AOC AGON AG271QX gamer monitor teszt

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
AOC AGON AG271QX gamer monitor teszt - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Talán mind egyet érthetünk abban, hogy a gamer monitorok piaca azutóbbi időben nagyon pörög. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a gyártók sorban jelentik be az újabbnál újabb monitorokat, amiket kimondottan a játékosoknak kínálnak. Ezek a monitorok specifikációban nagyon hasonlóak, leginkább csak az ár és a dizájn az, am alapján az egyszeri játékos dönthet. Illetve persze a név is, hiszen vannak olyan márka fetisizták, akik nem a minőségre, hanem a gyártó logójára izgulnak.

A mostani cikkben található, az AOC AGON monitor családjába tartozó kijelző sem lóg ki a sorból, az összetevők tekintetében pont olyan, mint a konkurencia. Ez nem csoda, a játékosok igényei ismertek, azokat kielégíteni pedig minden gyártó ugyan úgy tudja. Lássuk az AOC-nak sikerült-e ez!

AOC AGON AG271QX 10

 


Az AOC monitora szép színes dobozban érkezett hozzánk. A kartonon látszik a monitor és feltüntették a főbb jellemzőket is. Igaz, ez a termék már az a kategória, amit valószínűleg nem a doboz alapján vásárlunk meg.

A csomagolást kinyitva vastag nikecellben találjuk a panelt, az állványt és a kábeleket, meg nyolc gombbal rendelkező kis pultot. A kábelekből minden csatlakozáshoz találunk megfelelőt, van DisplayPort, HDM, microHDMI, valamint D-SUB és DVI is. Kapunk még miniJack kábelt a hanghoz, valamint egy USB 3.0 kábelt a monitoron lévő USB HUB-hoz.

Az állvány két darabban érkezik. A talp és a függőleges tartó is fémből van, de találunk rajtuk itt-ott műanyag borítást.

Az állvány és a panel összeszereléséhez szokatlan módon négy darab csavart mellékel az AOC. Ez minden bizonnyal jó, ha a cél a stabil rögzítés, de ha az egyszeri gamer mondjuk LAN-partyra viszi a monitort, és útközben elhagyja a csavarokat, akkor nem lesz túl boldog.

AOC AGON AG271QX 3

A panel az állványon minden irányban állítható. Oldalirányba 20 fokot fordíthatunk rajta, felfelé és lefelé 21,5 fokot dönthetjük. a kijelző magasságát 130 milliméteres úton állíthatjuk be a nekünk legkényelmesebb pozícióba. Van egy olyan tulajdonság, amit nem nagyon tudtam értelmezni egy gamer monitor esetén, ez pedig a PIVOT mód, vagyis, amikor függőleges helyzetbe fordítjuk a panelt. Mostanában nem játszom túl sokat, de nem rémlik, hogy lenne olyan játék, ami igényelné ezt, a képernyő felbontása pedig szintén nem teszi szükségessé, mert mondjuk egy A4-es oldal Wordben lazán elfér a hagyományos, fektetett módban használt monitoron is.

AOC AGON AG271QX 8

Az AG271QX külsőleg meglehetősen egyedi a hátulján látható nagy vörös V betűt formázó műanyag takaró miatt. Nem tudom, hogy ez a Quick Switch vezérlőpulton is visszaköszönő forma a véletlen műve e, vagy valóban a győzelem jelét próbálták megformálni a monitoron.

AOC AGON AG271QX 4

Ha már említettem a Quick Switch panelt, akkor nézzük meg jobban mi is ez! A Quick Switch egy olyan kapcsolópanel, amin keresztül könnyebben érjük el a monitor OSD menüjét, így akár a játék közbeni rövid üresjáratok alatt is módosíthatjuk a beállítást. A menühöz tartozó gombok mellett találunk három olyan kapcsolót, ami számmal van jelölve. Jól gondolod, ide előre programozott profilokat állíthatunk, így ténylegesen akár a hentelés közben egy mozdulattal változtathatunk a monitoron megjelenő képen.

A külső kapcsán egy, ám annál hasznosabb extráról nem szóltam még, ez pedig egy apró karocska a monitor jobb hátsó-felső részén. Ez nem antenna, hanem egy kis „kampó”, amire a játék végeztével a fejhallgatót akaszthatod.

A külső után következhet a belső, vagyis a konkrét hardver!


Ahogy azt a bevezetőben említettem az AOC AGON AG271QX egy gamer monitor, vagyis a játékosok igényeit igyekszik kielégíteni. Ez azzal jár, hogy sajnos TN panelre épül a kijelző, megjegyzem hasonlóan, mint a konkurensek megoldásai.

AOC AGON AG271QX 7

A TN+film panelek hatalmas visszalépést jelentnek képminőségben az IPS panelektől. Néhány éve még itt az oldalon örömködtünk, hogy az LG jóvoltából megjelentek az olcsó IPS panelek, és végre mi, földi halandók is élvezhetjük az IPS nyújtotta előnyöket. Idő közben azonban kiderült, hogy az IPS panel a válaszidők tekintetében sehogy sem tud versenyre kelni a TN panelekkel, egy profi játékosnak pedig sokkal kevésbé érdekes az NTSC színtér lefedettsége, mint az, hogy kép utánhúzás és késedelem nélkül jelenjen meg játék közben. Emiatt aztán a gyártók gondoltak egyet, és újra TN paneles monitorokat kezdtek gyártani. Vacak a színhűség, a fekete nem létezik csak a szürke ezer árnyalata, a betekintési szögek pedig nagyon kicsik, de ez egy játékos tudatáig nem jut el, a lényeg, hogy szemből látszon a kép, jó nagy legyen a kijelző és gyors a monitor. Az AOC AGON AG271QX ezeknek a kívánalmaknak megfelel.

AOC AGON AG271QX 1

A konkrét képernyő méret ebben az esetben 27 hüvelyk, a képarány 16: 9-es. A natív felbontás 2560 x 1440 pixel, a frissítés 144Hz. A kontrasztarány 1000:1-hez, a fényerő 350 cd/m2, a válaszidő pedig, ami miatt TN panel került a kijelzőbe 1 millimásodperc, vagyis közkeletű nevén ms.

Megszokhattuk már, hogy gamer monitor esetén a vásárlónak aszerint kell választania, hogy NVIDIA vagy ATI kártyát használ, mert a jelenlegi világban dönteni kell, hogy az AMD FreeSync, vagy az NVIDIA G-Sync-et akarjuk-e használni. Sajnos olyan monitorról nem tudok, ami mind a kettőt támogatná. Az AOC AGON AG271QX az AMD FreeSync támogatásával rendelkezik, így alapvetően AMD Radeon videokártyák mellé ajánlott a vásárlása. Itt érdemes megjegyezni, hogy az AOC gyártja e monitor testvérét is, aminek NVIDIA G-Sync támogatást adott. Ennek típusa AG271QG

Lássuk a csatlakozókat!

Az AG271QX ki- és bemenetek kapcsán nm kell, hogy szégyenkezen. A régebbi D-SUB és DVI bemenetek mellett DisplayPort 1.2-öt és HDMI-t is, sőt, ez utóbbiból rögtön kettőt is. Az egyik HDMI támogatja az MHL-t is, így közvetlenül csatlakoztatható hozzá kompatibilis telefont, a másik egy sima HDMI 2.0 bemenet. Találunk rajta még hang ki- és mikrofon bemenetet, valamint USB HUB-ot, ami 3.0-ás, és az egyik kimenete támogatja a mobil eszközök gyorstöltését is.

AOC AGON AG271QX 16

A külső után nézzük meg az OSD menüt!


A monitor vezérlése az OSD menün keresztül történik, amit a már említett Quick Switch panelen kívül a hagyományos, a monitor kávájának alján lévő gombokkal vezérelhetünk.

AOC AGON AG271QX 12

Az OSD-t most nem fogom pontonként magyarázni, aki látott már monitort érteni fogja mit hol talál. A menü pont azokat a pontokat tartalmazza, amire számíthatunk. Az OSD beállításai, a képminőség beállításai, úgy, mint fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, sRGB beállítások színenként és egyebek, a bemenetek kiválasztása, és persze az előre programozott profilok úgy, mint játék, film, internet, sport.

AOC AGON AG271QX 14

Lehetőség van a dinamikus színjavítás (DCB) használatára is, valamint van itt egy érdekes funkció, a Bright Frame, amivel a képernyő egy meghatározott részén a többi résztől eltérő fényerő és kontraszt beállításokat vegyünk igénybe. A téglalap helye és mérete változtatható, így például megtehetjük, hogy miközben játszunk, a fegyver választó panel világosabb vagy sötétebb legyen, mint az a rész, ahol a konkrét harc folyik.

A játék beállítások alatt találunk még három előre programozott profilt, ezek az FPS, az RTS, a Racing.

Lássuk tehát képeken is hogy néz ki az OSD!

AOC AGON AG271QX osd1
AOC AGON AG271QX osd2
AOC AGON AG271QX osd3
AOC AGON AG271QX osd4
AOC AGON AG271QX osd5AOC AGON AG271QX osd6

 


Ahogy azt az előző oldalakon olvashattátok, a monitor TN panelt kapott. Ez a technológia sok hátrányt szenved el az IPS technológiához képest. Rosszabb a színhűség, rosszabbak a feketék, rosszabb a kontraszt, a betekintési szögek pedig egyenesen csapnivalók. Ez persze egy játékos számára irreleváns információk. Én például csak keveset játszottam rajta, azt is csak a próba kedvéért, viszont sokat dolgoztam, videót vágtam, képet szerkesztettem és szöveget írtam. Ettől azonban, bármennyire is úgy tűnik, hogy szapulom a monitort nem hullott ki a szemem és nem is látok rosszabbul.

AOC AGON AG271QX 2

A neten fellelhető részletes és szakmai elemzések mind alátámasztják a szubjektív véleményemet, miszerint az AOC AGON AG271QX egy kimondottan jó monitor, és nem csak a TN panelesek között. A teszterek megegyeznek abban, hogy a háttérvilágítás szinte teljesen egységes, bár, ahogy azt a hasonló termékeknél megszokhattuk a képernyő sarkainál van egy kis plusz, a középső terület pedig egy picit sötétebb.

AOC AGON AG271QX 5

A fényerő nagyon jó, igazából még jobb is a gyári specifikációnál. Ez azonban, a TN panel működési elve miatt ront a kontraszton, mármint, ha teljesen felemeljük a fényerőt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a fényerő, annál szürkébbek lesznek a fekete részek.

AOC AGON AG271QX 17

További pozitívum, hogy az sRGB színtér lefedettsége 100 százalékos, igaz, az AdobeRGB viszont csak 77 százalékot tud. Mivel itt nem egy grafikus munkára tervezett monitorról beszélünk, ezek az értékek teljesen elfogadhatóak!

Mi a véleményem egy hónapi használat után az AOC AGON AG271QX monitorról?

Számomra az első jó pontot a beüzemelésénél az jelentette, hogy a monitor állványának köszönhetően mind a magasságot, mind a dőlést teljesen az igényeimre tudtam szabni. Aki annyit ül a képernyő előtt mint én, az tudja, hogy ez mennyire fontos szempont egy monitor megvásárlásánál.

AOC AGON AG271QX 13

Bár keveset használtam a Quick Switch panelt, amikor kellett nagyon kényelmes volt, hogy nem a monitoron lévő apró gombokkal kellett bűvészkednem.

Ahogy azt írtam, játékra időhiány miatt viszonylag keveset használtam a kijelzőt, de azért igyekeztem erre is időt szakítani. Én alapvetően az FPS játékokat szeretem, ahol a gyors mozgás dominál. Ezeknél, és talán a szimulátoroknál a legfontosabb, hogy a kép gyorsan, másodpercenként megfelelő mennyiségben, és egyenletesen, szaggatásmentesen kerüljön a panelre. Ilyen szempontból az 1 ms válaszidő mindenképpen nagy előny, ahogy az AMD FreeSync technológia és a 144 Hz-es frissítési sebesség is.

AOC AGON AG271QX 6

Hátrányként talán csak azt említhetem, hogy semmilyen, amunkavégzést támogató előre programozott profilt nem találtam a monitor beállításai között. ez persze elég csekély hátrány az előnyökkel szemben, főleg, hogy az AOC AGON AG271QX egy vérbeli gamer monitor, így erre a célra bátran merem ajánlani minden kedves olvasómnak!

Editor's rating

8Overall9Design7Features8Styles8Ease of use7Price

Hozzászólások  

s3nki
0
Idézet - Joci:
Elírás/hiba a 2. oldalon:
"fektetett módban használt monitoron is. is lehet forgatni." - itt valami nem tiszta. Vagy a második mondat eleje eltűnt, vagy az előző mondathoz való csatlakozás nem sikeres.

Köszönöm, valami kitörölt mondat vége maradt benne véletlenül.
Idézet
Joci
+1
Elírás/hiba a 2. oldalon:
"fektetett módban használt monitoron is. is lehet forgatni." - itt valami nem tiszta. Vagy a második mondat eleje eltűnt, vagy az előző mondathoz való csatlakozás nem sikeres.
Idézet
Szóljon hozzá!