890FXA-UD7 kontra CrossHair IV Formula, X6 1090T-vel -- az AMD visszavág?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

AMD-s konfigurációval sajnos már jó régen nem találkozhattunk szerkesztőségünkben, kárpótlásul most a gyártó legerősebb processzora érkezett meg hozzánk, készen állva arra, hogy a legjobb alaplapokkal próbáljuk ki őt.  

 

 

Alig néhány hete, hogy az Intel hatmagos processzora társaságában kipróbálhattuk az ASUS és a Gigabyte egy-egy csúcskategóriába sorolt alaplapját. A cikk túl sok meglepő eredményt nem hozott. Nem csak a processzor teljesítménye, de az alaplapok szolgáltatásainak bősége sem lepett meg minket. Persze nem azért, mert annyira kevés volt belőlük, hanem azért, mert pont olyan óriási mennyiségű beállításra találtunk a BIOS-ban, amire ennél a kategóriánál számítani lehet, és pont annyi kütyüre a nyákon, amit reméltünk.

A vezető gyártók megoldásairól van szó, így nem csoda az a minőség amit a – nem kevés – pénzünkért kapunk.

Azonban az élet nem csak az Intelről szól, hiszen itt van a nagy konkurens is, az AMD. A zöldek is a hatmagos processzoroknál tartanak már, így adott volt a feladat, az Intel alapú deszkák után próbáljuk ki az AMD lapkakészletre épülő megoldásokat is, sőt, a későbbiekben egy újabb cikkben vessük is össze az eredményeket.

Ez a cikk tehát ismét a két nagy gyártó összecsapása lesz, és nem meglepő módon most is a csúcslapokkal fogunk foglalkozni. Ez némi újdonságot bizonyára hozni fog, hiszen más lapkakészletekkel találkozunk, másrészről viszont rengeteg azonosság lesz az Intel platformmal, hiszen az ott megismert tuningosokat segítő megoldások egy része ezeken a lapokon is vissza fog köszönni. Így, mivel az Intel lapok voltak előbb a hardverek leírásakor vissza fogunk utalni az előző alaplap cikkre is.

 

Ebben az írásban tehát két újabb alaplappal ismerkedhettek meg, de a kép nem lenne teljes, ha nem térnénk ki egy oldal erejéig a processzorra is. Ebben a szellemben tehát a következő két oldal az lapokról, míg a negyedik a központi egységről szól majd. Ezután következhetnek a tesztek, melyek eredményét szokás szerint grafikonokon mutatjuk be. Az utolsó oldal ismét az összegzésé lesz.

Vágjunk hát bele az ismerkedésbe! 

 


 

Az ASUS lapjával kezdjük a bemutatót, ám mielőtt ebbe belevágnánk szót kell ejtenünk a felhasznált lapkakészletről is. Emiatt az első bekezdést erre a célra használjuk fel, és természetesen ezt már nem ismételjük meg a Gigabyte lapjánál, hiszen ilyen szempontból nem találunk különbséget a két gyártó hardvere között.

Az idő szalad, a karaván halad, ahogy a mondás is tartja (mondás ez egyáltalán?). Az AMD oldalán is elérkezett az idő ebben az évben a váltásra, és nem csak a processzorok magjai számában, hanem a kiszolgáló lapkakészletek terén is. A mostani sorozat elődje, a 790x lapkakészlet bizony már két éves, és az utóbbi két év sem volt mentes a hardveres újdonságok terén. A processzorok mellett új USB és új SATA szabvány is született, sőt ezeket már megtaláljuk az új alaplapokon is, legalábbis a középkategóriától felfelé. Emiatt az AMD-nél is lépni kellett, léptek is. Igaz nem túl nagyot. A jelenlegi lapokon szolgálatot teljesítő 890FX lapkakészlet jószerivel csak a déli híd terén változott. Ezek a változások sem ördöngősen forradalmiak, lényegében minden frissítés arra szolgál, hogy az új szabványok miatt bekövetkező sávszélesség hiányt orvosolják.

Ennek köszönhető, hogy megduplázták az északi és a déli híd közötti A-Link sávszélességét – immár 2 GB/másodpercről beszélhetünk --, hogy natív SATA3 támogatást találunk, és az is, hogy az elérhető sávszélesség az SB850-es híd esetén 500 MB/másodpercre nőtt. Érdekesség az is – igaz negatív előjellel --, hogy az USB 3.0 támogatás kimaradt. Viszont, hogy ne kelljen nagyon szomorkodnunk a támogatott 2.0-ás USB portok száma tizenkettőről tizennégyre nőtt, ráadásul a megnövekedett sávszélességnek hála az alaplap gyártók megfelelő sebességet tudnak biztosítani a harmadik gyártó által készített USB 3.0 lapkák részére, már csak ezért is, mert ehhez megfelelő számú PCI Express sáv áll rendelkezésre, mindent egybevetve összesen 42. Igaz, ezzel úgy kell gazdálkodni, hogy a VGA vezérlők se haljanak éhen!

Ahogy látható van némi előrelépés, ha nem is nagy, főleg akkor, ha ezeket a változásokat összehasonlítjuk az Intel platform esetén bekövetkezett fejlesztésekkel. Ezen persze nem kell csodálkoznunk, hiszen az AMD némi lemaradásban van az Intelhez képest. Ez a lemaradás pedig a központi egységbe integrált grafikus mag. Első ránézésre végül is nincs nagy különbség a két gyártó megoldása között, ha az integrált grafikus maggal készülő fejlesztéseket nézzük, legalábbis abból a szempontból, hogy az Intel sem tudta még egy lapkán belülre elhelyezni a GPU-t és a CPU-t. Ez az AMD esetén is így van, ám az Intelnél a tokozás már közös, míg a zöldeknél ez a lépés is várat magára. Emiatt a nagyobb változásokat az AMD platformok esetén is a központi egységbe integrált grafikus megoldások esetén várhatjuk majd, addig meg kell elégednünk némi „ráncfelvarrással”.

Oké, a lapkakészletet ezzel nagyjából ki is tárgyaltuk, nézzük a deszkákat!

"Kezdetnek rögtön véssük kőbe mivel nem fogunk ebben a cikkben foglalkozni! Lazán ki fogunk hagyni minden olyan dolgot az alaplapok leírásából, amelyről már többször, több cikkben szó esett. Ennek oka prózaian egyszerű. Egyrészről olyan hosszú leírás születne, amit senki nem olvasna végig, másrészről pedig annyi egyéb érdekesség van a lapokon, hogy azok is bőven elegendőek egy érdekes írás elkészítéséhez. Ezt az elvet nem csak az ASUS, hanem a Gigabyte lapjánál is követni fogjuk, így ha valaki olyan elnevezéseket talál a lappal kapcsolatban, ami nincs magyarázva, attól azt kérjük, hogy az alaplap cikkek között nézzen szét itt: http://www.hoc.hu/index.php?p=articles&fk=2 Lássuk akkor elsőként mi érkezett az ASUS-tól!"

A CrossHair IV Formula külsőre és stílusra jelentős hasonlóságot mutat az előző alaplapos cikkben bemutatott Rampage III Extreme-mel, mely nem is csoda, hiszen a CrossHair IV is a Republic of Gamer család tagja. A három bordából és az ellaposított, vastag, nikkelezett hőcsőből álló hűtőrendszer is nagyon hasonló, a bordák kialakítása formailag néhány ponton eltér, de érzésünk szerint anyagában ugyanaz.

A komponensek, sínek, csatlakozók elhelyezésében nem lehet túl sok kivetnivalót találni, mindent úgy és ott találunk, ahol annak lennie kell, de ez egy ilyen kategóriás termék esetén nem extra, hanem alapkövetelmény. Természetesen támogatja a legújabb hatmagos processzorokat, valamint a DDR3 memóriákat egészen 2000 MHz-ig, ezen kívül a legfrissebb technológiák sem hiányoznak, mint például a SATA3 (lapkakészlet) és az USB 3.0 (külön vezérlő). Az AMD-s vonalon 3D-s erőművet építeni vágyóknak bizonyára nagyon örömteli, hogy a deszkára négy darab teljes szélességű PCI-Express sínt applikáltak a mérnökök, de a negyedik csak 4×-es módban képes működni. Két kártya esetén 2×16 szál, még 3 VGA-nál 16+8+8 felállásban működik a rendszer, magyarán jó kis CrossFireX pixelkohókat lehet építeni. A négy darab PCI-Express sín között két hagyományos PCI foglalat húzódik meg, arra az esetre, ha esetleg még rendelkeznénk valamilyen régebbi eszközzel.

Tuning terén is a legmagasabb szinten jeleskedik a modell, a nyomtatott áramkör alján négy darab fizikai gombra lehetünk figyelmesek. A START és a RESET egyértelmű, a Turbo Key II és a Core Unlocker viszont némi magyarázatra szorul.

Turbo Key II

Egyfajta automatikus tuning bekapcsolásáról van szó, amely a processzort nagy teljesítményű, de még stabil állapotba hangolja. Egyszerűen csak át kell kattintani a kapcsolót az alaplap alján, és a technológia máris működésbe lép.

Core Unlocker

Az ASUS Core Unlocker leegyszerűsíti az AMD processzorok letiltott magjainak aktiválását – mindezt egyetlen gombnyomásra. Azonnali teljesítménynövekedés érhető el, amelyet a plusz processzormagok feloldása szolgáltat, és ehhez a BIOS adatokat sem kell módosítani.

Dicséretes, hogy az AMD igyekszik haladni a korral, így a lapon található piros színű SATA csatlakozók mind támogatják a SATA 6 Gb/s átviteli sebességet, és hat darab van belőlük egymás mellett, illetve felett. Nézzük a hátlapot, balról jobbra haladva!

Egy lila PS2 csatlakozó, alatta két darab "hagyományos", USB 2.0 csatolóval. Mellettük egy mikrokapcsoló, mellyel villámgyorsan és könnyedén végezhetjük el a BIOS kisütését (CMOS Clear), nem kell jumperrel szenvedni. Tovább haladva ismét két USB következik, de ezek kék színe már jelzi, hogy USB 3.0 szabvánnyal van dolgunk a NEC lapka integrálásának köszönhetően. Természetesen a hang digitális kijuttatásáról sem kell lemondanunk, ebben lesz segítségükre az optikai kimenet. A kis TOSLINK dugaljt egy felhőkarcoló árnyékolja be, mely egy eSATA-ból, egy FireWire-ből és két USB 2.0-ból épül fel. A mellette lévő torony az RJ45 LAN csati és további két fekete USB eredménye. A következő kis kapcsoló és a mellette lévő, elforgatott USB egyben kezelendő, ugyanis az a ROG Connect szekció, ami a külső eszközről való tuningot teszi lehetővé. A sort a 6 jack dugóból álló épület zárja, melyeken szintén a hangot juttathatjuk ki, analóg módon.

Összességében elmondható, hogy a CrossHair IV már első látásra is megnyerő, csakúgy mint a ROG lapok nagy többsége. A fekete NYÁK, a lekerekített élek, a minőségi kondik és tekercsek, az impresszív hűtés mind azt éreztetik, hogy szívesen birtokolnánk a terméket.


Specifikáció:
 

CPU AMD Socket AM3 ;Phenom™II/Athlon™II/Sempron™ 100 Series processzorok
AMD Cool 'n' Quiet™ technológia
45 nm-es CPU támogatás
Lapkakészlet AMD 890FX/SB850
Rendszerbusz Up to 5200 MT/s ; HyperTransport™ 3.0
Memória 4 x DIMM, 16 GB, DDR3 1600*/1800*/2000*/1333/1066 ECC,Hibajavítás nélküli változat,Nem pufferelt memória
Kétcsatornás verzió Memóriaarchitektúra
*A teljes memória QVL (Qualified Vendors List - Elfogadott Eladói Lista) listáért kérjük látogasson el a www.asus.com weboldalra, vagy lapozza fel a felhasználói kézikönyvet.
**Az operációs rendszer korlátozása miatt 4 GB vagy annál több rendszermemória esetén a 32 bites Windows operációs rendszer csak 3 GB-ot vagy kevesebbet fog érzékelni. 32 bites rendszer használata esetén 3 GB-nál kevesebb rendszermemória használata javasolt.
Bővítőhelyek 3 x PCIe 2.0 x16 (dual @ x16, triple @x16 x8 x8)
1 x PCIe 2.0 x4
2 x PCI 2.2
Több GPU-s támogatás ATI CrossFireX technológiájú grafikus kártyák támogatása
Háttértár SB850 lapkakészlet
6 xSATA 6.0 Gb/s ports RAID támogatás 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA és SATA vezérlő
1 xSATA 3Gb/s port (Black)
1 x külső eSATA 3 Gbps csatlakozó a hátulsó csatlakozópanelon (SATA On-the-Go)
* A Windows XP/Vista korlátozásából adódóan a 2 TB feletti kapacitású RAID tömböket nem lehet boot meghajtónak választani. Egy 2 TB feletti RAID tömb csak adatmeghajtó lehet.
LAN Marvell 8059 Gigabit LAN controller
Audio SupremeFX X-Fi built-in 8csatornás, High Definition Audio CODEC
- EAX® Advanced™ HD 4.0
- X-Fi CMSS®-3D
- X-Fi Crystalizer™
- Creative ALchemy
- Blu-ray audio tartalomvédelmi technológia támogatása
- 1 x optikai S/PDIF kimenet a hátulsó I/O panelon
- 1 x S/PDIF Header
- Jack-érzékelés, Multi-streaming és előlapi Jack-retasking támogatása
IEEE 1394 2 1394a port használatát támogatja (1 port at back I/O, 1 port onboard)
USB NEC® USB 3.0 vezérlő
- 2 x USB 3.0/2.0 csatlakozó (a hátsó I/O panelon)
AMD SB850 lapkakészlet
- 12 x USB 2.0 port (5 port alaplapi, 7 további csatlakozó a hátsó I/O panelon, 1 csatlakozó a ROG Connect funkcióhoz)
Túlhúzási jellemzők ROG Connect
GameFirst
Extreme Tweaker
Tápellátó rendszer:
- 8+2 fázisú CPU tápellátó rendszer
CPU Level Up
MemOK!
iROG
Loadline Calibration
Intelligent overclocking tools:
- ASUS TurboV Evo
- O.C Profile
Overclocking Protection:
- COP EX (Component Overheat Protection - EX)
- Voltiminder LED
- ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Speciális jellemzők Turbo Unlocker
Turbo Key II
Core Unlocker
ASUS Q-Connector
ASUS Q-Shield
ASUS Q-Fan 2
ASUS EZ Flash 2
ASUS CrashFree BIOS 3
ASUS MyLogo 3
Hátlapi I/O Portok 1 x Külső SATA
1 x S/PDIF kimenet (Optical)
1 x IEEE 1394a
1 x RJ45 port
8 Audio I/O
1 x PS/2 billentyűzet csatlakozó(lila)
2 x USB 3.0/2.0 csatlakozó
7 x USB 2.0/1.1 csatlakozó (1 port a ROG Connect funkcióhoz)
1 x ROG Connect Ki/Be kapcsoló
1 x CMOS törlő kapcsoló
Belső I/O csatlakozók 3 x USB 2.0 csatlakozó, további 5 USB 2.0 csatlakozó támogatása
6 x SATA 6Gbps csatlakozó (piros)
1 x SATA 3Gbps csatlakozó (fekete)
8 x ventilátor csatlakozó: 1 x CPU / 1 x PWR / 3 x környezeti / 3 x opcionális
7 x ProbeIt mérési pont
3 x hőmérséklet érzékelő csatlakozó
1 x IEEE1394a csatlakozó
1 x S/PDIF kimeneti csatlakozó
1 x 24 érintkezős ATX táp csatlakozó
1 x 8 érintkezős ATX 12V táp csatlakozó
1 x CMOS törlő kapcsoló engedélyező/letiltó
1 x Core Unlocker kapcsoló
1 x Turbo key II kapcsoló
1 x bekapcsoló gomb
1 x reset gomb
1 x OC Station Header
1 x Go gomb
Rendszer panel csatlakozó
BIOS 16 Mb Flash ROM AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.4, ACPI2.0a Multi-Language BIOS
Kezelhetőség WOL by PME,WOR by PME,WOR by PME
Kiegészítők Felhasználói útmutató
1 x I/O Shield
1 x ROG csatlakoz kábel
1 x kettő az egyben ASUS Q-Connector Kit
1 x kettő az egyben SATA 6.0Gb/s kábel
2 x kettő az egyben SATA 3.0Gb/s adatkábel
1 x dupla USB2.0 port + ESATA modul
1 x Crossfire kábel
1 x kábel kötöző csomag
1 x ROG matrica
1 x 12-in-1 ROG kábelcímke
Támogatási CD Támogató DVD:
- Eszközmeghajtók és alkalmazások
* ASUS PC Probe II
* ASUS Update frissítő program
* ASUS AI Suite
* Sound Blaster X-Fi segédprogram
* Kaspersky® Anti-Virus 1 éves licensz
Méret szabvány ATX kivitelezés
12 inch x 9.6 inch 30.5 cm x24.5 cm ) 

 


 

Lássuk az ellenlábast, a GIGABYTE produktumát. A két lap tudásban nagyságrendileg megegyezik, viszont ránézésére teljesen mások. A CrossHair IV olyan ASUS-os, a GA-890FXA-UD7 pedig olyan GIGABYTE-os -- ha élhetünk ezzel a suta közhellyel. Az embernek az az érzése az UD7 nézegetése közben, hogy a GIGABYTE-os fiúk nem a külsővel, hanem a funkcionalitással akarnak többet nyújtani. Ott van például a hűtés. A CrossHair IV-en egy nagyon igényes és komoly léghűtés, azaz bordarendszer található, a 890FXA-UD7 viszont gyárilag vízhűtő-blokkal érkezik az északi híd fedélzetén. Ha mégsem lenne vízhűtésünk, a kiegészítő bordaszett ugyanúgy ráapplikálható, mint ahogy azt már az X58A-UD9-nél bemutattuk. A tápellátó áramkörökön pihenő hűtés is rendkívül tekintélyes és masszív hatást kelt, anyaga hasonló ahhoz, mint amit a CrossHair IV-en tapintottunk. A rend kedvéért a déli hídra is került egy apró és dizájnos bordácska, a rendszert nikkelezett hőcső fogja össze, mely néhol lapított.

A GIGABYTE mostanában kiemelt kérdésként kezeli a teljes szélességű PCI-Express sínek számát, ennek ékes bizonyítéka ez a modell is, melyen nem kevesebb, mint hat darab található. A terület alsó szekciójában mindössze egy hagyományos PCI sín bújik meg. A hat PCI-Express-ből kettő 16×-os, kettő 8×-os, míg kettő 4×-es módban képes működni, és a 4-utas CrossFireX is támogatott, ebben tehát jobban áll, mint a CrossHair IV Formula. SATA 3.0 csatlakozóból a lapkakészletnek köszönhetően szintén hat darabot találunk rajta, míg a GIGABYTE saját lapkája további két, SATA 2.0-t támogatót szolgáltat, egy 4 × 2 csoportban a NYÁK szélén.

A hátlap jóval zsúfoltabb, mint a CrossHairnél látott, elsőként két USB 2.0 és egy PS2 fogad, mely billentyűzethez és egérhez is használható. Ezt a digitális hang oszlopa követi, melyen egy koax és egy optikai kivezetést találunk. A következő két torony majdnem megegyezik, alul két eSATA/USB 2.0, középen két USB 2.0, míg felül két FireWire csatit találunk, a differencia csak annyi, hogy az egyik IEEE1394 port kicsi, a másik nagy. Hasonló a helyzet a mellettük lévő két blokkal: felül két RJ45 csati, alattuk két-két USB, de a kék színűek USB 3.0 támogatással bírnak. Végül a hat jack dugóból álló analóg kimenetek láthatóak.

A 890FXA-UD7 is igyekszik segíteni a tuningosok munkáját, nem csak a minőségi tápellátással és alkatrészekkel, valamint kihegyezett BIOS-szal, hanem fizikai gombokkal is a NYÁK-on, a bekapcsolás, az újraindítás és a CMOS Clear a 890FXA-UD7-en is gyors és egyszerű. Ha a túlhajtás során valamilyen hibába ütközünk, a két darab 7-szegmens kijelző hibakóddal igyekszik a segítségünkre sietni a diagnosztizálásban.

A négy darab memóriafoglalat 1866+ MHz-ig támogatja a DDR3 modulokat, ebben a CrossHair IV jár jobban a 2000 MHz-cel, de ez a paraméter egy valódi tuningos számára aligha befolyásoló tényező, hiszen alaphangon 2000 MHz felett kezdi a mókát, az 1866 mögött látható "+" jelzés pedig erre akar utalni.

Specifikáció:

Processzor
 • AM3 processzorok támogatása: AMD Phenom™ II / AMD Athlon™ II
Lapkakészlet
 • AMD 890FX
 • AMD SB850
 • iTE IT8720
 • Texas Instruments TSB43AB23 1394a lapka
 • 2/4/5.1/7.1 csatorna
 • CD In csatoló
 • HD audió
 • Realtek ALC889 hangkodek
 • SPDIF be- és kimenet
 • Dolby Home Theater támogatása
HyperTransport busz
 • 5200 MT/másodperc
Memória
 • Kétcsatornás memória
 • DDR3:
  • 4 x 1,5V DDR3 DIMM foglalat, legfeljebb 16 GB
  • DDR3 1866(OC)/1333/1066 MHz
  További információkért nézze meg a "Támogatott memóriák listáját"!
LAN
 • 2 x Realtek 8111D (10/100/1000 Mbit)
 • Smart Dual LAN támogatás
 • LAN Teaming funkció támogatása
Belső csatlakozók
 • 1 x 24 tűs ATX tápcsatoló
 • 1 x 8 tűs ATX 12V tápcsatoló
 • 1 x CD in
 • 1 x CMOS törlő gomb
 • 1 x CMOS törlő jumper
 • 1 x CPU fan header
 • 1 x FDD csatoló
 • 1 x előlapi audio csatoló
 • 1 x front panel header
 • 1 x IDE
 • 1 x IEEE 1394a
 • 1 x északi híd ventilátor csatoló
 • 1 x párhuzamos csatoló
 • 1 x bekapcsológomb
 • 1 x tápegység ventilátor csatoló
 • 1 x reset gomb
 • 1 x soros port
 • 1 x SPDIF in
 • 1 x SPDIF out
 • 2 x SATA 3Gb/s
 • 2 x rendszerventilátor csatoló
 • 3 x USB 2.0/1.1
 • 6 x SATA 6Gb/s
Bővítőhelyek
 • 1 x PCI
 • 2 x PCI Express x16 foglalat, x8 sebesség
 • 2 x PCI Express x16 foglalat, x16 sebességű
 • 2 x PCI Express x16 foglalat, leglfejebb x4 sebesség
Hátlapi csatlakozók
 • 2 x eSATA/USB kombinált csatoló
 • 2 x USB 3.0/2.0
 • 1 x PS/2 billentyűzet vagy PS/2 egér csatoló
 • 1 x SPDIF kimenet (koax)
 • 1 x SPDIF kimenet (optikai)
 • 2 x IEEE 1394a
 • 2 x RJ45 LAN
 • 6 x jack csatoló (Vonalbemenet / Vonalkimenet / Mikrofon bemenet / Sorround hangszóró (hátsó hangszóró) kimenet / Center hangszóró kimenet / Mélynyomó kimenet / Elülső hangszóró kimenet)
 • 6 x USB 2.0/1.1
Méretszabvány
 • XL-ATX méretformátum, 325 mm x 244 mm
Hardver monitorozás
 • CPU túlmelegedés védelem
 • CPU/Rendszerventilátor védelem
 • CPU/Rendszerventilátor szabályozás
 • CPU/Rendszerventilátor sebességérzékelés
 • CPU/Rendszerhőmérséklet érzékelés
 • Feszültségszintek érzékelése
BIOS
 • 2 x 8 Mbit flash ROM
 • PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b
 • DualBIOS™ támogatás
 • Licenszelt AWARD BIOS
Ajándék szoftver
 • Norton Internet Security (OEM verzió)
Operációs rendszer
 • Microsoft® Windows® 7/ Vista/ XP
Egyéb tulajdonságok
 • @BIOS™
 • Auto Green
 • Letöltőközpont
 • Q-Flash™
 • Smart Recovery
 • Q-Share támogatás
 • GIGABYTE EasyTune támogatás
 • Xpress™ BIOS rescue védelem
 • Xpress™ Install
 • Xpress™ Recovery 2
Megjegyzések
 • Az eltérő Linux verziók támogatottsága miatt kérjük, hogy a lapkakészlet meghajtóprogramját közvetlenül a lapkakészlet gyártójának honlapjáról töltse le.
 • A termék nem támogatja a Windows 9x/ME operációs rendszereket, mivel a gyártók nagy része már nem biztosít sem hardveres, sem szoftveres támogatást azokhoz. Az esetlegesen elérhető meghajtóprogramokat a GIGABYTE közzéteszi a terméktámogatási oldalakon.
Egyedülálló tulajdonságok
 • Easy Energy Saver támogatás
 • On/Off Charge funkció támogatása 

 


 

Nem sokkal az Intel Core i7 980X EE debütálása után az AMD is betört a hatmagos processzorok piacára. Az érezhetően nyomáskényszer alatt megszületett sorozat a K10.5 architektúra hattyúdala, de az idén megjelenő Fusion, valamint a következő generációs mikroarchitektúra, a 2011-re ígért Bulldozer még okozhat kellemetlen meglepetéseket az Intel számára.

A Thuban túlzás nélkül nevezhető óriásnak, hiszen a (feltehetően) 904 millió tranzisztort tartalmazó, monolitikus felépítésű lapka alapterülete 346 mm2. Azért feltehetően, mert az AMD a tranzisztorok számát hivatalosan nem közölte, de az így is kétségtelen, hogy a 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő Phenom II X6 modellek, az egy négyzetmilliméterre vetített teljesítmény és tranzisztorszám tekintetében nem tudják megszorongatni az Intel Core i7 sorozatát.

Család
Modell
Órajel / Turbo Core
Magok
L2- / L3-Cache
Tokozás
TDP
Phenom II X6
1090T
3,2 / 3,6 GHz
6
3 MB / 6 MB
AM3 / AM2+
125 W
Phenom II X6
1055T
2,8 / 3,3 GHz
6
3 MB / 6 MB
AM3 / AM2+
125 W
Phenom II X6
1055T
2,8 / 3,3 GHz
6
3 MB / 6 MB
AM3 / AM2+
95 W

A Thuban magjai egyenként 512 KB másodszintű és egy megosztott 6 MB harmadszintű gyorsítótárból gazdálkodhatnak. Ezen a ponton sajnos joggal feltételezhetjük azt, hogy „csak” a Phenom X4, egyszerű kiterjesztésével állunk szemben. Valószínűsíthető, hogy a lapka fizikai paraméterei az L3 növelését, a fogyasztási mutatói pedig a cache és a HyperTransport sebességének emelését akadályozzák. Egyszerűen szólva: a Thuban magos CPU-kat a négymagos Deneb adatbuszai szolgálják ki, ami nem éppen optimális állapot, gyakorlatilag magában hordozza a teljesítmény skálázódással kapcsolatos problémákat.

A hatmagos Phenom processzorok fő erénye egyértelműen a széles körű kompatibilitás. A beépített DDR2, DDR3 memóriavezérlő és a Socket AM2+, AM3 támogatás mind-mind azt szolgálja, hogy a vállalat lehető legtöbb felhasználóját tudja megtartani egy esetleges későbbi rendszerbővítés esetén. Némiképp előretekintve elmondható, hogy az AMD Bulldozer architektúra közreműködésével az AM3 tokozás kifejezetten vonzó azok számára, akik egy valóban időtálló konfiguráció összeállítását tervezik.

A Thuban alapú processzorokban megjelenő Turbo Core technológia, hasonlóan az Intel Turbo Boost megoldásához egyfajta automatikus tuningot jelent. Az AMD ezt úgy oldotta meg, hogy ha 3 magot, vagy annál kevesebbet terhelünk, akkor a másik 3 mag üresjáratba kerül, vagyis a frekvenciája lecsökken 800 MHz-re. Az így megspórolt energiát némi feszültéség és órajelnövelés mellett a munkát végző magokra fordíthatjuk. Az órajelemelés tehát a processzorok terheltségétől függ, mértéke akár 500 MHz is lehet.

Phenom II X6 1090T

A gyakorlatban a Turbo Core eljárás esetenként saját csapdájába eshet. Az egy-két szálon futó programok nem feltétlenül azt jelentik, hogy a többi processzormag kihasználatlanul áll. Az operációs rendszer háttéralkalmazásai gyakran megakadályozhatják a túlhajtást. Az Anandtech mérései alapján a Phenom II X6 1090T esetében mintegy 2-10 százalék közötti teljesítménytöbbletet okozott.

A Thuban-nál alkalmazott alacsony k állandójú (low k) szigetelő rétegnek köszönhetően, jelentősen csökkent a szivárgási áram mértéke, és ezzel párhuzamosan történt egy steppingváltás is. Az új revízió neve: E0. Az AMD határozottan jól vizsgázott ezen a ponton, hiszen a leggyorsabb hatmagos processzor órajele csak 200 MHz-cel alacsonyabb, mint a leggyorsabb négymagos processzor, a Phenom II X4 965 BE, miközben mind a kettő 125 wattos TDP fogyasztási osztályba került. A fejlesztéseknek hála, dacára a 45 nm-es csíkszélességnek az energiahatékonyság nagymértékben növekedett.

 


Tesztkonfigurációnk a következő elemeket tartalmazta:

 • Alaplapok:
  • GIGABYTE GA-X58A-UD9
  • ASUS Rampage III Extreme
  • ASUS CrossHair IV Formula
  • GIGABYTE GA-890FXA-UD7
 • Processzor:
  • Intel Core i7 980X Extreme Edition 3,33 GHz ES
  • AMD Phenom II X6 1090T 3,2 GHz ES
 • Processzorhűtő:
  • Scythe Grand Kama Cross
 • Memória:
  • Kingston HyperX T1 1600 MHz 9-9-9-24 2 × 2 GB
 • Merevlemezek:
  • HITACHI 160 GB SATA2 (HDS721616PLA380)
  • Samsung 200 GB SATA2 (SP2004C)
    
 • Videokártya:
  • GeForce GTX 480
 • Tápegység: Xigmatek NRP-HC1501 1500 W
 • Szoftverkörnyezet:
  • Windows 7 RTM 64 bit Ultimate HUN
  • Intel INF 9.1.1.1019
  • NVIDIA GeForce 257.21 WHQL x64
  • Realtek HD Audio 2.49 Driver
 • Megjelenítő: ASUS 24T1 TV Monitor

 

Megjegyzés a grafikus tesztekhez:

Sajnos e cikk grafikus méréseit nem tudjuk összevetni az "X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva - kié a korona?" írásban szereplő Inteles rendszerek eredményeivel, mivel az Core i7 konfigokban két darab GeForce GTX 480 szolgáltatta a 3D-s erőt, AMD-s konfigban az SLI alkalmazására pedig sajnos nincs lehetőség, így csak egyetlen GTX 480-at tudtunk munkára fogni.

A szintetikus mérések esetén (3DMark Vantage, Unigine Heaven Benchmark) a GeForce driver beállításait nem piszkáltunk, minden a gyári konfiguráció szerint futott. A szintetikus mérések után a játékokhoz azonban manuálisan bekapcsoltuk a 16×-os anizotropikus szűrést, mivel számos alkalmazás esetén a programból erre nincs lehetőség, ennek jelenlétét viszont szükségesnek éreztük a mérésekhez.

A teszteket mindkét alaplapban először alapbeállításokkal, ennek megfelelően alapórajelen végeztük el:

GIGABYTE GA-890FXA-UD7

ASUS CrossHair IV Formula

Ahogy látható, az UD7 kilenc tizeddel magasabb alapórajelet állít be a processzornak (200,9 MHz), a CrossHair IV esetében ez hét tized, szóval ilyen szempontból nincs jelentős differencia a két modell között. Érdekes még az is, hogy a CrossHair IV jóval alacsonyabb alapfeszültséget állított be az 1090T-nek, és mivel 1,296 V-tal is stabil volt a rendszer, megkérdőjelezhető a 890FXA-UD7 1,472 V-os értékének szükségessége, persze ebből adódóan feszültségmódosítás nélküli tuningban a GIGABYTE alaplappal valószínűleg tovább jutnánk, mint az ASUS deszkával (hasonló jelenségnek lehetettünk tanúi az Inteles csúcslapokat bemutató tesztünkben is).

Tuning

Természetesen az AMD csúcslapok esetén sem akartuk tuning nélkül prezentálni a cikket, ezért próbálkozni kezdtünk, először az CrossHair IV Formulával. A cél a 4 GHz elérése volt, mely ugyan sikerült is, ám valahogy nem akart stabilnak bizonyulni. Nem csüggedtünk, átpakoltuk a proccot a 890FXA-UD7-be, beállítottuk a szükséges feszültség és frekvenciaértékeket (amelyeket egyébként Over@locker886 javasolt számunkra), és úgy tűnt, minden rendben, a konfig stabil, melyről egy Intel Burn Test lefuttatásával nyertünk tanúbizonyságot.

Örültünk a 4 GHz elérésének, hiszen a 980X-et is ennyin toltuk meg előző alaplapos cikkünkben, így úgy gondoltuk, láthatjuk mire képes a két ellenlábas tuningolva, azonos frekvencián. Neki is kezdtünk a tesztprogramok lefuttatásának, de a számok láttán egyre rosszabb érzés kezdett eluralkodni rajtunk. Hogy miért? A válasz egyszerű. A kapott eredmények messze alulmúlták az alapórajelen tapasztalt teljesítményt, nagyon-nagyon sokszori próbálkozásra is. Az okot nem tudtuk megfejteni, annyi bizonyos, hogy bár az Intel Burn Test lefutott és ily módon stabilnak tűnt a rendszer, valami még sem klappolt. Ezt bizonyította az is, hogy például amikor Cinebench alatt a CPU terheltségét Everesttel monitoroztuk, ezt tapasztaltuk:

Örömünk így szomorúságba fordult, egyértelmű, hogy az alacsonyabb pontszámú, problémás eredményeket nem lett volna értelme szerepeltetni, ezért sajnos mérés szintjén a tuning kimaradt, és a két alaplap alapórajelen versenyzett egymással.

A mérésekhez használt alkalmazások:

 • CPU-Z 1.54
 • Lavalys Everest Ultimate Edition 5.50.2100
 • POV-Ray 3.7 beta 38
 • Fritz Chess Benchmark 4.2
 • Cinebench R10 64 bit
 • Cinebench R11.5 64 bit
 • WinRAR 3.92
 • SuperPi 1.5 mod XS
 • Uningine Heaven Benchmark v2.1
 • 3DMark Vantage 1.02
 • Crysis Warhead 1.1
 • Colin McRae: Dirt 2 1.1
 • Alien versus Predator
 • Far Cry 2 1.03

 


 

Memóriaműveletek:

Memóriakezelés terén nincs nagy különbség a két lap között, ez persze cseppet sem meglepő. Az olvasás és a másolás a 890FXA-UD7-ben, míg az írás némileg a CrossHair IV Formulában bizonyult gyorsabbnak.

A továbbiakban térjünk át a szintetikus tesztprogramokra, illetve a renderelésre! A látottakat az oldal alján összegezzük.

Az minden tesztben egyértelműen látszódik, hogy a hatmagos Intel csúcsmodellel szemben az AMD hexa-core üdvöskéje gyakorlatilag minden területen esélytelen. Mielőtt nekünk rontanának az AMD szimpatizánsok tömegei, leszögeznénk, hogy ez természetesen nem ért minket váratlanul, hozzávetőlegesen tisztában voltunk a két konkurens közti távolsággal, és persze az sem elhanyagolható, hogy az 1090T a 980X árának negyedénél alig kerül többe, ami sokat nyom a latba a megítélésénél. Lényeg a lényeg, a 980X EE eredmények inkább csak összehasonlítási alapnak szolgálnak, mintsem reális ellenfélnek, előbbinek viszont tökéletes.

A GIGABYTE GA-890FXA-UD7 és az ASUS CrossHair IV Formula közötti háború a várakozásoknak megfelelően kiélezett és teljesen egyenrangú, sehol nem tapasztaltunk jelentősebb előnyt az egyik vagy a másik javára, de ha a minimális eltéréseket komolyan vesszük akkor a 7 grafikonból a GIGABYTE 3, míg az ASUS 4 csatát nyer meg. Super Pi alatt az 1090T gyenge szereplése eléggé meglepő, ott mindenképpen jobb időre számítottunk, egyébként pedig szinte mindenhol tisztes távolból figyeli specifikáció szerinti ellenfelét. Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a Phenom II X6 1090T is egy bikaerős processzor, és a 6 mag nagyon jó szolgálatot tud tenni renderelés vagy kódolás esetén.

 


 

Lássuk, 3D esetén hogyan bírt egymással a két nehézfiú, elsőként két tesztprogramot használva!

Következzenek a játékok!

Szépen pörögtek az FPS-ek a tesztprogramok és a játékok alatt, az 1090T + GTX 480 kombónak csak az Alien versus Predator tudott komolyabb kihívást szolgáltatni. Pár szóban az alaplapokról: a különbségek természetesen itt sem jelentősek, mindössze pár százalékról lehet beszélni, de azért csináltunk egy kis összegzést. A szintetikus méréseknél a 3DMark Vantage-ben a GA-890FXA-UD7 a CPU pontszám területén jeleskedett, míg a CrossHair IV az összesített pontszámban tett szert egy kicsi előnyre. Az Unigine Heaven Benchmark 2.1 alatt a különbség alig kimutatható. A játékokban átlagosan körülbelül kemény 1,5 FPS-sel a CrossHair IV tudja előrébb tolni az első vezetőszárnyát a célvonal előtt, ez alól a Dirt 2 kivételt képez, mivel itt a 890FXA-UD7 képes volt 0,3 FPS-t visszahúzni, amit persze nyugodtan tekinthetünk mérési hibának is.

 


 

Mikor ezeket a sorokat írom (ez nem feltétlenül a cikk kikerülésének a napja) kedd délután van, tikkasztó a hőség, nyomott a levegő, s3nki szerint ez a közeledő hidegfront jele, amit délutánra ígértek. Valószínűleg igaza van, de ettől még bágyadtan dőlök el a székben, a 4 óra alvás és a benti 28 fok nem tett jót a munkamorálnak. Kibúvó viszont nincs, összefoglalást írni kell, hiszen ez a cikk utolsó oldala. Mivel az Inteles X58-as csúcslapokat bemutató művünk még nem oly rég került ki az oldalunkra, ezért a most következő sorok lehet, hogy egyes olvasóink számára ismerősnek fognak tűnni. Hogy miért? Mert a szituáció ugyanaz.

Adott a jelenlegi két legnagyobb alaplapgyártó két csúcsmodellje, melyek nem csak technológiai zászlóshajók, hanem presztízs értékű termékek is egyben, így mind az ASUS, mind a GIGABYTE igyekezett tökéleteshez közeli műalkotást létrehozni. Mivel mindkét cég igen nagy rutinnal bír ezen a területen, és a forrásai is megvannak, tényleg sikerült valódi, minőségi csúcslapokat összehozni, AMD-s fronton is. A 890FXA-UD7-en 6 darab, míg a CrossHair IV Formulán 4 darab teljes szélességű PCI-Express sín található, így mindkét deszkára brutális többkártyás Radeon grafikus erőmű építhető. Processzorból a legerősebbet tudtuk beléjük ültetni, mely ráadásul teljesen új vendég volt az AMD Phenom II X6 1090T személyében, hiszen ha visszatekintünk az utóbbi pár évre, szerencsétlen módon nem csak hogy újabb, de régebbi AMD CPU-val se nagyon találkozhattunk, reménykedünk benne, hogy most megindult valami, és a jövőben az AMD-s rendszerek nagyobb teret nyernek tesztpadunkon és oldalunk hasábjain.

Kicsit csépelem a szót, pedig értékelni kéne az alaplapokat is, de hogyan lehet két csúcs deszkát reálisan értékelni? Baromi gyorsak, minden rajtuk van ami kell, tuningra termettek, és baromi* drágák. Egymás közötti teljesítménybeli különbségük gyakorlatilag elhanyagolható, ahhoz hogy kiderüljön hogy tuningban melyik a jobb, nem ilyen körülmények kellenének. Ár/teljesítmény mutatót ilyen szegmensben teljesen felesleges vizsgálni, hiszen egyáltalán nem erről szól a történet, hanem arról, hogy nekem BMW-m van, Neked Audid, azonos köbcentivel és felszereltséggel, és akkor most döntsük el, hogy melyik a jobb! A döntés kulcsa megint egy szó: a szimpátia. Már csak azért is, mert mindkét lap hozzávetőlegesen 55 és 60 ezer forint között már elvihető, tehát ha esetleg az ár számítana, jelen esetben ez sem lehet befolyásoló tényező. *Az mondjuk mindenképpen elgondolkodtató, hogy az előző cikkben 120-150 ezer forintos tételekről beszéltünk, most ennek a feléről, majdnem harmadáról van szó, persze ez már egy erősen másik történet.

Szerintünk az ASUS CrossHair IV Formula és a GIGABYTE GA-890FXA-UD7 hozta a tőle elvárt szintet és minőséget, egyiket sem tudnánk egyértelműen a másik elé helyezni, így a döntést a vásárlóra bízzuk. Szerkesztői ajánlat plecsnit az X58-as alaplapos cikkhez hasonlóan ezúttal sem osztogatunk, hiszen a kategória és az ár miatt (noha ez az AMD-s ársáv jóval barátságosabb mint a Intelesé) nem igazán lenne értelme, habár az ínyencségek kedvelőinek és az AMD-s tuningmestereknek mindenképpen ajánljuk őket. Az viszont egyértelmű, hogy mindkettő tetszett, így két jelvény már kovácsolódik is mindkét delikvens számára.

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá!

Az ASUS CrossHair IV Formula alaplapot az ASUS hazai képviselete, míg a GIGABYTE GA-890FXA-UD7 modellt a GIGABYTE hazai képviselete biztosította a teszthez, köszönjük!

GIGABYTE GA-890FXA-UD7 ASUS CrossHair IV Formula

 


 

A cikkben szereplő állandó tesztkomponenseinkért az alábbi támogatóinknak jár köszönet:

A cikket írta: s3nki, Med1on és gabi123

 

Szóljon hozzá!