Kipróbáltuk: A4Tech billentyűzetek, desktopok

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Kipróbáltuk: A4Tech billentyűzetek, desktopok - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A billentyűzetek és az egerek gépünk azon részei, amiket a legtöbbet használunk, amikkel a legtöbbet érintkezünk, ott vannak az orrunk előtt, sokszor még sem fordítunk rájuk akkora figyelmet, mint amit megérdemelnének.

A legtöbben, ha gépet vesznek, akkor csak úgy mellékesen választanak hozzá klaviatúrát és egeret, pedig lássuk be, a gépünk használatának egyik legsarkosabb pontja az, hogy min gépelünk, mivel mozgatjuk az egérmutatót. Azoknak az embereknek is így van ez, akik dolgoznak a gépen, mint jómagam, és persze azoknak is, akik játékra, kikapcsolódásra használják. A különbség mindössze annyi, hogy a tartalmat fogyasztók számára inkább az egér, a tartalmat készítőknek a billentyűzet a fontosabb.

25
Miért annyira lényeges, hogy megfelelő beviteli eszközöket válasszunk? Mindenki ismeri a csúnya ergonómia szót. Mit is jelent pontosan az ergonómia? A legtöbben arra gondolnak, hogy a kényelmes munkaeszközök tervezésekor használt filozófiáról beszélünk, pedig az ergonómia ennél tágabb fogalom. Az ergonómia a dolgozó és környezetének kapcsolatának tanulmányozását, annak alakítását jelenti úgy, hogy a munka elvégzéséhez a lehető legkisebb energiát kelljen befektetni.

Az ergonómia tehát a billentyűzet, az egér, de a megfelelő hőmérséklet vagy fény megválasztását is jelenti, de foglalkozik velünk, emberekkel is, hiszen nem mindegy az sem, hogy egy adott munkát milyen testtartásban tudunk a legkényelmesebben elvégezni.
A számítógéphez használt beviteli eszközök az elmúlt évtizedekben nem sokat változtak. A billentyűk és az egerek lényegében ugyan azt tudják, mint 10 vagy 20 éve. Változott viszont a felhasznált technológia, szerencsés esetben pedig odafigyelnek az eszközök kialakítására is, az ergonómia szabályai szerint.
logo-a4tech
Mikor nevezhetjük ergonomikusnak a beviteli eszközöket? Egyszerűen megfogalmazva akkor, ha azok kézre állnak. Magyarán a használat közben nem vagy csak sokára fárad el a kezünk, az egerezéstől nem gyulladnak be az ízületeink. Ezek fontos dolgok, meghatározzák közérzetünket, hatással vannak egészségünkre, de munkánk minőségére is.
Ebben a cikkben két desktopot, tehát egér billentyűzet párost, és egy billentyűzetet próbálunk ki. Nem a játékosok, hanem a munkát végzők szemszögéből vizsgálom majd meg a termékeket, ami nem lesz nehéz, hiszen éppen cikket írok, ezt itt, amit Ti olvastok. A cikk aktuális oldalát azzal a billentyűzettel pötyögöm majd le, amiről az adott oldal szól, így remélem, elég kézzelfogható számolhatok majd be a tapasztalatokról. Kezdjünk is neki!
Szóljon hozzá!