a harmadik generációs Intel Core processzorok grafikai architektúráját is. A chipek architektúrájának megváltoztatása a tranzisztorok méretének csökkentésével egy időben lényegében azt jelenti, hogy az Intel felgyorsította eddigi „tik-tak” modelljét.

 diesizeA lapkák méretének alakulása [+] 
Forrás: anandtech.com

 

Eddig a számítógépek, szerverek és más eszközök csak kétdimenziós, síkbeli tranzisztorokat alkalmaztak. A harmadik irányba történő terjeszkedéssel az Intel tovább növeli a tranzisztor sűrűséget, az új processzorok minden egyes négyzetmilliméterére több teljesítmény jut. Az Intel újra feltalálta a tranzisztort, és megteremtette a teljesítmény és a hatékony energiafelhasználás soha nem látott kombinációját, igazodva a technológiai fejlődés tempójához, valamint tovább táplálva a Moore-törvényt.

 

lineup-lpdesktop[+]

Játékra fel?
Az Intel HD Graphics 4000 támogatja a Microsoft DirectX 11-et, OpenGL 3.1-es és az OpenCL 1.1-et. A harmadik generációs Intel Core processzorok 3D grafikai képességei jelentős előrelépést jelentenek a számítógépes játékok terén, legalábbis Gabe Newell, vezető online játékszolgáltató, a Valve Software társalapítója és ügyvezető igazgatója szerint. A külföldi tesztoldalak eredményei alapján úgy tűnik, hogy az AMD Llano APU-ra épülő termékek grafikus teljesítményét nem sikerült utólérni, de a képminőség jelentősen javult.
Az Intel Quick Sync Video 2.0 technológia az új processzorokba építve érkezik, aminek segítségével a belső mérések alapján a felhasználók a videóikat kétszer gyorsabban tudják feldolgozni, mint a tavalyi processzorokkal, és huszonháromszoros sebességnövekedés érhető el a hároméves PC-khez képest.

 

lineupmobile[+]

Biztonságos élmény
Az Intel Core processzor harmadik generációja biztonsági szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint a személyes adatokat védelmező Intel Secure Key és az Intel OS Guard. Az Intel Secure Key valós véletlengenerátorral rendelkezik, amivel a titkosítási algoritmusokat teszi erősebbé. Az Intel OS Guard a privilégium-szintemeléses támadások elleni védelemben segít, amikor egy hacker távolról veszi át egy számítógépen az irányítást. Ez a két szolgáltatás a platform további szolgáltatásaival erősítik egymást, mint az Intel Identity Protection Technology (Intel IPT) és az Intel Anti-Theft (Intel AT). Az Intel Series 7 lapkakészlettel együtt alkalmazva az új processzorok az Intel IPT-vel a kép egy részét olvashatatlanná tudják tenni a kémszoftverek számára a „védett tranzakciós kijelző” (protected transaction display) funkcióval, ezzel megnehezítve a hackerek dolgát, amikor bejelentkezési adatokhoz akarnak hozzájutni. 
A harmadik generációs Intel Core processzorokon alapuló platformok gyorsabb adatátvitelre is képesek, amit a Series 7 Platform Controller HUB-ba (PCH) integrált USB 3.0 és a processzorba integrált PCI Express 3.0 tesz lehetővé. Ezen következő generációs I/O technológiák nagyobb áteresztőképességű adatátviteli csatornákat használnak, amelyekkel gyorsabban mozgathatók az adatok, így minimalizálhatók a PC-felhasználás során jelentkező megakadások.

Elérhetőség
Az új processzorcsaládra épülő rendszerek e hónaptól kezdődően elérhetők a főbb gyártóknál. A dobozos változatok is mostantól vásárolhatók meg online, kiskereskedelmi és értékesítési partnereken keresztül. 

 

Tesztajánló:

 

 Forrás: intel.com

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés