Egeres játékos vagy játékos egér, nem mindegy!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

Az utóbbi évek tendenciái alapján elmondhatjuk, hogy a játékipar olyan bevételeket képes produkálni, ami már a Hollywoodi filmgyárosoknak is becsületére válna. A konzolokra és PC-re írt remekművek egyre nagyobb bevételeket érnek el, egyre többeket érdekel a játékok világa. 

Ez hatalmas bevételi forrás, de nem csak a szoftvert fejlesztő, hanem a játékok mellé kiegészítőket gyártó cégek számára is. Aki játszik, annak a siker érdekében be kell ruházni a legjobb hardverekbe, videokártyákba, billentyűzetekbe és egerekbe, hogy az egérpadokról már ne is szóljunk.

Nem csoda hát, ha egyre több gyártó ruccan át a fő profiljától teljesen eltérő területre, hiszen ez a terület komoly bevételekkel kecsegtet. Ha ez nem lenne elég még a márkahűséget is kellőképpen erősíti, hiszen milyen jól hangzik, hogy nálam minden Gigabyte! Az alaplap, a VGA, az egér és a billentyű is!

A nem régiben nálunk járt billentyűzet kapcsán már beszámolhattunk arról, hogy a gyártó a nevéhez méltó kiegészítőt dobott piacra. Mind a kivitelezés, mind a szoftveres körítés megfelelő volt, ráadásul az akkori hírek arról szóltak, hogy magyar kiosztású gombsorral is megvásárolhatjuk majd. A pozitív emlékek miatt kíváncsian vártuk milyen lesz az egérke. Hát megláttuk!

 


 

Gigabyte egér csomagolása meglehetősen mutatós. Szemből már kibontás nélkül is megcsodálhatjuk a drágaságot, rátehetjük a kezünket, ízlelgethetjük a fogását. A doboz információkban gazdag. Rengeteg adatot találunk a termékről, így rögtön láthatjuk, hogy egy nem mindennapi darabbal lesz dolgunk.

A kicsomagolás után a kezünkbe foghatjuk őkelmét. Pontosabban a kezünkbe fogásnak nem lenne sok értelme, sokkal jobban járunk, ha a kezünket, tenyerünket a hátára fektetjük.

Az rögtön érezhető, hogy a formatervezésben nincs hiba, a csúszásmentes hát, és a gumibetétes oldallap a hüvelykujjunknál megfelelő fogást biztosít, garantáltan nem fogjuk eldobni még a játék hevében. A forma kapcsán fontos elmondani, hogy ez az egér nem kétkezes, vagyis csak jobb kezesek tudják kényelmesen használni.

Gombok kapcsán sem spórolt a Gigabyte. Összesen kilenc kattintható felületet találunk rajta. Kettő a hüvelykujjnál, egy a jobb- és egy a bal klikk, a görgőt dönthetjük jobbra és balra, illetve le is nyomhatjuk. A maradék két gomb egyikén a DPI feliratot, a másikon a Gigabyte gaming termékein megszokott ábrát látjuk.

Az egér meglehetősen méretes darab, még sem túl nagy. A hát íve teljesen megtartja a tenyeret, és a csukló is csak akkor ér le, ha úgy szeretnénk. A gombok egy kivételével könnyen elérhetők, ez az egy pedig a hüvelykujjnál lévő hátsó gomb. Ez kerülhetett volna kicsit előrébb, ahhoz hogy elérjük eléggé meg kell törni az ujjunkat.

 


 

Azt gondolhatjuk, hogy a Gigabyte egere nem lesz képességek híján, és nem is tévedünk. A gyártó meglehetősen sok extrával látta el a rágcsálóját. 

Elsőként fontos leszögezni, hogy a mouse lézeres kivitelű. A gyártó kínál egy hasonló képességű, ám hagyományos optikai érzékelővel ellátott változatot is, ám nem meglepő módon mi a lézerest kaptuk meg.

Az előző oldalon már említettük, hogy mennyi gombot találunk a vezérlőn, ám azt nem mondtuk, hogy ezek a gombok két kivétellel programozhatók is. A beépített 8 KB fedélzeti memória három különböző profil beállítását és eltárolását teszi lehetővé. Ezt a Gigabyte GHOST elnevezésű makró motorja biztosítja számunkra. Ahogy az sejthető, a beépített memória miatt az eltárolt profilok előhívásához később nem lesz szükség szoftverre, vagyis az egeret akár egy másik gépre is feldughatjuk, pont azokkal a képességekkel fog rendelkezni, mint amit otthon beállítottunk. A különböző profilokat különböző színű LED-ek jelzik. Ha nem tetszenek az alapértelmezett színek, akkor választhatunk másikat, összesen hét szín áll rendelkezésünkre.

Az egér legmagasabb, de nem egyetlen beállítható érzékenysége 2000 DPI. Ezen kívül választhatjuk még a 800- és 1600 DPI-s felbontást is. A szép a dologban, hogy a váltás on-the-fly módon, tehát menet közben történhet anélkül, hogy az egér működésében akadást vehetnénk észre.

Ha ez nem lenne elég, akkor állíthatjuk a válaszsebességet is. Ez határozza meg, hogy az egér milyen gyakran küldjön információt a számítógépnek. A választható lehetőségek 125 Hz (8 ms), 250 Hz (4 ms), 500 Hz (2 ms), 1000 Hz (1 ms) lehetnek. A maximális érték választásánál az egér a rendkívül gyors mozgásokat is képes lekövetni, ami számszerűleg akár 20 G gyorsulást is jelenthet, de hogy még elképesztőbb számot írjunk le, a nyomkövetés akár 7080 FPS-sel is elérhető.

 


 

Ahogy említettük a Gigabyte egérke mellé szoftver is jár. Ez kihagyhatatlan része a csomagnak, hiszen ezen keresztül tudjuk a gombokat programozni, a makrókat beállítani, és az egér érzékenységét változtatni.

A program egy gombnyomással telepíthető, nem szükséges semmit sem állítgatni közben. A kezelőfelület nagyon hasonlít ahhoz, amit a Gigabyte gamer billentyűnél láthattunk. Ott is leírtuk, itt is igaz, hogy a gombok és a makrók beállítás pofon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint a kiválasztott funkcióra kattintani, a megfelelő helyre vontatni, majd ott elengedni. A gomb beállítása vagy a makró beállítása már meg is történt.

A makrók kapcsán jó tudni, hogy az elkészült makrókat el is menthetjük, exportálhatjuk, illetve (természetesen) más makrókat is betölthetünk. A makrók az egérnél nem csak különböző utasításokból, hanem késleltetésből is állhat. A kattintások vagy egyéb események közé késleltetést is beépíthetünk.

A szoftver harmadik ablaka az, amit a billentyűzet esetén egyáltalán nem láttunk. Ezen a felületen állíthatjuk be az egér érzékenységét, illetve a válaszsebességet. Az érzékenységet akár külön-külön is állíthatjuk a vertikális illetve horizontális irányban. A DPI értékek alatt találjuk a válaszsebesség csúszkáját, tőlük jobbra pedig a görgőhöz tartozó beállításokat. Itt állíthatjuk a görgetés sebességét a normál vertikális, illetve a görgő döntésével horizontális irányba is.

 


 

Ahogy látható a Gigabyte a billentyűzet mellé egy rendkívül kellemes egeret dobott össze a számunkra. A rágcsáló formája kellemes, jól tenyérbe illeszkedő. A borítás a gumírozott háttal és görgővel, valamint a gumi oldallappal tökéletesnek mondható.

Mi mindössze két dolgot hiányoltunk, ami napjainkban már elvárható lenne egy profi játékosoknak szánt egértől. Az egyik a súlyozás hiánya, vagyis az, hogy nem állítható az egér tömege. A másik az egér madzagja. Ha már a fonott zsinórborítás nem fért bele, legalább vékonyított vezetéket használhattak volna, mert a jelenlegi meglehetősen vastag és merev.

Ettől a két negatívumtól eltekintve mindent rendben találtunk. Külön érdemes kiemelni a szoftvert, ami már a billentyűzet esetén is tetszett.

Ahogy akkor is írtuk, a megfelelő szoftveres körítés immár elengedhetetlen akár egy egér vagy billentyű esetén is, főleg akkor, ha komolyabb, például játékosoknak szánt eszközökről beszélünk.

A Gigabyte M6980 Macro Gaming Mouse esetén két dolog ismeretlen még, ez pedig az ár, és az időpont, amikor a hazai boltok polcára kerül. Minden mást tudhatunk, most már Ti is tudhattok róla, így reméljük, hogy elég információt tudtunk ahhoz adni, hogy eldöntsétek érdemes-e várni rá.

A Gigabyte M6980 Macro Gaming Mouse a Gigabyte hazai képviseletétől érkezett hozzánk a teszt idejére, köszönjük!

Játékos billentyűzet a Gigabyte-tól az igazi profiknak

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

Oldalainkon a Gigabyte név leginkább akkor kerül elő, ha valamilyen videokártyát vagy alaplapot tesztelünk. Ez persze nem véletlen, hiszen a cégnek ezek a hardverek jelentik az igazi életterét. Néha, évente egy-két alkalommal fordul elő, hogy egyéb hardverek is érkeznek tőlük, így találkozhattak már Gigabyte netbookkal és házakkal oldalainkon a nyájas olvasók. Most azonban egy teljesen új területre kalandozott a gyártó, hiszen a nevét egy játékosoknak szánt billentyűzet dobozán láthattuk viszont.

Amikor megjött a cucc belenéztünk a dobozba, elismerően hümmögtünk néhányat a külseje miatt, aztán gyorsan félre is tettük, mondván valamikor majd összedobunk egy gyors írást róla. Lesz két oldal sok képpel, mert hogy jól néz ki a ketyere. Elkövettük azt a hibát, hogy nem fordítottuk meg a dobozt, pedig ha megtettük volna, rájövünk, hogy erre a billentyűzetre két oldal tuti nem lesz elég.

Hogy miért, azt most még nem áruljuk el, hiszen nem túl okos dolog a poént már a cikk elején lelőni, ki olvasna akkor tovább? Lapozzunk hát, és nézzük meg a jövevényt!

 


 

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard – jó hosszú neve van – egy meglehetősen nagy dobozban érkezett. Elsőre úgy tűnik, hogy a gyártó és a termék nevén kívül mást nem találunk rajta, ám jobban megnézve kiderül, hogy a szöveg mögött halványan mindenféle harci eszközök árnyképét láthatjuk. Vannak itt puskák, harckocsik, repülőgépek valamint máig harcoló német alakulatok, szóval minden ami arra utalhat, hogy ez bizony egy kifejezetten játékosoknak szánt eszköz.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A hátlap már sokkal érdekesebb, de mivel itt a különböző képességeket tárgyalják most nem térünk ki a részletekre, inkább kibontjuk a dobozt!

A fedlapot felnyitva megpillanthatjuk a piros kávát, a fekete billentyűket, a billentyűkön pedig valami borítást. Erről azt gondolhatnánk, hogy a szállítás közbeni védelmet szolgálja, de hamar kiderül. Hogy nem így van. A vékony szilikon borítást a billentyűzeten hagyva már-már olyan érzésünk támad, mintha notebookon gépelnénk. Érdekes, de nem buta ötlet, hiszen ilyen módon a mindennapi általános használatra alkalmas marad a billentyűzet, de a gombok nem kopnak, a gépelés jóval halkabb, a por nem megy alá, és ha leöntjük kávéval, akkor sem kell a felvagdosnunk az ereinket. Egyszóval már itt kioszthatjuk az első piros pontot.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A dobozban a billentyűzet felett találunk négy gombot, a játékosok körében jól ismert ASDW billentyűket. Hihetetlen – gondoljuk, adtak pótgombot, hogy ha lekopna a felirat, akkor ki tudjuk cserélni. No, ebből rögtön kiderül, hogy mi már nem tartozunk a profi játékosok közé, hiszen adódik a dolog, hogy ezek nem pótlásra valók. A plusz gombok felülete gumírozott, csúszásgátló felülettel rendelkezik, aminek játék közben, ha kicsinykét már izzad a kezünk, jó hasznát vehetjük.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A külső tekintetében további meglepetésekre kell felkészülnünk. A csomagoláskor a legszembeötlőbb, hogy a szokásos műanyag borítású kábel helyett szövetborításút találunk, ami ráadásul két méter hosszú, a csatlakozó pedig aranyozott. A billentyűzetet megfordítva az is kiderül, hogy a kábelt jobb és baloldalon is kivezethetjük, attól függőn, hogy van hely az asztalunkon.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A klaviatúrát forgatva az oldalsó éleken találunk még két USB 2.0 portot is, ide csatlakoztathatunk egeret, ha úgy tartja kedvünk. Az USB kapukon kívül még egy apró kapcsolóra is rábukkanhatunk, aminek segítségével a billentyűk világítását kapcsolhatjuk ki és be.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A billentyűzet meglehetősen széles és kényelmes csuklótámasszal is rendelkezik, amit, ha nem szeretnénk használni néhány csavar eltávolításával le is szerelhetünk.

A külsőt nagyjából ki is tárgyaltuk, egy dologról kell még szót ejtenünk, ez pedig a szín. Ahogy írtuk hozzánk a piros kivitel érkezett, de a billentyűzet elérhető még sárga és fekete színben is. A sárga elsőre furcsának tűnhet, de a képeket nézegetve kiderül, hogy egyáltalán nem rossz, sőt.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Lapozzunk, és nézzük meg, milyen finomságokat kínál még a K8100 a játékosoknak!

 


 

Mivel itt egy kifejezetten játékosoknak szánt darabról van szó a készítők nem elégedtek meg azzal, hogy mutatós szerkezetet készítsenek. Sok apró figyelmességgel lepték meg a vásárlókat.

Az egyik ilyen figyelmesség, hogy a billentyűk leütésének erőssége eltérő a billentyűzet különböző régióiban. A játékra gyakrabban használt gombok működtetéséhez kicsivel nagyobb erő szükséges, ezáltal azok határozottabban, pontosabban működnek. Három különböző lenyomási erősséget találunk, ezek 70-, 60- és 50 grammos erőt jelentenek. Maga a billentyűzet alatt működő mechanika egyébként azonos, a gyártó 10 millió leütést garantál meghibásodás nélkül, a gombok útja pedig minden billentyűnél 3,5 milliméter.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A gombokkal kapcsolatban még egy nagyon lényeges dolgot meg kell említenünk, ez pedig az anti ghost funkció. Az elnevezés egy hasznos képességet takar. Bizonyos játékoknál használt billentyűk esetén lehetővé válik, hogy egyszerre akár húsz gombot is lenyomjunk úgy, hogy a reakcióidő nem csökken, és minden lenyomott billentyű működik. Az alábbi képen látható, hogy mely gombokra terjed ki ez a funkció.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Mielőtt megmutatnánk a billentyűzethez rendelt szoftvert még van dolgunk, hiszen a finomságok sora még nem ért véget. A káva bal felső részén öt darab G jelölésű gombot találunk, melyek alapértelmezetten semmit sem csinálnak, ezekhez különböző funkciókat rendelhetünk. A gombok mellett a bal sarokban egy mode feliratú plexi alatt egy piros LED világít, később látni fogjuk, hogy nem csak pirosan tud fényleni.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A felső-középső részen érintés érzékeny gombokat találunk, melyek visszajelzői a jobb felső fekete részen találhatók. Ezekkel a gombokkal a hangot némíthatjuk el, vagy a hangerőt növelhetjük-csökkenthetjük úgy, hogy az ujjunkat a nyilak irányába, vagy azokkal ellentétes irányba húzzuk. Értelem szerűen a nyilak irányába emelhetjük, ellentétes irányba csökkenthetjük a hang erősségét.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Érdekesség még egy plusz billentyű, amit jobbra alul, a CTRL mellett találunk. Ezen a win lock felirat szerepel. Nem, nem a Windowst tudjuk lezárni vele. A szerepe egyszerű, játék közben kikapcsolhatjuk a Windows billentyűt, így elkerülhetjük azt a kellemetlen jelenséget, hogy a játék közben a Windows billentyűt véletlenül megnyomva a desktopon találjuk magunkat.

Következzen hát a szoftver, de ehhez ismét lapozni kell, mert nem egy mondatos a téma!

 


 

Manapság egy jó gamer billentyűzet nem létezhet jó szoftver nélkül. Ennek oka az, hogy a különböző játékokban különböző billentyűzet kombinációkat használunk, egyes esetekben nem is keveset. Régebben is megoldottuk ezeket a problémákat, próbáltuk a játékokban úgy beállítani a billentyűzet kiosztást, hogy a különböző kombókhoz tartozó gombok egymás mellé kerüljenek, így némileg könnyíthettünk a vezérlésen. Az idő szalad, a szekér halad, a Dunán is sok víz folyt le az első játékos billentyűzetek megjelenése óta, így nem csoda, hogy már a gyártók is rájöttek arra, hogy a különböző kombinációk használatát szoftverből is lehet segíteni, és ez a képesség eladhatóbbá teszi a terméket is.

<a class=Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard" border="0" hspace="0" src="http://www.hoc.hu/upload/articles/607_install.jpg" style="width: 550px; height: 442px; " />

Nos, a Gigabyte a mellékelt szoftverrel nem találta fel a spanyolviaszt, de tény, hogy kellemes programocskát mellékelt a billentyűzet mellé.

A termék dobozában találhatunk egy CD-t is, ezen pedig megtaláljuk a feltelepíthető alkalmazást, ami két részből áll. Az első maga az alap kezelőfelület. Ezen a felületen tudjuk beállítani azt, hogy a már említett G gombokhoz milyen funkciók tartozzanak. Rendelhetünk hozzájuk programok elindítását, de akár egérkattintást vagy scrollt is. A hozzárendelés egyszerű mint a pofon, nincs más dolgunk, mint a kiválasztott funkcióra kattintani, és ráhúzni egy üres gombra.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Beállíthatunk akár öt eltérő kombinációt is, melyek közül egérrel választhatunk attól függően, hogy játszani vagy dolgozni szeretnénk a billentyűzeten. Itt térünk vissza a már említett mode felirat alatt világító piros LED-re. A szín attól függően változik, hogy az öt beállítás közül melyiket használjuk, így a szoftver megnyitása nélkül is láthatjuk, hogy éppen melyik kombináció van kiválasztva.

A vezérlő felület jobb oldalán találjuk a Macro scripts nevű területet, ami alapból üres. Ide akár 100 különféle makrót is beállíthatunk, amik mind-mind különböző billentyűzet kombinációt tartalmazhatnak. A makrók beállításához egy újabb felület tartozik, amit a Macro Editor gombra kattintva csalogathatunk elő.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

A makrók beállítása sem kíván komolyabb ördöngösséget. A Record gombra kattintva lenyomkodjuk a makróhoz tartozó billentyűzet kombinációt. A felvétel leállítása után az elkészült kombinációt az egérrel áthúzzuk egy üres helyre, és már el is van mentve a makrónk. Külön érdekesség, hogy makrót nem csak a billentyűzethez rendelhetünk, hanem készíthetünk olyat is, amiben a billentyűzetet és az egeret egyszerre használjuk.

Külön jó pont, hogy az elkészített makrót importálni is tudjuk, illetve a mások által készítetteket exportálhatjuk. Így a barátaink által készített kombinációk is használhatóvá válnak.

 


 

Összegezzünk!

Ahogy látható a Gigabyte K8100 számára egy kétoldalas cikk valóban szűk lett volna. Nem egy egyszerű klaviatúrával állunk szemben. A gyártó beleadott apait, anyait, így egy valóban kiváló szerkezettel gazdagszik, aki megvásárolja.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Nagyon tetszettek az apró figyelmességek, mint a cserélhető gumírozott felületű gombok, a szilikon borítás vagy az, hogy a billentyűk világítását kikapcsolhatjuk, ha zavar a fény. Az eltérő erősségű leütést kívánó gombok és a ghost funkció, ahogy az érintés érzékeny hangerő vezérlés is csak hab a tortán. Ez a billentyűzet a mellékelt szoftverrel egyszerűen csak tökéletes. Mondhatjuk ezt akkor is, ha néhány apróság azért akad a mínusz előjeles oldalon is. Az egyik, hogy az amúgy csodálatos, és első osztályúan összeszerelt káva és könyöktámasz vonzza az ujjlenyomatokat. Szerencsére ez a piros szín miatt kevésbé feltűnő. Viszont a hangerőszabályzást lehetővé tevő érintés érzékeny rész fekete színe már nem ennyire jó. Ronda zsíros csíkokat hagytunk rajta, pedig nem szalonnáztunk a kipróbálás előtt. Igaz, egy puha ronggyal ez a csík egy mozdulattal eltüntethető.

Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Összességében azt kell mondanunk, hogy a Gigabyte K8100 elbűvölt minket. Már első ránézésre is látszott, hogy igazi minőségi, nagyon jó anyagokból készített és elsőosztályúan összeszerelt darabbal állunk szemben, de a képességek feltérképezése közben újabb és újabb finomságokra leltünk. Ez a billentyűzet ismét egy olyan hardver, amit szívesen haza vinnék, még úgy is, hogy nem nevezném magam komoly játékosnak. Minket meggyőzött, és biztosak vagyunk benne, hogy titeket is meg fog, ha kipróbáljátok. Érdemes! Nekünk annyira bejött az Aviva, hogy úgy döntöttünk egy plecsnit is megérdemel!

A cikk lezárása után még két információ érkezett a billentyűzettel kapcsolatban. Az egyik, hogy annyira friss a cucc, hogy még dolláros árat sem lehet tudni, a másik, hogy várható lokalizált kiadás is, vagyis itthon magyar billentyűzet kiosztással vásárolhatjuk meg. Ez utóbbi lehetőségben magam nem is reménykedtem, így különösen örvendetesnek tartom a hírt. Hivatalos magyar árról még nem tudunk, az Egyesült Királyságban jelenleg 55 font körül vásárolható meg.

alt

Cikkünhöz fórumunkban szólhattok hozzá!

A Gigabyte K8100 billentyűzetet a Gigabyte hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!