Filmek az Air-ből!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

- Gyimka, hol a csudában vagy már?
- A konyhában tesó, a helyemen, ahol mindig.
- Gyere már be ember, aztán dugd a dobozod a tévére, mert megőszülünk, mire valami történik.
- Hogy mit és hova dugjak Szerjoska?
- Azt a fekete Air feliratú izét, amit múltkor is hoztál, nem azért jöttünk, hogy megnézzük a Nyolcadik utas a vasutast?
- Rendben, megyek mindjárt, de a szendvics is kell, addig meg dugd rá te.
- Gyimka barátom, nekem fogalmam sincs mit és hova kell dugni, nem értek én ehhez az izéhez!
- Jó szöveg, fogod azt a lapos végű kábelt bedugod a seggébe, a tápegységet az áramba, aztán irány a wireless hálód, megkeresed a fájlszervered, és mehet a film.
- Ennyi!? Komolyan?
- Persze, szerinted mi kell még hozzá?
- Mittom én, azt hittem valamit állítgatni is kell, meg konfigolni, meg a fene sem tudja ezeknél a vackoknál.
- Nem Szerjoska, nem kell. Pont ezért vettem az ASUS O!Play Air-t, mert ezen, semmit nem kell állítgatni! Na, itt is vagyok, nyomjátok a szendvicset, aztán pörögjön a mozi!

Az előbbi közjáték természetesen szegényes képzeletem szüleménye, de akár így is történhetett volna valahol Oroszországban. 


Az utóbbi évek, talán évtized egyik hozadéka a számítástechnikában, illetve a multimédiában a hardverek rohamos fejlődése, erősödése jeleként a multimédiás tartalmak egyre jobb minőségben történő lejátszása volt. Egy régebbi cikkemben már említettem, de nem állom meg, hogy újra megtegyem, hogy megosszak egy régi emléket veletek.

Valamikor, amikor az újságok mellé adott CD még kuriózum volt, és amikor a szerkesztők még nem tudtak teletömni egy 650 megás korongot, na, akkoriban történt, hogy egy Chip magazin mellékletén ráakadtam egy cikk mellékletére. Az újságban található írás a különböző tömörítési eljárásokat tárgyalta, azokat, amiket a filmek esetén használhattunk. A melléklet a lemezen pedig nem volt más, mint különböző módokon tömörített filmrészletek. Ezek a részletek a Toy Story első részéből származtak, és Buzz Lightyear nyomta bennük a rizsát.

Nos, jogosan kérdezitek, hogy ez mitől akkora zsibbadás? Azoknak, akik akkoriban még nem nyúztak PC-t nehezen tudom majd megmagyarázni, hogy bizony ezek voltak az első igazi mozgóképek, amiket egy számítógép képernyőjén láttam. A VGA felbontású monitoron csupán bélyeg méretű volt a kép, mégis a mai napig érzem az érzést, élénken él bennem az emlék, ahogy sógorommal kimeredt szemmel bámultuk a képkockákat, és azon filozofáltunk, hogy egyszer sokára eljön majd az idő, amikor komplett videoklipeket, ne adj Isten, teljes estés filmeket nézhetünk majd meg a számítógépen. Akkoriban arról nem is álmodtunk, hogy ez akár teljes képernyőn is futhat, arról pedig végképp nem, hogy a felbontása 1920 x 1080 képpont is lehet. Hogy is álmodhattunk volna erről, amikor még a 640 x 480-as felbontású monitor is egy csoda volt, legalábbis abban az értelemben, hogy nem csak a szürke vagy a zöld árnyalatait volt képes megjeleníteni, hanem SZÍNESben láthattuk a hármas verziójú Windowst. Hogy ezt miért írtam le? Azért, mert számomra az azóta eltelt évek villámgyorsan szaladtak el, és ha ma körülnézek, akkor azt látom, hogy ami nem teljes HD az már nem is jó, sőt, lassan ami nem lesz háromdimenziós az sem lesz elég jó.


Az idő tehát telik, a szekér halad, a hardverek fejlődnek, a számítástechnika és a multimédia pedig nem csak hogy összeért, hanem lassan össze is olvad. A televíziók laposak, és lehet rajtuk számítógépes játékot játszani. A monitorok laposak, és lehet rajtuk televíziót nézni. A videomagnó, a CD már a múlté (ez utóbbin a zene még tartja magát), de lassan a DVD-nek is pápát inthetünk. Világunk lassan teljes egészében a különböző médialejátszók uralma alá kerül, olyanok alá, mint például cikkünk tárgya, az ASUS O!play Air.

Nem túl rég tárgyaltuk az ASUS O!Play lejátszóját, most pedig itt az utód, a fejlettebb Air, ami a normál O!Playhez képest két dologban hozott újat. A hálózatok kezelésében nem meglepő módon a vezeték nélküli hálózatok, valamint a háttértárak terén a memóriakártyák támogatását. Ezekre sok szót nehéz vesztegetni, hiszen a vezeték nélküli hálózatok beállítása egy ponttal bővítette a menüt, ahogy a memóriakártyák is pont ennyit adtak hozzá. Kipróbáltuk őket, működtek.

Itt a válasz arra, hogy miért kezdődik a cikk olyan faramuci módon, ahogy. Amikor az ASUS hazai kirendeltségében megkaptuk a motyót, csak egy dolgot csomóztak a lelkünkre, hogy gyorsan szülessen cikk a lejátszóról. Ez első blikkre kicsit problémásnak tűnt, hiszen alig néhány hónapja adtunk áttekintést a kistesóról, így most nehéz lenne újabb érdekfeszítő írással előrukkolni. Emiatt döntöttem úgy, hogy ez a cikk nem olyan lesz, mint egy hagyományos bemutató, hanem olyan, mint amit most olvastok. Ha a technikai paraméterek hiányoznak, akkor inkább megpróbálom bemutatni azt, hogy milyen érzés lehet O!Play-jel élni.

Ahogy a bevezetőből is kiderült jó, és nem csak jó, hanem egyben egyszerű is. Ha valaki O!Play-t használ, akkor valóban nincs más dolga, mint összekötni a tévével, adni neki egy kis áramot, és már indulhat is a mozi az otthoni hálózaton keresztül. Lényegében minden féle és fajta ismertebb formátumot támogat, nem idegen neki a teljes HD felbontás sem. Kapunk hozzá távirányítót, aminek segítségével könnyedén tallózhatunk a hálózaton, pillanatok alatt megtalálhatjuk filmjeinket, zenéinket vagy fényképeinket. Az elmúlt évekre visszatekintve ég és föld a különbség. Ha valaki O!Play-t használ, már nem szívesen emlékszik vissza a videokazettákra, de lassan a CD lemezekre sem. Minek is emlékeznénk a monoton magyar alámondásos szinkronra, a kockásodó képre, amikor kristálytiszta, nagyfelbontású képélmény és hasonlóan tiszta térhatású hang kényeztet el minket.

Persze ez igaz a zenehallgatásra is. A jó öreg MP3 mellett találunk még sok egyéb formátumot, olyanokat is, mint például a FLAC, melyet audiofill olvasóink bizonyára jobban kedvelnek. Én sajnos süketebb vagyok annál, minthogy észrevegyek bármilyen különbséget, de aki zeneélvezőnek tartja magát annak sem kell szomorkodnia az Air-t használva.

Hasonló a helyzet a képek terén is. Bár a fájlformátumokban itt nincs akkora választék, mint a zenénél ez nem jelenthet akadályt, hiszen az ismertebbek itt is megvannak. Legyenek képeink JPG, GIF, PNG, esetleg TIFF formátumban a képnézegetésnek nincs akadálya. Léptethetünk egyesével, vagy használhatunk diavetítést különböző képátmenetekkel, a döntés a miénk.

A szép az egészben, hogy az ASUS lejátszójához kapunk távirányítót is, így fel sem kell állni a fotelből, és nem kell egérrel sem bohóckodnunk, ha a szerkezetet vezérelni szeretnénk. 


A digitális világ immár teljes mértékben átvette a hatalmat nappalink fölött. Némely esetekben ezen kesereghetünk, hiszen egy MP3 nagyjából sehol sincs egy bakelithez képest, ám a tény akkor is tény marad, nekünk pedig ezzel kell együtt élni. Ha pedig így van, akkor próbáljuk meg ezt az életet a legtökéletesebben kivitelezni, és válasszunk olyan lejátszót, ami minden tekintetben képest kiszolgálni napi igényeinket.

Fontos, hogy semmiképp sem higgyük el, hogy a legolcsóbb ötezer forintos lejátszó egyenértékű egy drága márkás darabbal. Nem vagyunk az oktalan költekezés hívei, de azt tapasztaljuk, hogy egy bizonyos szint alá nem nagyon szabad bemenni. Az addig rendben van, hogy hozzáértők a specifikációkat böngészve olykor-olykor ráakadhatnak egy a tudásához képest olcsó készülékre, de sajnos a nagy átlag nem ebbe az irányba mutat. Igen, ahogy sejthetitek az O!Play Air sem olcsó. Ára valamivel bruttó negyvenezer forint alatt mozog üzlettől függően.

Azt írtam nem olcsó, de ez nem kell, hogy azt jelentse drága. Véleményem szerint az O!Play Air-nek ez az ára, ezen változtatni nem tudok, így inkább azt nézem, hogy ezt az árat megéri-e vagy sem. Jómagam úgy gondolom, hogy igen. Egy időben, az asztali DivX lejátszók fénykorában erősen aggódhattunk amiatt, hogy a megvásárolt player képes lesz-e a jövőre, vagy két év múlva megjelenő új kodekek lejátszására akadás nélkül. Napjainkban ez a veszély kevéssé fenyeget. Persze gondolhatnánk azt, hogy jönnek majd az egyre erősebb tömörítésű anyagok, melyekhez erősebb központi egység kell, de ez talán még sincs így.

Azért nincs, mert napjainkban nem nagyon fenyeget minket a tárhely hiány. Nem vagyunk rákényszerítve, hogy még jobb felbontást hozzunk ki a 650 megás tárhelyből, ami egy CD lemezen a rendelkezésünkre áll. Nem várható az sem, hogy a jelenleg még mindig csak kamaszkorba lépő teljes HD felbontást egy-két éven belül leváltsa egy még több pixelből álló formátum. Ha pedig ez az okfejtés igaz, akkor arra sem nagyon kell számítanunk, hogy a most megvásárolt lejátszónk rövid ideig fog szolgálni minket. Ha viszont a lejátszót nem egy, de nem is két, hanem jóval több évre vesszük, akkor tegyünk magunknak annyi szívességet, hogy olyat választunk, amivel gyaníthatóan nem lesz problémánk. Az ASUS O!Play Air pedig ilyen! Én biztos nem lennék bánatos, ha hozzám vágnának egy ilyet, na nem kipróbálásra, hanem úgy örökre. Meg sem állnék vele hazáig, nehogy meggondolják magukat.

Tehát, ha valaki megteheti, hogy adózott forintjait ASUS O!Play Air-re költheti, az ne habozzon sokat. Tegye, garantáltan nem fog csalódni sem a külső kinézet, sem pedig a belső által nyújtott szolgáltatások tekintetében. Fogjátok, vigyétek, meg se álljatok a nappali foteljáig. Oda aztán rogyjatok le, és indulhat a mozi!

ASUS O!Play Air

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá!

Az ASUS O!Play Airt az ASUS hazai kirendeltségétől kaptuk kipróbálásra, köszönet érte!

Hálózat otthon = ASUS

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Bevezetés

Az idei nyarat lassan ASUS-nyárnak is titulálhatnánk, annyi termék fordul meg nálunk a gyártó márkajelzésével. Hajlamosak vagyunk egyből alaplapra, videokártya, notebookra gondolni a név hallattán, pedig rengeteg más jellegű komponens is megtalálható a cég kínálatában, említhetnénk például a tunereket, melyekből az ASUS My Cinema-US2-400 segítségével mi is ízelítőt adtunk.


Az ASUS hálózati eszközöket a Computer Emporium
számítástechnikai nagykereskedéstől kaptuk

Vannak azonban más területek is, amelyről eddig nem esett szó, ilyen például a méltatlanul kevés figyelmet élvező hálózati eszközök kategória. Jelen cikkünkkel ezen szeretnénk a magunk módján változtatni, két ASUS Router és egy WLAN antenna bemutatásával. Név szerint:

 • ASUS WL-ANT168 High Gain Antenna
 • ASUS RT-G32 Wireless-G router
 • ASUS RT-N15 SuperSpeed N Gigabit Wireless router

ASUS WL-ANT168 High Gain Antenna

Ez a darab rögtön egy érdekes kiegészítő. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy WLAN router segítségével megépítjük vezetéknélküli hálózatunkat, a házban minden gép jelerőssége megfelelő és pompásan működik, de a pár házzal arrébb lakó cimboráig már nem tud eljutni a jel, pedig ez nagyon fontos lenne. Ilyen helyzetben két lehetőségünk van: vagy egy jelismétlőt (repeater) iktatunk be a hálózatba (ez elég körülményes), vagy egy külön antenna segítségével megnöveljük a router hatótávolságát. Ezen okból kifolyólag ismerkedjünk meg egy kicsit jobban az ASUS antennájával.

Igényes, külsőleg minden lényegi információt tartalmazó, nem túl nagy dobozban érkezett a csöppség, kísérete néhány rögítőpöcök és csavar, egy RP-SMA - RP-TNC átalakító, és egy felhasználói kézikönyv.

A kütyü célja, hogy az eredetinél jóval nagyobb jelerősséget biztosítson, bárhol is használjuk, a gyártó kisebb üzleti hálózatok kiépéséhez is ajánlja. Többféle módon és helyre rögzítjük rögzíthetjük, mely lehet egy asztal vagy egyéb sík felület, mágneses rögzítés, felfúrás falra, illetve a mennyezetre is elhelyezhető. Az elforgatható kialakításnak köszönhetően könnyen alkalmazkodik a környezeti kívánalmakhoz. Telepítése pofonegyszerű, még meghajtóprogramra sincs szükség, egyszerűen csak el kell távolítanunk a régi antennát, és csatlakoztatnunk a WL-ANT168-at.

Az antenna 1,5 méretes kábeljának végén az RP-SMA szabványú csatit találjuk, de egy átalakító segítségével (amit megtalálunk a dobozban) RP-TNC csatlakozós eszközökkel is használhatóvá válik.

Kis, kompakt mérete és szögletes, masszív formája miatt könnyen és biztonságosa hordozható, akár a zsebben is.

Specifikáció:

Frekvenciatartomány:
2400 MHz - 2500MHz / 5150 MHz - 5875 MHz
Lefedettség:
6.0dBi / 8.0 dBi
VSWR:
2.0 : 1 Max / 2.0 : 1 Max
Polarizáció:
Lineáris, vertikális
HPBW / horizontális:
70° / 50°
HPBW / vertikális:
70° / 60°
Impedancia
50 Ohms
Kábel:
ULA 100, 1,5 M
Hőmérséklet:
-10°C-tól +55°C-ig
Burkolat anyaga:
ABS, UV védelemmel ellátott
Burkolat színe:
Ezüst, fehér
Méretek:
81 × 71 × 24 mm

Bár az ASUS antennája jó darab, azért a megvásárlása előtt ne felejtsük el megnézni, hogy a már meglévő készülékünkhöz milyen erős antenna járt. Léteznek ugyanis olyanok, melyek már alapból tudják az ASUS antenna teljesítményét, ilyen esetben pedig evidens, hogy a megvásárlásával és felszerelésével nem jutunk plusz méterekhez a router elérhetőségének területén.


Az RT-G32 az ASUS egyik olcsó, belépszintű vezetéknélküli routere. Ettől azonban még ne gondoljuk azt, hogy egy elavult, alacsony tudású termékről van szó, épp ellenkezőleg! Olcsósága abban rejlik, hogy nem támogatja a legújabb -- 802.11n -- szabányt, csupán a 802.11g-vel kompatibilis, ettől eltekintve azonban szinte mindenben megfelel a mai kor kívánalmainak.

Dobozának stílusa ugyan olyan, mint a WL-ANT 168 antennáé, a nagy ASUS embléma mellett minden fontosabb tulajdonágot megtudhatunk az eszközről már akkor, amikor leemeljük a bolt polcáról. A csomag a routerekre jellemző szokásos készlet, egy hálózati adapterből, egy hálózati patch kábelből, néhány rögzítőbilincsből és csavarból, egy CD-ből és egy használati útmutatóból áll, az egyetlen szokatlan dolog a másik füzetecske, mely VIP Member Warranty Notice névre hallgat. Segítségével VIP taggá válhatunk, és élvezhetjük a kiemelt garancia előnyeit is.

A router viszonylag kis méretű, fehér színű, a tetején egy ASUS formájú vésettel és nagy szellőzési felülettel. Az előlapon átlátszó műanyag csík fut végig, balról jobbra haladva a gyártó embléját, a router típusát, a bekapcsolt állapotot jelző LED-et, a WLAN, a WAN és a kliensgépek LED-jeit találjuk. A hátoldalon az öt darab RJ-45 csatlakozótól (egy darab WAN + négy darab LAN) jobbra nem eltávolítható, átlagos méretű antennát találunk, míg a baloldalon a tápcsatlakozót, valamint a reset és a WPS gombot. Utóbbival egy nyomással aktiválhatjuk vagy deaktiválhatjuk a hálózat védelmét. Az eszköz alja számos további rácsos szellőzési felületet rejt, a sarkokban gumirízott talpak vannak elhelyezve, kettő mellett süllyesztett felakasztási pontokkal.

Az eszköz egyszerű, felhasználóbarát, böngésző alapú vezérlési felületettel rendelkezik, gyakorlatilag három lépésből komplett, biztonságos WiFi hálózat építhető, a védelem a fizikai WPS gombbal egy mozdulattal ki- vagy bekapcsolható. A készülék az összes ma használatos titkosítási szabványt ismeri és együttműködik vele, ezen kívül lehetőség van IP, URL és MAC alapú szűrésre is.

Specifikáció:

Szabványok:
IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.3, IEEE802.3x, IEEE 802.3u, IPv4, CSMA/CA, CSMA/CD
Főbb jellemzők:
 • Beépített DHCP szerver automikus IP-cím kiosztással minden gép számára
 • 802.11b/802.11g WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK és SSID funkciókkal a maximális biztonságért
Frekvenciatartomány:
2.4 - 2.5 GHz
Működési csatornák:
N-hez: 11 (Amerika), 14 (Japán), 13 (Európa) (ETSI)
RF lefedettség:
11b: 18 dBm, 11g: 15 dBm
Érzékenység:
IEE802.11b: -88 dBm (tipikus)
IEE802.11g: -74 dBm (tipikus)
LAN portok:
WAN × 1, LAN × 4 RJ45 -- 10/100 BaseT
LED indikátorok:
Power × 1, WLAN × 1, WAN × 1, LAN × 4
Reset gomb:
WPS nyomógomb, reset gomb
Azonosítás:
MAC cím alapján
Tűzfal:
NAT tűzfal, IP szűrés, URL szűrés, MAC cím szűrés
VPN és eszközök:
VPN: IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through
Segédeszközök: EZ Setup Wizard, Firmware helyreállítás, automatikus eszközfelismerés
Hálózati protokoll:
Támogatv: UPnP, DHCP, DNS Proxy, NTP Client, DDNS, Port Trigger, Virtual Server, Virtual DMZ, VPN Pass-Through
DC tápadapter:
DC bemenet: +12 V max 1 A
Hőmérséklet:
Működés:: 0°~40°C
Tárolás:: 0°~70°C
Méret:
167 × 110 × 33 mm (antenna nélkül)
Tömeg:
198,2 g


Az ASUS RT-N15-ös modellje már a felsőbb kategóriákat célozza meg. Támogatja a legújabb, maximálisan 300 Mbit/s-os elméleti sebesség elérésre alkalmas 802.11n szabványt, ami pedig a vezetékes hálózatot illeti, minden csatoló gigabites, azaz a router a lehető legnaprakészebb ebből a szempontból.

A doboz és a csomagolás ugyanolyan mint az előző két terméké, természetesen a RT-N15-re jellemző változásokkal. A készlet kipakolása során rögtön szemet szúrt a hatalmas kézikönyv, mely 27 nyelven tartalmaz segítségnyújtást. Már azt hittük, a lemez kimaradt a csomagból, de a könyv lapozgatásának megkezdésekor került elő az első lap mögül, ott bújt meg a kis rosszcsont. Ezeken és pesze magán a routeren kívül mellékelték még a hálózati tápadaptert, a hálózati patch kábelt és az RT-G32-nél már megismert speciális VIP Member garanciafüzetet is. Miután mindent kipakoltunk, támadt némi hiányérzetünk. Mivel a gyári képeken az RT-N15 áll, hiányoltuk az ehhez szükséges állványt, és mivel a router hátára nem voltak feltekerve az antennák, arra számítottunk hogy külön csomagolták őket. Pedig nem, mindkét dolog hiányzik, jobban mondva nincs rá szükség. A RT-N15 talpa nagyon ügyesen és okosan úgy van kialakítva, hogy annak kb. kétharmada elforgatható, és egy fixen tartó talp keletkezik, az antennékat pedig beépítették a belső térbe. Érdekes...

A router egyébként nagyon szép, rettentő igényes, színvilága az RT-G32-re hajaz, a nagy fehér felületeket átlátszó (mögötte ezüstös) csík szeli ketté, felülről a pontos megnevezéssel, szemből pedig az információs LED-ekkel, fentről levefelé haladva a négy LAN, a WAN, majd az AIR (WLAN) és az aktív üzemet jelzővel. A hátoldalon ugyanígy haladva pirossal emelték ki a már szintén megismert WPS gombot, alatta pedig egy süllyeztett Restore gombot helyeztek el, ezzel visszaállítható a router az eredeti állapotba. Utána következik az öt darab LAN csatlakozó színnel egy megkülönböztetve (sárgák a klienseknek, a kék a WAN-nak), majd a tápadapter csatlakozója.

Néhány ASUS specialitás az eszközhöz:

EZ UI: Vadonatúj felhasználó környezet

Az ASUS legújabb fejlesztésű adminisztrációs felhasználói felülete automatikus detektálást és hálózatfelderítési térképet biztosít. Nem igényel semmilyen komolyabb szakmai tudást, csupán egy böngészőablakot megnyitva be kell lépnünk a felhasználónév és a jelszó megadása után a speciális felületbe, ahonnan már minden rendelkezésre álló funckió elérhető (Megjegyzés: Az új, EZ UI felület az RT-N15 modellnél az FW 2.0.0.5 vagy a későbbi firmware-ekkel hazsnálható).

Seamless Multimedia Stream (folyamatos, akadásmentes multimédia adatfolyam)

Az RT-N15 SuperSpeed N wireless router birtokában van a legújabb 802.11n draft szabvány ismeretének, mely nagy sebességű adatátvitelt és magasfokú együttműködési készséget biztosít a n-draft eszközök között. A gigabites portok olyan gyors vezetékes átvitelt tesznek lehetővé, mellyel nem okor problémát a nagyfelbontású kép, illetve hanganyagok mozgatása sem.

EZQoS - (Quality of Service)

AZ EZQoS motor használatával a felhazsnálók könnyedén szabályozhatják a sávszélességet az egyéni szükségleteknek megfelelően, mindössze néhány gombnyomással. Az igénytől függően több vagy kevesebb sávszélesség adható az adott feladatnak, így hatékonyabb a kihasználtság és akadásmentesen folyhat többféle hálózati tevékenység (FTP, játékok, P2P) ugyanabban az időben.

Green Ethernet – csökkentett fogyasztás, környezetbarát

Az RT-N15-be implementálták a Green Ethernet technológiát, mely automatikusan felderíti a kábelek hosszát és a nem használat vonalakat, így képes különböző teljesítménymódok változtatására, miközben a legjobb teljesítményt nyújtja a lehető legkevesebb fogyasztással.

Specifikáció:

LAN portok:
WAN: 1 × RJ45 - 10/100/1000 BaseT;
LAN: 4 × RJ45 - 10/100/1000 BaseT;
Ethernet és 802.3 támogatása 10/100/1000 Mbps sebességen auto cross-over funkcióval (MDI-X)
Antenna:
3 × PCB antenna
Tápellátás:
AC bemenet: 100 V ~ 240 V(50 ~ 60 Hz); DC kimenet: 5 V max. 2,5 A
Frekvenciatartomány:
2,4 - 2,5 GHz
Adatátviteli sebesség:
802.11n Draft 300 Mbps; 802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54 Mbps; 802.11b: 1, 2, 5.5, 11Mbps
Lefedettség:
15,5 ~ 16,5 dBm (g mód), 15,8 ~ 19,5 dBm (b mód), 15,8 ~ 19,5 dBm (n mód)
Titkosítás:
64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK, MAC cím, 802.1x
Felügyelet:
 • Sávszélesség menedzsment : Többféle hálózati tevékenység n(FTP, Game, P2P…) végzése egy időben.
 • Smart Wizard, böngésző-alapú adminisztráció
 • Távoli felügyelet
 • Konfigurációs fájlok mentése és helyreállítása
 • Frissíés böngészőn keresztül
 • Firmware helyreállítás
 • Eszközfelismerés
 • DHCP szerver, WAN DHCP kliens
WAN port:
 • Statikus IP cím
 • Dinamikus IP cím (DHCP kliens)
 • PPP over Ethernet (PPPoE)
 • PPTP
 • L2TP
Biztonság:
 • Tűzfal: NATés SPI (Stateful Packet Inspection), behatolási kísérlet detektálása és naplózása
 • Naplózás: Elvesztett csomag, biztonsági esemény, Syslog
 • Szűrés: Port, IP csomag, URL kulcsszó, MAC cím  

Az ASUS nevével fémjelzett termékek mellé általában minőséget, megbízhatóságot és alapos körítést szoktak társítani, nincs ez másként a gyártó hálózati termékeket produkáló részlegén sem. Azt nem tudjuk pontosan megjósolni, hogy a hosszútávú használat során mennyire tartósak és időtállóak, de meglepődnénk ha ezzel probléma lenni. Annyi azonban már gyakorlatilag a doboz megtekintésekor kiderül, hogy modern, technológiailag naprakész, sőt, még extra szolgáltatásokat is nyújtó eszközökről van, gondolva itt első sorban a routerekre, melyekhez a már említett tulajdonságok mellett rendkívül igényes külső is társul.

ASUS WL-ANT168 High Gain Antenna 8510 Ft
ASUS RT-G32 Wireless-G router 8208 Ft
ASUS RT-N15 SuperSpeed N Gigabit Wireless router 29 425 Ft

Az ASUS termékeket a Computer Emporium számítástechnikai nagykereskedéstől kaptuk bemutatásra, köszönjük!

Play és Boom, az ASUS multimédiás fegyverei

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nem tudom, kinek mit jut eszébe az ASUS névről. Nekem speciel az alaplapok és a videokártyák. Annak ellenére is ezek, hogy tudom az ASUS rengeteg egyéb terméket lát el a nevével a számítógépházaktól a TV-tunerekig. Ezek között a hardverek között egy azonosság mindenképpen van, ez pedig nem más, mint a minőség. Amit nem lehet az ASUS szemére vetni, az a minőség, hiszen még a legolcsóbb házukon is látszik, hogy nem a leggagyibb anyagokból rakták össze. Mielőtt leszedik rólam a keresztvizet a kedves olvasók elárulom, hogy ez a cikk a bevezető előző szakaszával szemben nem merő ömlengés lesz. Lesz benne fanyalgás is, de ahogy majd meglátjátok ez a fanyalgás nem a minőségnek fog szólni, mert azzal továbbra is minden rendben van.


Szóval, mit is mutatunk be nektek? Két terméket. Az egyik egy médialejátszó, a másik pedig egy hangszóró (szett?). Az egyiken tartalmat játszhatunk le, a másikon egyes tartalmak hangját hallgathatjuk, és mind a kettőn ott az ASUS embléma. Emiatt aztán már igen vágytunk a kipróbálásukra egy ideje, most szerencsére sikerült őket megszerezni, így ti is megismerkedhettek velük.


Vágjunk is bele, lássuk először a hangszórót!


Tavaly augusztus végén írtunk hírt arról, hogy az ASUS bemutatott két hangszórót, melyek kifejezetten hordozható gépekhez készültek. A kisebbik változat uBoom Q, a nagyobbik verzió szimplán uBoom névre hallgat. Hozzánk, ahogy azt megszokhattuk a nagyobb, egyben drágább készülék került.

A hangszóró egy hosszú fekete dobozban érkezett a szerkesztőségbe. A doboz megemelésekor éreztük, hogy meglehetősen súlyos egyéniséggel állunk szemben, az adatlap szerint az uBoom tömege kereken 3000 gramm, vagyis 3 kiló a drágaság.

A dobozt kinyitva meg is találtunk egy méretes alumínium csövet egy USB kábel és egy tápegység társaságában. Az uBoom ennyi, nincs külön mélynyomó, és nincsenek szatellitek sem, az egész hóbelebanc egy csövet kapott lakhelyül. Ebben középen találjuk a mélynyomót, a két vége felé a két szatellit hangszóró kiálltja világba bánatát.


Cikkünk szereplője fekete...

A hangszórók 4 ohm impedanciájúak, ami nem rossz, ahogy a 100 – 20 KHz közötti frekvencia sem. A mélynyomó 20-250 Hz között szól, teljes RMS értéknek 24 wattot adott meg a gyártó. Ezek az adatok bíztatónak tűnnek, egy kisebb szobát valószínűleg rendesen betölt majd a hang.

Az uBoom USB-n keresztül kapcsolható a gépünkhöz. Telepítő programot természetesen nem igényel, a csatlakozók bedugását követően egy percen belül használhatjuk is. Az USB csatlakozó mellett találunk rajta még egy mikrofon bemenetet, egy vonali kimenetet is.


...és ezüst gúnyában

Ahogy feljebb írtuk, az uBoom kifejezetten a hordozható gépek felhasználóinak készült. Emiatt a szerkezet igazából nem egy, hanem két csőből áll. A nagyobbikban van az elektronika és a hangszórók, a kisebbik pedig arra szolgál, hogy a notebook fenekét ráfektessük. A kis cső tetején gumírozott csík húzódik végig, ez gátolja meg a gép lecsúszását. A megoldás nem rossz, hiszen aki hordozható gépet használ az tudja, hogy a kényelmes használathoz bizony szükséges, hogy a gép hátsó felét felemeljük. Ilyenkor a kijelző is feljebb kerül, közelebb a szemmagassághoz, a klaviatúra is megdől kissé, így könnyítve a gépelést.

A megemelt popsinak további előnye, hogy a gép alól a meleg levegő könnyebben tud távozni, magyarán egy ilyen megoldás nem csak a mi, hanem a gép kényelmét is szolgálja, nem beszélve arról, hogy a jobb hűtés az élettartamnak sem tehet rosszat.


A Boom család


Mondanom sem kell, hogy az uBoomot ki is próbáltuk. A hangja egy kis csalódást okozott. A hangerővel semmi probléma nem volt, sőt kicsit hangosabb is volt, mint amire számítottunk. A hangkép viszont közel sem volt tökéletes. Érdekes módon az olcsóbb, vagy egyszerűbb sugárzóknál a mély és magas hangokból szokott sok lenni, ezzel leplezve a középső tartomány gyengeségét. Az uBoom esetén a mély és közép tartomány dominál, magas hangok terén nem remekel a szerkezet. Ezzel együtt, a hordozható gépek hangszóróinál mindenképpen jobb, még pedig nagyságrendekkel.


A kistesó, uBoomQ

A kivitelezéssel semmi gondunk nem lehet. Az alumínium szerkezet vastag, de ez már a tömegéből is sejthető. A műanyag alkatrészek illesztése is tökéletes, az egész egyben nagyon megbízható benyomást tett ránk. A forma egyedi, a maga módján akár szépnek is mondhatjuk. Összességében tehát nem okozott csalódást az uBoom.

Térjünk is a következő áldozatra, amely nem más, mint a O!Play nevű médialejátszó. 


A lejátszó egy nem túl nagyméretű fekete dobozban lakik. A fedelet felnyitva a felső szinten meg is találjuk a szerkezetet. Az alsóbb szinteken kaptak helyet a tartozékok, melyekből nincs túl sok. A tápegység mellé csak egy kompozit kábelt kapunk, melyen a képet és a hangot tudjuk TV készülékünkre juttatni. A lejátszó nem nevezhető nagy darabnak. Az egyszerű és mutatós burkolaton gombot nem találunk, így a ki- és bekapcsolás a mellékelt távirányítóval működik. Mivel a lejátszó nem tartalmaz beépített háttértárat a készülék oldalán találunk USB és eSATA csatlakozókat, ezeken keresztül tudunk hordozható merevlemezt, vagy egyéb USB-s adathordozót csatlakoztatni. Persze az O!Play nem csak ezeken keresztül érhet el média tartalmakat. A hátlapon találunk egy Ethernet portot is, így lehetségessé válik az otthoni hálózat más gépein, vagy fájlszerveren tárolt anyagok elérése is.

A hálózati port mellett a hátlapon kapott helyet a kompozit kimenet, a térhatású hang kivezetéséhez egy optikai csatlakozó, és egy HDMI aljzat is. Természetesen ezen is lehetséges a HD felbontású kép mellett a térhatású hang kijuttatása. Ha már a HD-t említettük, akkor fontos megjegyezni, hogy a szerkezet képes 1080p-s felvételek lejátszására, sőt a 1080/24 mód is elérhető. A lejátszó rengeteg fájlformátumot támogat, lényegében minden ismertebb kiterjesztéssel bíró állomány lejátszható rajta. Ezeket az alábbi táblázatban soroljuk fel.

Támogatott formátumok

Videó

MPEG1/2/4,RM/RMVB,VC-1,H.264

Videó fájlok

mp4,.mov,.xvid,.avi,.divx,.asf,.wmv,.mkv,.rm,
.rmvb,.flv,.ts,.m2ts,.dat,.mpg,.vob

Audió

MP3,WAV,AAC,OGG,FLAC,AIFF,Dolby Digital AC3,Dolby Digital Plus,DTS Digital Surround

Képek

JPEG,BMP,PNG,GIF,TIFF

Feliratok

SRT,SUB,SMI,SSA

Ahogy látható a felsorolásban nem csak videó formátumok szerepelnek. Az O!Play, minden valamire való lejátszóhoz hasonlóan képes slideshow vetítésére, vagyis megnézhetjük rajta a nyaralás, vagy a hétvégi buli képeit, valamit alkalmas zenék lejátszására is. Sajnos a teszthez nem állt rendelkezésre komplett házimozi rendszer, így a hang minőségével kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni.

Az O!Play menüje barátságosra sikerült. A barátságos ebben az esetben az egyszerűt jelenti, vagyis nehéz a menük pontjai között elkeveredni. Ennek ellenére lényegében minden funkció könnyedén elérhető és beállítható, de erről az alábbi képek úgy is tanúskodnak, hiszen egy ilyen lejátszó esetén minden szónál többet mond egy kép.

Két dologról nem szóltunk még, a pontos méretről és tömegről. Az O!Play doboza egy 181 x 125,3 x 47,7 milliméteres térből szorítja ki a levegőt, teljes tömege pedig 491 gramm.


A sok adat és kép után nincs más dolgunk, mint összefoglalni, és némi szubjektivitást csempészni a cikkbe.


Azt szoktam olvasni, hogy a cikkíró ne legyen szubjektív, ne a véleményét közölje. Úgy tartom azonban, hogy egy hardver bemutató esetén az olvasó tájékoztatásához igenis hozzá tartozik némi szubjektív vélemény is, hiszen mi vagyunk azok, akik kézbe fogjak a vasat, így kedves olvasóink ránk számíthatnak arra vonatkozóan, hogy egyes termékeket érdemes-s megvenni vagy sem.

Most, hogy ezt magammal tisztáztam, jöjjön a bevezetőben is említett ömlengésmentes bekezdés. A cikket az uBoommal kezdtük. Ahogy azt előrevetítettük a minőséggel nincs probléma, a hang is többé-kevésbé rendben van. Mi hibádzik akkor? Az uBoom célközönsége. Ez a hangszóró nem olcsó, a hazai internetes kereskedőknél sem találtuk meg bruttó 26 800 forint alatt. Ráadásul az uBoom nehéz és nagy. Emiatt pedig hiába tervezték hordozható gépekhez, gyaníthatóan senki nem fogja magával hurcolni. Ha viszont nem hurcoljuk, akkor miért nem veszünk inkább minőségi 2.1-es hangfal szettet? Azt sem lehet hurcolni, és valamivel jobban szólhat (persze nem mindegyik), mint az uBoom. Az egyik mentőfunkció az, hogy a gépet is kissé megemeli, így a kényelem és a praktikum oltárán is áldozhatunk, ha kicsengetjük érte a nem kevés forintot. A másik jó pont, hogy olyan helyen -- például irodában --, ahol nincs hely nagyobb méretű dobozos hangsugárzót elhelyezni az uBoom lehet az egyetlen megoldás arra, hogy normális minőségű hangot csikarjunk ki hordozható gépünkből.

Ezzel együtt viszont az uBoom egy majdnem hibátlan termék. Ha értékelni kell, akkor a százból kilencven pontot biztos adnék neki. Más kérdés, hogy megvenném-e, de ez ugye ismét szubjektív megítélés kérdése. Szóval, ha valakinek van rá pénze, ha valakinek megtetszett, ha valaki így képzeli el a hordozható gépe hangjának a tuningolását, az ne habozzon, menjen, és fizessen. Csalódni garantáltan nem fog benne.

Következzen az O!Play! Ahogy írtuk a lejátszó nem rendelkezik belső merevlemezzel. Ezzel együtt nem nevezhető rossz darabnak. Aki kicsit spórolni akar, annak mindenképpen jó vétel lehet, hiszen a nálunk járt példány bruttó 26 000 forint környékén már megtalálható a neten. Ha van már hordozható háttértárunk, esetleg nagyobb kapacitású USB stickünk, akkor azért olcsó, mert ezeket már nem kell megvenni. Ha van már otthon NAS, vagy elérjük a gépünkön levő tartalmakat hálózaton keresztül, akkor meg azért olcsó, mert nincs is szükségünk semmilyen külső adathordozóra, így annak megspóroljuk az árát. Sajnos a nagyobb tárterülettel rendelkező notebook merevlemezek nem olcsók, és a lejátszók jó részébe ilyen kerül, ez pedig az árat is megdobja. Természetesen kényelmesebb egy beépített merevlemez, főleg azért, mert alkalom adtán a készülékkel átsétálhatunk a szomszédba Pistihez, hogy megnézzük a felvett focimeccset együtt.

Az O!Play nálunk járt példányának egy nagy hiányossága van, ez pedig nehezen megbocsájtható, nincs benne WiFi kapcsolathoz adapter. Létezik ugyan olyan O!Play ami ezt is tudja, van is a nevében egy Air utótag is. Ez a készülék azonban már bruttó 40 000 forintnál kezdődik, ez pedig majdnem a duplája a nálunk járt HR-1 jelzésű darabnak (az Air a HR-3). Ez az ár viszont kicsit soknak tűnik. Igaz ASUS, igaz minőségi darab, igaz kellemes a menü és a távirányító is jó darab, de akkor is.

Összességében mit mondhatunk tehát a nálunk járt két termékről? Ha egy szóval akarnánk mondani, akkor csak annyit mondanánk, hogy ASUS! Ez ebben az esetben speciel csak jót jelent, minden jót amit a gyártó nevéhez kapcsolni tudunk. Azt a minőséget viszont, amit az ASUS névhez fűzhetünk meg is kell fizetni, és ebben az esetben az uBoom esetén enyhén sokalljuk az összeget. Az O!Play sem kaphat tökéletes minősítést a WLAN hiánya miatt. Ha viszont benne lenne, akkor az árába kötnénk bele. Ma ilyen kötözködős hangulatban vagyunk.

Kinek ajánljuk mégis ezeket a hardvereket? Az uBoomot azoknak, akik szeretnek kicsit extravagánsabb dolgokat maguk körül, olyat, ami nem sok embernek van. Azoknak, akiknek nem fér el az asztalukon egy 2.1-es rendszer, de szeretnének mégis némi basszust, ha zenét hallgatnak. Nekik ahogy feljebb írtuk garantáltan nem lesz csalódás az uBoom. Kinek ajánljuk az O!Play HR-1-et? Azoknak, akik már rendelkeznek hordozható háttértárral és/vagy otthoni vezetékes hálózattal. Nekik nagyon jó vétel lesz azért huszonezer forintért, mert kicsi, mert mindent tud amit tudni kell, és mert sokkal kisebb helyen képes kiváltani egy sokkal nagyobb asztali lejátszót, és mert a minőség ASUS, az ASUS pedig minőség!

A cikkben szereplő termékeinkről a HOC TV műsorában is foglalkoztunk, amit felvételről megnézhettek a HOC TV aloldalunkon, ITT.

Az uBoom és az O!Play az ASUS-tól érkezett hozzánk tesztelésre, köszönjük!