Bemutatjuk: Cooler Master Elite 431 Plus – mire jó a belépőszint?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Örülök! Itt van előttem egy számítógépház, amiről csak úgy sugárzik, hogy a gyártó csúcs produktjaihoz képest egy olcsó semmiség, és én ennek örülök. Örülök azért, mert most legalább nem kapom meg a szokásos litániát arról, hogy állandóan csak a csúcs kütyükről írok, amit senki nem tud megvenni.

5-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Tény, az esetek többségében tényleg így van. A gyártók azt gondolják, talán jogosan, hogy ha a legjobbról írunk, akkor a gyengébb cucc is jobban fogy. Pedig igaz, a drága holmi csak kevesek kiváltsága lehet, nekünk, átlag magyaroknak meg kell elégedni a középszerrel.


Na igen, de nem mindegy, hogy az a középszer milyen. Mindenki tudja, hogy autóknál például az olcsó jármű ritkán szép. Nem azért, mintha vékonyabb lemezből nem lehetne szép formát hajtani, inkább azért, mert a szépség is pénzbe kerül. A számítógép házaknál is hasonló a helyzet, az igazán szép és elegáns megoldások nem jutnak el hozzánk.

17-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Itt van most tehát ez a ház, amit már azelőtt az alsó, de maximum a középkategóriába soroltam, hogy a dobozából kivettem volna. Mondjuk ki egyenesen, könnyűnek találtatott, de egyelőre szerencsére csak a tömege okán. Hogy mit rejt a karton még nem tudom, de hamarosan kiderül, felderítem veletek együtt!


A házikó ismét a megszokott CM dobozban érkezett. Sok információ, jó képek és semmi csicsa. Ízlésem szerint való ez a csomagolás, látszik, hogy nem mandula szemmel születtem. A dobozt kibontva nylon és nikecell vár minket, ahogy mindig, ezt nem is nézegetem sokat, kiemelem a házat!

8-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Első észrevétel, hogy még mindig a könnyű, persze ahogy a nylon alól próbálom előkaparni az is feltűnik, hogy az oldalfalak elég huppogósak. Rendben, végre levegőt kap szegény Elite, lekerült róla a műanyag ruha.

15-Cooler-Master-Elite-431-Plus
A kezem valami érdekes dologhoz ér a ház alján, kicsit összegyűrődik, miközben magam felé fordítom. Egy porszűrő az, amit kis fülek tartanak a helyén, konkrétan a táp alatt. Ebből rögtön kiderül, hogy az alsó tápelhelyezés már nem csak a vagyonosabbak kiváltsága.


Amúgy valaki elmagyarázhatná nekem, hogy miért jó, ha alul van a tápegység. Az rendben van, hogy hűvösebb levegőt szív, mintha felül lenne, de az előnyök itt véget is érnek, már csak hátrányok jutnak eszembe.

1-Cooler-Master-Elite-431-Plus
A táp ventilátora, már persze, ha a táp felül van, akkor kiszívja a meleget a házból. Ha nincs felül a táp, akkor kell minimum egy plusz ventilátort szerelni felülre, hogy helyettesítsük a tápban lévőt.

14-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Ráadásul szinte minden házon kialakítják már a vízhűtéshez, konkrétan a külső hőleadóhoz szükséges gumírozott szélű lyukakat. Tudjátok mi a víz nagy hátránya? Hogy folyik, ráadásul mindig lefelé, engedelmeskedve a gravitációnak. Mi történik, ha egy folyadékhűtésnél tömítetlenség lép fel? Aha, jól mondjátok, bele folyik a tápba a víz. Láttam már ilyet élőben is, csúnyán néz ki utána a gép.

2-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Szóval a lényeg, hogy nem annyira kedvelem az alsó tápelhelyezést, de mostanában ez a trendi, és a Cooler Master ebben az olcsóbb házban is ezt a megoldást használja.

Térjünk vissza porszűrőhöz. A megoldás elég barátságos, ha a költségeket akarjuk csökkenteni, ugyan akkor talán nem ártott volna legalább egy vékony műanyag keret, amit egy darab csavarral, meg két fülecskével fel tudnánk rendesen szerelni.

A házat megforgatva ki is kötöttem az elejénél. Forgatás közben véletlenül benéztem az oldalablakon – ilyen is van ám -, és azt láttam, hogy az 5,25 colos meghajtó helyeknél valami zöld NYÁK lemez kukucskál kifelé. Persze az első dolgom volt, hogy lecsekkoljam kívülről is a dolgot!

6-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Alapértelmezetten három darab 5,25 colos meghajtót lehet elhelyezni a gépben, de a legalsónál, pont ahogy a luxus kategóriába eső Silencio 650 esetén, egy dokkolót találunk. Oké, nem annyira szofisztikált a cucc, mint annál, de azért használhatónak tűnik. SATA felületű merevlemezt vagy SSD háttértárat tolhatunk be ide minden féle csavarozgatás, meg szerelgetés nélkül. Hihetetlenül hasznos dolog, sokszor lenne rá szükségem nekem is, hogy a fiókban tárolt régi, ám annál fontosabb, többnyire családi emlékekkel teli meghajtóimat néha ennyire egyszerűen tudjam csatlakoztatni.

13-Cooler-Master-Elite-431-Plus
A ház eleje amúgy nem mondható csúnyának, a határozottan kiugró műanyag a vastag hűtőráccsal komoly képet kölcsönöz a kuckónak.
A szokásos csatlakozók és kapcsolók az előlap legfelső traktusában kaptak helyet. A ki- és bekapcsoló gomb mellett megtaláljuk a mikrofon be- és a fejhallgató kimenetet, a két USB 2.0 csatlakozó mellé pedig kapunk egy harmadikat, ami már USB 3.0-ás szabványú. Piros pont a házikónak!

7-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Napjainkban, főleg ezekben a 40 fokos napokban elsőrendű a jó hűthetőség. A CM mérnökei nem spóroltak a ventilátor helyekkel, ugyan akkor, ahogy egy olcsóbb háznál várható is, csak egy légkergetőt kapunk beépítve. A többit meg kell vásárolni, persze csak akkor, ha szükség van rájuk.

18-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Ám ha szükség van, akkor van hova tenni! A merevlemezeknél van a gyári beépített légkavaró. Ezen kívül szerelhetünk egyet az alsó lemezre, kettőt a fedlapba és egy továbbit a hátlapba. A maximális méret 12 centi lehet, de a furatok az alsó és a hátsó helyen megengednek ennél kisebbet is.


A plexi ablakot is tartalmazó oldalfalat leemelve láthatóvá válik a spártai egyszerűségű belső. Bár egyszerű, de azért minimális luxust mégis tartalmaz, A két 5,25 colos meghajtó mellett három darab 3,5 colos is csavarmentesen szerelhető be. Igaz nincsenek sínek, meg zaj és rezgéscsillapítás, de csavar akkor sem kell.

4-Cooler-Master-Elite-431-Plus
A házban találtam még egy légszűrőt, ami méretében a felső két ventilátor helyére illik, Hogy ez csak lepottyant vagy direkt nem volt a helyén nem tudom, minden esetre precízen vissza tettem oda ahova való.

3-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Amit nem igazán értek, hogy az alsó ventilátorhoz miért nem jár ilyen szűrőbetét. A koszt általában nem a felül lévő, ráadásul kifelé fújó ventik szívják be, hanem az ami alul van, és a gépbe tolja a hűsítő ájert. Azt javaslom, hogy a felülre való cuccot vágjuk szét rögtön a szereléskor, és csavarozzuk az alsó ventilátorhoz, egyébként hamar tele lesz porcicával a ház.


Upsz, már a végére is értem a cikknek. Ezt most nem nyújtottam hosszúra, de nem is volt cél a szavak oktalan osztogatása. Inkább csak abban a pillanatban leírtam a házat, ahogy magam is láttam, így kicsit veletek együtt bonthattam ki.


Mi a végső értékelésem? Egyértelműen nem egy felsőkategóriás darab, amiről legjobban a váz és a lemezelés vastagsága árulkodik. A légszűrők, ahogy a beépített ventik csekély száma is a spórolásról árulkodik.

19-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Ettől a házzal tulajdonképpen mindent megkapunk, amit egy drágábbtól kaphatunk. Vacsorát ez sem fog főzni, és a reggelit sem hozza az ágyba, de a hardveremet nyugodt szívvel beépíteném.

10-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Mi az, amit még sem ad meg? Nincs például külső SATA csatlakozó és nem lehet 14 centis ventilátorokat sem beépíteni. Nem kell kéthetes edzőtermi súlyzós edzés, mielőtt meg akarod emelni. Ezen kívül? Tulajdonképpen nincs más. Még dokkolót is kapunk! Ja, tényleg, nincs benne boot sorrend választó kapcsoló sem, mint a Silencio 650-ben, de ez más házaknál sem egy általános fícsőr.

9-Cooler-Master-Elite-431-Plus
Mit mondhatok tehát zárásként? Annyit, hogy a kis tömeg ne rémítsen meg titeket! Ha erre a házra van pénzetek, akkor vegyétek meg nyugodtan, jól fog szolgálni. Egy dologra hívnám fel a figyelmeteket, ne rugdossátok, mert attól könnyen behorpad az oldala!


A Cooler Master Elite 431 Plus házikót a gyártó hazai képviseletétől kaptuk szemrevételezésre, köszönjük!

Bemutatjuk: Cooler Master Silencio 650

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
A Cooler Master Silencio sorozata, ahogy a neve is mutatja a csendes működést helyezte előtérbe. Így volt ez az előd 450-es és 550-es modellnél is, és nem változott a most bemutatásra kerül 650-nél sem. Persze a Cooler Master neve, és a csend így együtt, nem sok újdonságot jelentene. Szerencsére a Silencio 650-ben a mérnökök nem fukarkodtak a szívfájdítóan érdekes megoldásokkal.
1 cooler_master_silencio_650
A ház a CM-től megszokott színekkel nyomott dobozban érkezett. Itt nincsenek sárkányok, mangák, de más éppen divatos rajzfilm hőst sem találunk, viszont a kartonban rejtőző házikóról szinte mindent megtudhatunk, ha kiolvassuk az összes betűt, amit a papírra nyomtak.
14 cooler_master_silencio_650
A kartont felnyitva még nem találkozunk érdekes részletekkel. A Silencio 650 kényelmes és biztonságos nikecell keretben, nylonnal körbevéve pihen bent, ezek pedig óvják a szállítás közbeni fizikai behatásoktól.

17 cooler_master_silencio_650
A dobozból egy 13 kilogramm tömegű házat emelhetünk ki, ami a 207 x 479 x 525,6 milliméteres kiterjedéshez képest egyáltalán nem mondható kevésnek. A nagy súly egyik okára rögtön rájöhetünk, ha az előlapi ajtót kinyitjuk, hiszen ez egy teljesen tömör, finom kidolgozású alumínium lap. Az ajtó tengelyesen szimmetrikus, aminek előnye, hogy lehetővé vált, hogy a vásárló az alaphelyzettel ellentétes nyitásúra is szerelhesse, ha neki úgy kényelmes. Az ajtó belső felén megtaláljuk az első silencio elemet, egy a belső oldalra ragasztott hangszigetelő lap képében.
20 cooler_master_silencio_650
Az ajtó mögött rögtön jönnek az érdekességek! Felül három darab 5,25 colos meghajtóhelyet találunk, de alapesetben ebből csak kettő használható fel szabadon. A harmadik fiókban a gyáriak egy hot-swap rekeszt helyeztek el, amibe 2,5-, illetve 3,5 colos háttértárakat, merevlemezt vagy SSD-t használhatunk. Esetleg nem kell e remek eleme ezen szerkezetnek, leszereled, helyette beteszel szerkezetet, mely teker cd-lemezt. Szóval, ha nem tetszik kiszeded, oszt jónapot!

A meghajtó helyek alatt egy könnyen kipattintható rácsot találunk, melyet kiemelve megpillanthatunk két 12 centiméteres ventilátort, ezek a leírás szerint 1200-as percenkénti fordulat és 17 dBA zaj mellett működnek és hűtik a mögéjük csavarozott merevlemezeket.
A kiemelt rácsot megfordítva láthatjuk, hogy a porosodás megakadályozásáról sem feledkeztek el a Cooler Masternél, mert mögötte egy mosható porszűrőt találunk.
15 cooler_master_silencio_650
A Silencio 650 oldallapjai kívülről nem mutatnak semmi érdekeset, majd meglátjuk, hogy bent mit találunk. Ám, mielőtt lecsavarozzuk őket érdemes kicsit körbe forgatni a házikót!
A hátlapon legfelül két gumírozott szélű nyílást találunk, amik köztudottan a folyadékhűtéses rendszerek használatát segítik, ugyanis ezeken lehet a külső hőleadóhoz a vizet el- illetve onnan visszavezetni.
9 cooler_master_silencio_650
E nyílások alatt egy újabb 12 centiméteres légkavaróra bukkanunk, képességeiben, legalábbis a gyári leírás szerint, ez megegyezik az előlapi ventikkel. A ventilátor alatt találunk hét darab bővítőkártya (VGA, stb.) részére kialakított ablakot, a kártyák mindegyike csavarral rögzíthető. Legalul a tápegység elhelyezésére van lehetőségünk.
21 cooler_master_silencio_650
Érdekes módon, ennél a háznál még az alsó lapon is találhatunk érdekes részleteket. A kevésbé érdekes, ámde hasznos megoldás a levehető, mosható porszűrő, mely alatt két darab 12 centis ventilátor elhelyezésére van lehetőségünk. A sokkal érdekesebb, kevésbé hasznos momentumot a ház lábai jelentik, melyek nagyok, gumiból vannak, és remekül illeszkednek a dizájnba. Végre elfelejthetjük a ronda lábnak csúfolt gumidugókat!
7 cooler_master_silencio_650
A házat már majdnem teljesen körbejártuk, egy rész maradt ki, igen, jól mondjátok, a fedlap. Nem véletlenül hagytuk ezt a végére, hiszen izgalmas dolgokat találunk rajta. Az első meglepő részlet a hátlap felöli oldalon található csúsztatva zárható tető, ami alá ventilátort építhetünk. És miért jó, hogy ezt be tudjuk csukni? Egyszerű, ha nem működik a gép, esetleg nem forog a ventilátor, akkor sem megy be a por, a piszok, a morzsa és egyéb szennyeződések.
6 cooler_master_silencio_650
Az igazi finomságokat azonban nem itt hátul, hanem a gép előlapja felé eső oldalon találjuk! Itt is van egy elhúzható fedél, alatta laknak a ki és bemenetek, plusz néhány kapcsoló, melyek mibenlétének kiderítéséhez szükségem volt a gyári leírásra is. Lássuk mik vannak itt!
Először is találunk négy darab USB csatlakozót, melyekből kettő már USB 3.0 szabványú. Az USB-k között a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet kapott helyet. A „hangos” csatlakozók alatt egy SD-kártya foglalatot találunk, ami nem különösebben megszokott egy számítógépházon. A kártya-foglalat két oldalán viszont van két hosszúkás gomb, amiből az egyik fejvakarásra adott okot. Az érthetőbb alá két ventilátor ábrája került, közéjük pedig egy nyíl, így valószínűsíthető volt, hogy fordulatszám szabályzásra lehet a csúszkát használni. Később kiderült, hogy ez igaz volt. A másik kapcsoló viszont nem csúszik, hanem kattan, két állása van. Alatta pedig a számítógépházakon megszokott merevlemez piktogram, ezekből rögvest két darab, ezek is nyíllal összekötve.
13 cooler_master_silencio_650
Őszintén megmondom nem jöttem rá, hogy mi ez, el kellett olvasnom a leírást. Kiderült, hogy ez bizony egy választókapcsoló, amivel két merevlemez közül kiválaszthatjuk, hogy melyikről bootoljon a gép. Érdekes ötlet, meglehetősen szokatlan, de nem haszontalan. Nekem is egyre többször van szükségem Linuxra, és bár a boot-sorrendet a gép indulásakor kiválaszthatom, sokkal kényelmesebb lenne, ha ezt egy kapcsolóval kiválaszthatnám a bekapcsolás előtt.
A fedél alatt a fentieken kívül találunk még egy-egy míves gombot, ezek természetesen a megszokott reset- és bekapcsoló gomb.
Elérkezett az idő, hogy kinyissuk a házat!

Az oldallapokat levéve láthatjuk, hogy mind a két oldalon helyeztek el zajszigetelést. A tálca felöli oldalé vékonyabb, sőt egy részen hiányzik is, hogy a kábeleket könnyebben el lehessen vezetni. Az ellentétes oldalon sokkal vastagabb a szigetelés, ráadásul hullámos is, hogy minél kevesebb hang verődjön róla vissza.
3 cooler_master_silencio_650
A Silencio belső felépítése hagyományosnak mondható. A tálcán a vezetékek számára három gumírozott nyílást találunk. A gyári kábelkorbács meglehetősen vaskos, de ez nem is csoda, hiszen elég sok csatlakozót kell az alaplapra bekötni, ráadásul ott van még a ventilátorok fordulatszám szabályzója és a boot sorrendjét választó kapcsoló is.
4 cooler_master_silencio_650
Ez utóbbinak a panelját is megtaláljuk, ha a tálca felöli oldallapot leszereljük. Erre amúgy szükség is lesz, hiszen a tápegység beszerelése után egy MOLEX csatlakozón keresztül áramot kell adni neki, két SATA aljzatán keresztül pedig az alaplapi SATA csatlakozókra kell kötni.
16 cooler_master_silencio_650
A képeken látszik, hogy a panel az alsó merevlemez doboz hátulján található. Ennek oka, hogy a merevlemez tartó két részéből a felsőt el lehet távolítani. Erre akkor lesz szükségünk, ha túlméretes videokártyákat használunk, azok ugyanis ettől nem férnének be.
Az, hogy a panelt itt találjuk egy sajnálatos dologra is rávilágít, még pedig arra, hogy a bootolásra kiválasztott merevlemez csak a házon belül lehet, nem használhatjuk például azt, ami a legalsó 5,25 colos meghajtó helyen lévő dokkolóban van.
24 cooler_master_silencio_650
Ha már a merevlemezeknél tartunk, akkor meg kell említenünk, hogy összesen hét darabot helyezhetünk el a gépben. Ebből ötöt sínnel csúsztathatunk be, kettőt, a bootváltós panelnél lévőket egy kis fiókba szerelhetjük. Rövid fejszámolás után (hét mínusz négy) kiderül az is, hogy ha hosszú videokártyát használunk, akkor csak az alsó három helyen lehet fixen becsavarozva merevlemez vagy SSD háttértár. Ezzel számoljunk, ha konfigurációt tervezünk a Silencio 650-be. Igaz, végszükség esetén az 5,25 colos helyek is felhasználhatóak, ráadásul ott a dokkoló is, tehát mindent egybevetve, még hosszú kártya esetén is be tudunk zsúfolni hat darab meghajtót.
8 cooler_master_silencio_650
Kérdés szokott még lenni a csavarmentes szerelhetőség is. Nos, azt már említettük, hogy a bővítőkártyákat csavarral kell rögzítenünk. Az 5,25 colos meghajtók, valamint a sínnel szerelt háttértárak esetén nem kell csavaroznunk, viszont a két fióknál a biztos rögzítés miatt nem ússzuk meg a csavarhúzó használatát.

Megvizsgáltuk a Cooler Master új házát kívülről is belülről is, és jónak találtuk. Nem éppen jónak, hanem nagyon jónak. Minőségi anyagok, az alumínium tökéletes megmunkálása az ajtón, érdekes és hasznos ötletek jellemzik a kuckót, amiben mi is szívesen építenénk gépünket.
10 cooler_master_silencio_650
Egyetlen esetben kell a vásárlást megfontolnunk, ha rengeteg háttértár mellé még nagy méretű videokártyákat is használni akarunk. Ebben az esetben, ahogy ezt leírtuk az előző oldalon számolni kell azzal, hogy a merevlemezeink egy részének nem lesz helye a gépben.
A közép- és az alsó kategória házainál mindig kérdés, hogy megfelelően stabil-e a szerkezet. Nos, jelen esetben ez nem kérdés. A váz és az oldalfalak nem papír vékonyságúak, így nem látunk rá esélyt, hogy összecsukódjon, mint egy origami hattyú.
18 cooler_master_silencio_650
Összességében tehát minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyunk elégedve. Az egyetlen, ami valószínűleg el fog szomorítani minket az új ház ára lesz, hisz az előd 550-es is 44-45 ezer forint magasságában van, a 650 tuti többe fog kerülni. Arra a kérdésre, hogy az árát megéri-e a válasz egyértelmű igen, csak megfelelő vastagságú pénztárca kell hozzá. Ha azonban ezzel rendben vagyunk, akkor sok évre megoldhatjuk a számítógépház problémáját. Szóval, ha van pénzed vedd meg, ha nincs, akkor gyűjts rá, és akkor lesz. Sok üveget kell visszaváltani érte, de meg fogja érni a fáradságot!
5 cooler_master_silencio_650
A Cooler Master Silencio 650-et a Cooler Master hazai képviseletétől kaptuk a bemutató idejére. Köszönjük, ahogy azt is, hogy hazánkban mi vehettük először górcső alá ezt a remek házat!

Bemutatjuk: Cooler Master HAF 912 Plus – ház kilátással

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Senkit ne zavarjon meg, hogy a HAF 912 Plus-ból a kilátás felfelé nyílik, ettől ez még egy ház jó nagy ablakkal, ráadásul a Cooler Master nevével fémjelezve, ami előre borítékolja a jó minőséget. A siker más lapra tartozik, ahhoz a vevők ízlését is el kell találni, de azt gyanítjuk ezen a téren sem nyúlt mellé a CM!

3