Kipróbáltuk: ASUS Maximus 5 Extreme és Formula: gyilkos páros

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Legutóbbi cikkünk bevezetőjében tomboló kánikuláról és némi állóvízről számoltunk be a hardverek világában, ennek a fele most is igaz. A hőség tovább tombol, de a nyári nyugalom kezd semmissé válni a piacon, kezdődnek az iskolakezdési promóciók, a nagy akciók, jönnek az újdonságok. Azonban jelen cikkünkben még két nyári slágerrel foglalkozunk, melyeket az ASUS gondos kezei keltettek életre, és Ivy Bridge/Sandy Bridge vonalon ott vannak a legjobb tuningos alaplapok között. A név nem ismeretlen, hiszen a Maximus sorozat még az X38 idején kezdődött, a Z77 éra két LGA1155 alapú variánsa pedig a Maximus V Extreme és a Maximus V Formula. Lássuk, mit tudnak!
 
4-way SLI_CFX-b

Kipróbáltuk: ASUS TUF SABERTOOTH Z77 - rés a pajzson

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nagy vihar közeleg, méghozzá Z77-es szupervihar. Az eleje már itt volt, most az ASUS üdvöskéjét hozza a szél. Ezzel a Z77-es lapok sora koránt sem ér véget, de ezt az előzetes gyorstesztet az ASUS TUF Sabertooth Z77-nek szenteljük. Sajnos a harmadik generációs processzorok még egy ideig nem érhetőek el, így ebben a tesztben is egy Sandy Bridge-t hívtunk segítségül, méghozzá egy Intel Core i7-2600k-t. Az ASUS friss Sabertooth modellje rengeteg érdekességet tartogat, vágjunk is bele!

tud cikklogo

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Néhány hete arról számoltunk be, hogy az alaplapgyártók nagy volumenű vérfrissítésbe kezdtek az X58 lapkakészletes modelleket illetően, hiszen mint ismeretes, az Intel az év vége előtt nem kívánja megjelentetni az új felsőkategóriás platformját, illetve az arra kerülő lapkakészletet, a Partsburgot. Emiatt az X58 életciklusa kitolódik, többéves modellek viszont nem igazán mutatnak jól a kínálatban, tudják ezt a gyártók is...

Ennek volt köszönhető a GIGABYTE részéről a G1 Killer alapcsalád életre keltése, melyből a legdurvább változatot, a G1 Assassint már mi is bemutattuk nektek közelebbről a "Kipróbáltuk: GIGABYTE G1 Killer Assassin -- ha eltalál, véged!" című írásunkban. Természetesen az ASUS sem akart kimaradni a dologból, és a már jól bejáratott Republic of Gamers sorozatát egy új taggal bővítette a Rampage III Black Edition személyében. A lap képességeire a következő oldalon térünk ki. Az alaplapgyártóknak további jó hír volt az, hogy az Intel is partnernek bizonyult a frissítésben, és új csúcskategóriás processzort jelentett be Core i7-990X Extreme Edition néven. Nos, abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy egy ilyen központi egység társaságát élvezhettük egy napon keresztül, így a brutális alaplapba brutális processzor kerülhetett, úgy, ahogyan illik.

Ha már itt tartunk, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről az Intel új csúcsprociját, mely egyúttal a piac leggyorsabb és legdrágább modellje!

Intel Core i7-990X Extreme Edition

Ami kicsit meglepő volt, hogy az Intel egy olyan új processzort jelentett be a Sandy Bridge rajtja után, mely nem az új architektúrára épül, hanem még az előző családra. Az Intelnek már volt hatmagos processzora Gulftown kódnevén, a 990X EE is ebbe a családba érkezik. Az előző királyt, a 980X EE-t is megismerhettük személyesen, ő tavaly júliusban járt nálunk. A sors fintora, hogy akkor is Rampage-be ült bele (Rampage III Extreme) egy X58A-UD9 mellett.

Nos, ha az új processzor kapcsán a technológiai újításokra vagytok kíváncsiak az előző modell, a 980X EE-hez képest, akkor a felsorolásunk nem fog túl hosszúra nyúlni. Lényegében azt lehet mondani, hogy az új király egy órajel növelésen ment keresztül, amit többek között a 32 nm-es gyártástechnológia egyre jobb kiforrottsága tett lehetővé. Míg a 980X EE gyárilag 3,33 GHz-en járt és a maximum Turbo Boost órajele 3,6 GHz volt, addig a 990X EE működési frekvenciája 3,46 GHz, mely Turbo Boost használatával 3,73 GHz-ig tolható ki.

A kiforrottabb gyártás a hírek szerint a tuning területén is áldásos hatásokat hozott, ugyanis amíg a 980X EE léghűtéssel nem nagyon volt 4,2-4,3 GHz fölé húzható, addig a 990X EE-nek nem jelentenek problémát a 4,5 GHz feletti órajelek. Ezzel körülbelül el is mondtunk mindent, a hardveres képességek maradtak. Hat darab fizikai mag, tizenkét szál a HT-vel, 12 MB L3 gyorsítótár, LGA1366 foglalat, stb. Sokkal szemléletesebb, ha megmutatjuk a két processzor specifikációját egymáshoz hasonlítva:

Látható, hogy az Intel a 990X EE-vel enyhén szólva nem találta fel a spanyolviaszt (arra ott volt a Sandy Bridige), de ezt eddig is tudtuk. Ez nem jelenti azt, hogy a Core i7-990X EE érkezése haszontalan lett volna. Az eddigi X58 tulajdonosok kaptak egy felfrissített csúcsprocit jobb tuning képességekkel, a hivatásos overclockerek is valószínűleg hálát adnak Intel apónak, a szerényebb pénztárcájú vásárlók pedig attól boldogok, hogy az új zászlóshajó piacra dobása miatt több más modell vételára is jelentősen csökken. Például a legkisebb hatmagos, a Core i7-970 ára a 990X EE debütálását követően 880 dollárról 583-ra csökkent, míg a négymagos Core i7-960-é 562-ről 294 dollárra.

Természetesen filléres tételeknek ezek sem nevezhetőek, de akinek otthonra kell egy erőgép grafikai munkára, esetleg renderelésre vagy videokonvertálásra, jóval olcsóbban tud összedobni egy konfigot egy i7-970-nel, mint egy 990X EE-vel. Az új király érkeztével egyébként a leváltott király, azaz a 980X nyugdíjba vonult, tőle érzékeny búcsút kell venni. A Core i7-990X Extreme Edition ára 999 dollár, ahogy általában. Feladata nem a minél nagyobb eladott darabszám elérése, hanem az erődemonstráció és a piac leggyorsabbjának lennie. Ezeket a követelményeket pedig maradéktalanul teljesíti.

 


 

Ismerkedjünk meg bővebben ezzel a nem mindennapi alaplappal! Előre bocsájtom, hogy ez a bemutatás bizony nem fog beleférni néhány bekezdésbe, bőven van mit mesélni a deszkáról.

Kezdjük először a kevésbé speciális jellemzőkkel!

Az előző oldalon már említést tettünk az X58 jelenlegi piaci helyzetéről, így vélhetően senkinek nem okozunk meglepetést azzal, hogy az alaplapon az X58 északi híd és az ICH10R déli híd párosa dolgozik együtt. Ez egyben azt jelenti, hogy a lapon LGA1366 foglalat található, ráadásul minőségi Lotes gyártmány, ahogy az a minőségi lapokhoz dukál.

     

Ennél fogva Core i7 processzorok alkalmazására van lehetőség, a korosabb Nehalem modellektől kezdve egészen a hatmagos Gulftownokig, beleértve természetesen a Core i7-990X Extreme Edition-t is. Nyilván egy ilyen alaplaphoz nem illik egy első revíziós 2 éves i7-920, ennél jóval exkluzívabb modellel szép megkínálni a deszkát, nekünk szerencsére a lehető legjobb opció jutott.

Már akkor tudjuk, hogy valami igazán különlegessel lesz dolgunk, amikor a dobozt a kezünkbe vesszük. Az ASUS ehhez mindig nagyon jól értett, egy geek számára olyan kibontani a csomagolást, mint ha egy fullos szőkét vetkőztetnénk, az időközben előkerülő tartozékok tömkelege pedig felér egy fehérnemű-kollekcióval: Exkluzív hátlap, kiegészítő "ROG-design" ventilátor, R.O.G. matrica, rengeteg minőségi kábel, hátlapi panel USB-vel és eSATA-val, CrossFire és SLI híd (3-utas is), ROG-connect kábel, hőmérő szenzorok, WiFi antenna, kézikönyvek, tanúsítvány és tesztfüzet az audio rendszerhez, stb. Emellett találunk még egy kiegészítő, ThunderBolt névre keresztelt bővítőkártyát is a sok kellék mellett, erről azonban bővebben később ejtünk szót. Szóval minden adott ahhoz, hogy mire eljutunk magához az alaplaphoz, kellően felspanolt állapotban legyünk. Természetesen a deszka külön boxban, átlátszó fedlap mögött várja, hogy kiszabadítsák börtönéből, ahogy az megszokott ilyen magasságokban.

A Black Edition elnevezés nem csak a képességekben, hanem a lap színvilágában is megmutatkozik. A nyomtatott áramkörön egyeduralkodó a fekete melyet elvétve egy kevés pirossal törtek meg a mérnökök, ezek egyébként a R.O.G. sorozat tradicionális színei is egyben.

     

Az X58 lapkakészlet sajátossága a QPI busz és a három csatornás memóriakezelés támogatása, utóbbi miatt hat darab RAM foglalatot találunk a NYÁK-on, melyek DDR3 modulokat fogadnak 2200 MHz-es OC hitelesítéssel, maximum 48 GB mennyiségben, amely már lassan SSD-nek is beillik. Az X58 kapcsán azt is megszokhattuk, hogy legalább két teljes szélességű PCI Express sínnel találkozunk a rá épülő modelleken, és mindkettő képes egyszerre ×16-os módban működni  az X58-ba integrált megfelelő számú PCI Expressz vezetéknek köszönhetően.

Persze botorság lenne azt hinni, hogy az ASUS megelégedett ennyivel. A Rampage III "fekete kiadásán" négy darab(!) teljes szélességű PCI Express sín fogható munkára, Tri-SLI és Quad-CrossFireX támogatással. A slotok x16; x16/x16; x16/x8/x8 és x8/x8/x8/x8 módban képesek működni a grafikus kártyák számától függően. Ha ez a szám három vagy négy, érdemes bedugni a lap alján felfedezhető kiegészítő molex tápcsatlakozót. 

Fontos néhány szót ejteni a tápellátásról is, ez egy tuninglap esetén kulcsfontosságú terület. Az ASUS ezúttal a digitális PWM vezérlés mellett tette le a voksát nyolc fázissal, tehát ezt a megoldást amolyan hibrid, analóg + digitális módszernek is lehet tekinteni. Így a CPU foglalat körüli terület elég letisztult, nincsen zsúfolásig telepakolva. A rendszer Extreme Engine Digi+ névre hallgat. Az elemi technikai részletekig nem mennénk le, a lényeg, hogy kiváló minőségű komponensekből összeállított, modern vezérlésről van szó, ezen nem fog múlni a tuning hatmagos CPU esetén sem.

     

A tápellátó területet egy nagy, dizájnosan megformált fekete borda hűti, mely egy hőcső segítségével összeköttetésben van az X58 lapkát hűvösítő, hasonló kialakítású, piros-fekete bordával. A tetején egy stílusos R.O.G. logót találunk, mely működés közben egy kis fényjátékkal emeli a hangulatot.

Természetesen az ICH10R déli hídra is jutott egy széles, ámde lapos borda, a grafikus kártyák beépítését nem fogja zavarni. Nem mellékes a többi komponens tápellátása sem, a RAM-okra, az északi hídra és QPI/DRAM-ra egyenként további három-három fázis juttatja az élethez szükséges energiát.

Folytassuk az alaplap jobb szélével! A felsorolás egy BIOS Switch névre keresztelt mikrokapcsolóval indul. A Rampage III Black Edition-ön ugyanis két BIOS van, a kapcsoló segítségével választhatjuk ki, hogy melyiket szeretnénk használni. Erről a közelben lévő LED-ek informálnak. Ezt nyolc darab "elfordított" SATA csatlakozó követi: a hat darab fekete színű SATA 2.0 szabványú (ICH10R-ből kivezetve), míg a két szürke az új SATA 3.0, Marvell vezérlő közreműködésével. A következő érdekes terület a 24 tűs tápcsatlakozónál kezdődő OC ZONE.

A fordítás nem túl nehéz, tuningolási területről van szó, azaz itt olyan speciális dolgokat találunk a nyomtatott áramkörre integrálva, amitől még a legjobb tuningosok palackjában is összefut a folyékony nitrogén. A CPU, a DRAM, a VGA és a BOOT DEVICE működéséről apró LED-ek informálnak egymás mellett, ez az ún. Q-LED fícsör. Mellettük egy GO_LED és egy újabb mikrokapcsoló(=GO_BUTTON) figyel, ez a post folyamat előtt megnyomva a MemOK! alkalmazást indítja el, operációs rendszer alatt pedig ideiglenes tuningprofilt tudunk vele elindítani és kipróbálni.

A PCB szélén tíz darab mérési pontot is találunk, nyilván a hardcore tuningosok számára kiépítve. Minden fontosabb feszültségérték egyszerűen leolvasható egy multiméter segítségével. Felettük a nagyobb méretű gomb, a piros START és a némileg kisebb, feketére színezett RESET van, ebben a termékkategóriában ez már gyakorlatilag alapkövetelmény. Megfigyelhető még további négy "eltolható" mikrokapcsoló is, ezekkel a négy darab PCI Express sín kapcsolható ki- és be kézi módszerrel. Van még egy finomság az OC ZONE-ban, ez pedig az LN2 mode kapcsoló. A folyékony nitrogénnel tuningoló szakemberek fogják szeretni, ez az extrém alacsony hőfokoknál jelentkező cold bug ellenére megpróbálja beindítani a rendszert, és gyakran sikerrel teszi. Hiba esetén segítségünkre lesz a debug LED is, mely valójában két darab hétszegmens kijelző egymás mellett, hibakódok diagnosztizálására.

 


 

A hátlapi csatlakozóknál is találunk érdekességeket: A dolog egy kombi (egér vagy billentyűzet) PS/2 csatlakozóval indul, alatta két darab USB 2.0 porttal. Ezt követi a vezetéknélküli hálózatokért felelős modul, mely IEEE 802.11n-es szabványú WiFi-t és Bluetooth 3.0 használatát teszi elérhetővé, külső antenna csatlakoztatását követően, melyet természetesen megtalálunk a dobozban. A következő gomb egy könnyített CMOS clear, bár jumper is van az alaplapon, ennek a használata mégiscsak kényelmesebb. Ezt további két USB 2.0, majd két darab USB 3.0 és két eSATA port követi.

Utána ismét egy speciális kapcsoló jön egy állított USB-vel, ez a ROG Connect szekció, azaz ha külső eszközről szeretnénk végezni a tuningot, akkor azt itt kell csatlakoztatni a deszkához, és a gombbal létrehozni a kapcsolatot. A sort az Intel ethernet vezérlő RJ45 csatlakozója zárja további két USB 2.0-val és az analóg hangkimenetekkel. Az USB 3.0 csatikat NEC lapka vezérli, újdonság, hogy az alaplap nyomtatott áramkörére is tettek két darab kivezetést tűs formában, így ha házunk rendelkezik USB 3.0 szabványú előlapi dugókkal, akkor immáron előlapra is kijuttatható az USB 3.0 speciális doboz használata nélkül.

     

Érdekes és adott esetben hasznos dolog lehet még a két darab 8 tűs kiegészítő tápcsatlakozó felett és a vezetéknélküli adapter mellett pirosító mikrokapcsoló, ez az ún. Q-RESET, mely akkor használatos, ha már LN2 módban sem akar életjelet adni magáról a rendszer. Ekkor a Q-RESET megnyomása egy időre megvonja a tápellátást a rendszertől, és időt ad a CPU-nak olyan hőmérsékleti tartományba kerülni, ahol már nem jelentkezik a Cold bug.

Nem beszéltünk még a hangkeltőről, mely egy SupremeFX X-Fi 2 névre hallgató 8 csatornás HD audio lapka az alábbi képességekkel:

 • EAX® Advanced™ HD 5.0
 • THX® TruStudio PRO™
 • X-Fi® Xtreme Fidelity™
 • Creative ALchemy
 • Blu-ray audio réteg tartalmának védelme 
 • Automatikus jack-felismerés, multi-streaming, előlapi jack újraprogramozó

 

Rengeteget lehetne még mesélni a deszkáról, de ezek voltak a fontosabb jellemzők, amik mellett nem lehetett elmenni. Egy dolog azonban még kimaradt, a már említett ThunderBolt kiegészítő kártya ismertetése.

Az eszköz ×1-es PCI Express sínbe illeszthető (ilyenből kettő található az alaplapon), egy darab molex csatlakozóval lehet működésre bírni, és alaplapi USB csatlakozót sem árt rápattintani a hátuljára. De mi az, amit a ThunderBolt kínál? Az ASUS a megszállott gamereknek, a legdurvább LAN-partis arcoknak igyekszik vele kedveskedni, két dolog felajánlásával. Az egyik a már a G1 Assassin lapon is látott Killer E2100 hálózati vezérlő (NPU), a másik pedig egy hangkártya funkció sztereó erősítéssel, célzottan fejhallgatókhoz.

Íme a specifikációk:

Killer E2100 dedikált hálózati vezérlő (NPU)

 • Tökéletesített játék-felismerés 
 • Vizuális sávszélesség-kezelés
 • Alkalmazás-blokkolás 
 • Online játék - PC monitorozás
 • Sávszélesség tesztelése
 • Játék hálózati DNA

2-csatornás magas minőségű DAC/ADC

 • Kimeneti jel/zaj viszony (A-súlyozott): 116 dB
 • Kimenet THD+N 1 kHz-en: 105 dB
 • C-Media 6631 audio processzor (Max. 192 kHz/ 24-bit)
 • TI 6120A2 hi-fi fejhallgató erősítő
 • Digitális-analóg átalakító: 120 dB (Max. 192 kHz/ 24-bit)
 • Analóg-digitális átalakító: 114 dB (Max. 192kHz/ 24-bit)
 • 3 féle erősítési mód támogatása a fejhallgatóhoz (300 Ohm-ig)
 • Aprólékosan beállított játékos EQ profilok
 • Xear™ Surround fejhallgató
 • Xear™ SingFX
 • Equalizer, környezeti effektek, FlexBass, Smart Volume, Virtual Speaker Shifter
 • DS3D GX 1.0, OpenAL
 • Előlapi audio csatlakozó (AAFP)
 • Vonalbemenet, vonalkimenet, optikai S/PDIF kimenet
 • USB 2.0 interfész

Az alaplap teljes specifikációja (nagyítható):

 


 

 

Tesztkonfigurációnk a következő elemeket tartalmazta:

 • Alaplap:
  • ASUS Rampage III Black Edition (BIOS: 0404)
 • Processzor:
  • Intel Core i7-990X Extreme Edition 3,46 GHz 12 MB
 • Processzorhűtő:
  • Scythe Ninja 2 Rev B
 • Memória:
  • Kingston HyperX T1 1600@2000 MHz 9-9-9-24 2 × 2 GB 1,65 V
 • Háttértárak:
  • Kingston SSD Now V Series 64 GB SATA2 (SNV425-S2/64)
  • Samsung 320 GB SATA2 (HD322HJ)
 • Videokártyák: 
  • GeForce GTX 580 SLI (2 darab ASUS ENGTX580 DirectCU II)
 • Tápegység: Xigmatek NRP-HC1501 1500 W
 • Szoftverkörnyezet:
  • Windows 7 RTM 64 bit Ultimate HUN + frissítések
  • Intel INF 9.1.1.1019
  • NVIDIA GeForce 266.58 WHQL x64 
  • Realtek HD Audio 2.58 Driver
 • Megjelenítő: ASUS 24T1 TV Monitor

 

Tesztkonfiguráció beállításai:

Alapórajeles profil bekapcsolt Turbo Boosttal

     

     

 

Tuningolt profil kikapcsolt Turbo Boosttal

     

Grafikus meghajtó-programok alkalmazása:

Mielőtt ismertetnénk a tesztek eredményeit, tisztáznunk kell, hogyan végeztük el azokat. A szintetikus grafikus mérések esetén (3DMark11, 3DMark Vantage /PhysX kikapcsolva/, Unigine Heaven Benchmark) nem piszkáltuk a GeForce driver beállításait, minden a gyári konfiguráció szerint futott. A szintetikus mérések után a játékokhoz manuálisan bekapcsoltuk a 16×-os anizotropikus szűrést, mivel számos alkalmazás esetén a programból erre nincs lehetőség, ennek jelenlétét viszont szükségesnek éreztük a mérésekhez.

Fogyasztás és melegedés mérése:

Az konfigurációt alávetettük fogyasztási és melegedési méréseknek is. A kártyák étvágyát egy wattmérővel vizslattuk úgy, hogy terheletlen fogyasztásnak a Windows alatt nyugalmi állapotban mutatott értékét jegyeztük fel, terhelésnél AIDA64, OCCT és Furmark futtatással vizsgáltuk meg a rendszereket. Az összes mérés során igyekeztünk egy hozzávetőleges átlagot képezni a látott adatokból, de mivel ezek nem laboratóriumi körülmények között elvégzett mérések, ezért csak tájékoztató jellegűek. A hőmérsékleti értékek, a terheltségi szintek és a ventilátorok fordulatszámainak figyelésére az AIDA64-et és az Afterburner 2.0.1-t használtuk, a monitorozást a CPU esetében egy 10 perces AIDA64 "stress test"-tel, a grafikus kártyáknál egy rövid nyugalmi állapot után a FurMark-os terhelési fázis alatt végeztük, majd hagytuk a kártyákat visszahűlni.

 

AIDA64 10 perces terhelés az OC-s beállításokkal:

A konfigurációban dolgozó kártyák hőmérsékletadatinak és terhelésének vizsgálata:

A tesztben használt alkalmazások listája:

 • CPU-Z 1.56
 • GPU-Z 0.5.2
 • FurMark 1.8.2
 • 3Dmark Vantage 1.0.2
 • 3DMark11 1.1
 • Unigine Heaven Benchmark 2.1
 • Cyberlink MediaEspresso 6.5
 • Alien versus Predator Benchmark Tool 1.03
 • F1 2010 1.1
 • S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat Benchmark 1.6.00
 • Tom Clancy's HawX 2 demo benchmark b_v1.04
 • Metro 2033 Benchmark Tool 1.02

 

 


 

Teszteredmények:

Memóriakezelés:

Mérés alapórajelen

Mérés tuningolva

Két példa a rendszer erejének demonstrálására:

Vélemény

Jelen tesztünkben nem azt vizsgáltuk, hogy más konfigurációkhoz képest hogyan teljesít az új hatmagos rendszer. Egyrészt nem érkezett hozzánk ennyiféle komponens, másrészt nincs más a piacon, ami csak a közébe tudna érni ennek a processzornak. Ha valakit érdekel, hogy egy Intel Core i7-920-hoz képest mit jelent a 990X EE, előző alaplapos cikkünkből tud támpontot szerezni. A mostani mérések inkább érdekességként szolgálnak, a maximumot, és a maximum tuningját tettük terítékre. Persze nem szabad megfeledkeznünk a cikk másik főszereplőjéről, az ASUS Rampage III Black Edition-ről sem.

Ez a lap méltó otthona volt a 990X EE-nek, jogos a Black Edition elnevezés a dobozon és a NYÁK-on is. Sajnos a CPU mindössze 1 napot lehetett nálunk, így a tuningra kevesebb idő jutott, mint amennyit szerettünk volna, ez a 4,6 GHz egy első blikkre, különösebb finomhangolások nélkül stabilnak ítélt érték. Ez pedig jó hír, hiszen a 980X EE közel sem volt ennyire jól húzható páciens, az overclockerek minden bizonnyal imádni fogják az új Extreme Edition-t, és vélhetően jópáran közülük ASUS Rampage III Black Edition lapot fognak hozzá választani - nem véletlenül. Természetesen ez a modell -- mint minden prémium kategóriás típus -- nem az átlagos, egyszeri földi halandó számára lett életre keltve, hanem a már említett keményvonalas tuningosok és gamer szellemiségű felhasználók kedvence lesz, akik a megfelelő anyagi háttérrel is rendelkeznek a vásárláshoz.

A képességek egy része már ismerős volt a korábbi Rampage alaplapokról, de az ASUS-nak ezúttal is sikerült pluszt hozzátenni, és még tovább javítani a mesterművet. A GIGABYTE G1 Killer lapok nagyon kemény konkurenciát kapnak vele, úgyhogy ebben az igen vékony piaci szegmensben is megindulhat a vérre menő harc. Az ASUS Rampage III Black Edition-t azoknak ajánljuk, akik minden szinten -- beleértve az alaplapot is -- a maximumra törekednek, lételemük a játék, és esetleg a tuning sem idegen számukra. Ja, és nem mellékesen van bruttó 124 900 Ft-juk a vásárlásra. Hazánkban vélhetően nem lesz tengernyi ilyen típusú vásárló, de a nálunk gazdagabb országokban bizonyára jópár darab gazdára fog találni. Nekünk természetesen nagyon tetszett az ASUS Rampage III Black Edition.

                              

Intel Core i7-990X Extreme Edition           ASUS Rampage III Black Edition

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá!

Az ASUS Rampage III Black Edition alaplapot az ASUS hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, míg az Intel Core i7-990X Extreme Edition processzort az Intel biztosította cikkünkhöz, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)

 


 

A cikkben szereplő állandó tesztkomponenseinkért az alábbi támogatóinknak jár köszönet:

 

Kipróbáltuk: ASUS Maximus IV Extreme + Core-i7 2600K - kezdődik az aratási szezon!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az ASUS Maximus IV Extreme és a Core i7-2600K párosa egy elég izgalmas összeállítás, büntettek is rendesen. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit tud egy ilyen processzor 4600 MHz-en, 2133 MHz-es RAM-okkal, akkor kerülj beljebb!

ASUS P8P67 Deluxe -- Új korszak közelít?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

Bizonyára a legtöbben ismerik az elmúlt néhány év történéseit processzor fronton, mely körülbelül a Pentium D központi egységekig nyúlik vissza. Az Intel ott döbbent rá, hogy az "órajel mindenek felett" elv gyakorlatilag kudarcba fulladt, és teljesen más irányba kell elmenni a fejlesztésekkel. Érkezett a Core 2 Duo, azóta pedig az Intel története gyakorlatilag sikersztori, az AMD pedig próbált lépést tartani az eseményekkel. Azóta  "Tick-Tock" elv az úr, magyarán minden évben történik valami a legnagyobb processzorgyártó egységeivel, az egyik évben modernizált gyártástechnológia (alacsonyabb csíkszélesség) és apróbb változtatások történnek, míg a rákövetkező évben egy teljesen új architektúra.

Nem volt ez másképp a Core iX családok debütálása után sem, a Nehalem architektúra tovább erősítette a kékek pozícióját, piacra kerültek az integrált GPU-t tartalmazó processzorok, majd idén ezt tovább javították 32 nm-re átültetve a Westmere-rel. Igen ám, de közeledik az év vége, 2011-ben pedig a "Tick-Tock" stratégiának megfelelően új architektúra bevezetése van soron, melyről már régóta tudjuk, hogy a Sandy Bridge kódnevet viseli. Az új platform a menetrendnek megfelelően ezúttal nem jelent gyártástechnológia ugrást, tehát az új központi egységek is 32 nm-en fognak készülni, azonban a Sandy Bridge mégis rengeteg újdonságot tartogat, ezeket azonban majd a processzorok érkeztével fogjuk bemutatni, és tesztekkel alátámasztani.

Akkor miről is szól ez a cikk? Sajnos a hírzárlat az új családról csak január 6-án fog lejárni, utána várható a platform debütálása a piacon, mi azonban tudjuk, az új fegyver gyakorlatilag már készen van. Ezt onnan tudjuk biztosan, hogy jómagam olyan szerencsének örvendhetek, hogy az elmúlt napokban már láthattam működő Sandy Bridge rendszert, és ki is próbálhattam azt. Sajnos az NDA miatt az újdonság képességeiről semmi sem közölhető. Azonban a debütálás közeledtét az is jól jelzi, hogy a nagyobb alaplapgyártók már elkészültek, és be is mutatták H67, illetve P67 (vagy H67) PCH-ra épülő, LGA 1155 tokozást alkalmazó modelljeiket.

Forrás: vr-zone

A január 6-ai NDA csak az Intel termékeire vonatkozik, a legtöbb alaplapgyártó már feloldotta deszkáiról a korlátozást, így mai alanyunk nem más, mint az ASUS P67 szegmensének egyik csúcsa, az ASUS P8P67 Deluxe lesz!

 


 

Az ASUS P8P67 Deluxe egy szabvány ATX méretű alaplap, és első ránézésre igazából semmilyen különös dolgot nem veszünk észre rajta. Deluxe modellhez mérten gazdagon felszerelt, a fekete nyomtatott áramkörön a kék szín dominál, ebben tündököl az igényesen kialakított bordarendszer is. A deszkára négy darab DDR3 memóriafoglalat került, tehát kétcsatornás üzemmód alkalmazására fog lehetőség nyílni.

A 24 tűs sztenderd ATX tápcsatlakozón kívül egy 8 tűs kiegészítő 12 V-os ATX konnektor került fel a NYÁK-ra, a szokásos és bevált területekre elhelyezve, előbbi a lap szélén, míg a másik a tetejénél található meg. A bővítőkártyák számára felszerelt bővítősín-kínálat is a mai kornak megfelelő, de nem feledkeztek meg a régebbi hardverek támogatásáról, ugyanis a két 1×-es PCI Express sínen kívül két hagyományos PCI is munkára fogható, ha szükséges.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a teljes szélességű PCI Express csatlakozók mellett sem, melyből három darabot helyeztek fel a mérnökök, és mindhárom 16 darab vezetékkel rendelkezik (16×-os) -- köszönhető a PLX lapkának, ami azt jelenti, hogy komoly SLI és CrossFireX kiépítések alapjaként is bátran segítségül lehet hívni az P8P67 Deluxe-ot. A NYÁK-on -- ahogy már megszokhattuk -- kiváló minőségű szilárdelektrolit kondenzátorokat használnak, és az egyéb komponensek jellemzői is hasonlóan jók.

     

Az alsó szekcióba az esetleges hibák felderítését megkönnyítő diagnosztikai panel került, mely két darab hétszegmens kijelzőből áll, egymás mellé helyezve. A komfortérzetet tovább fokozza az integrált power- és resetgomb, a hagyomány "tűs-jumperes" CMOS clear mellett/helyett pedig használható egy mikrokapcsoló is, melyet a hátlapi szekcióra helyeztek.

A P8P6 Deluxe tíz darab SATA portot kínál a háttértárakhoz, ebből nyolc darab található az alaplap jobb szélén, melyből négy darab hagyományos SATA 3 Gb/s (világoskék), két darab normál SATA 6 Gb/s (fehér), kettő pedig SATA 6 Gb/s, melyek eSATA-nak is használhatóak (sötétkék). A fennmaradó kettő a hátlapon kapott helyett, klasszikus eSATA formában.

Ha már szóba kerültek a hátlapi csatlakozók, térjünk is át rájuk! Balról jobbra haladva a PS/2-vel indul a dolog, mely kombinált, tehát egérhez és billentyűzethez is használható, alatta két USB 2.0 figyel. Egy lépéssel jobbra az audió szekció következik, a jó hír az, hogy a koaxiális digitális kimenet mellett optikai kimenet is rendelkezésre áll. A következő oszlopon fedezhető fel az első érdekesség, mely egy kék kapszulára hasonlít. Eddig még nem láttunk ilyet, de lehet érezni, hogy Bluetooth-ról van szó. A jövőben az összes ASUS P8P67 sorozató alaplap integrált Bluetooth egységgel fog érkezni, melyhez több képesség is kapcsolódik majd, erről a következő oldalon értekezünk.

Alatta két USB 2.0 és egy eSATA kapott helyet. A következő oszlopban ugyanez a helyzet, csak a Bluetooth egységet egy FireWire váltotta fel. Tovább haladva szintén két, majdnem egyforma blokkot láthatunk, mindkettő Intel gigabites ethernet csatolóval indul, és aztán két-két USB-ben végződik, a különbség az, hogy a feketék USB 2.0, míg a kékek USB 3.0 szabványú csatolók, utóbbihoz NEC lapkákat használ a gyártó, szám szerint két darabot. Az egyik ezért a két dugaljért felel, a másik pedig további két USB 3.0 portért, melyet egy 3,5" előlapi dobozba helyezett a gyártó, tehát a ház elején, előlapi kimenetként használható. A fennmaradó területen a már említett CMOS törlő gomb és az analóg audió kimenetek találhatóak.

         

Utoljára hagytuk az egyik legfontosabb hardveres újítást. Ha megnézzük az LGA 1155 foglalat környékét, eléggé letisztult, nincs nyoma komolyabb kondenzátorerdőnek, vasmagos tekercseket pedig egyáltalán nem találunk. Ennek az az oka, hogy az ASUS felhagyott a fázisháborúval, és az egyre több fázisból álló analóg tápellátást digitálisra cserélte, így született meg a Digi+ VRM.

Digi+ VRM

Mi is a digitális VRM? Egy programozható mikro-processzor, amely képes precízen kezelni a többféle PWM jelet anélkül hogy veszteség keletkezne, így összességében kedvezőbb fogyasztási mutatókkal rendelkezik.

Kulcsszavakban:

 • kiemelkedő stabilitás
 • pontos vezérlés
 • magas hatásfok
 • fokozza a túlhajtási hajlandóságot
 • kézileg, aprólékosan paraméterezhető
 • kisebb hőtermelés

A Digi+ VRM 12+2 digitális fázisból áll, melyhez szorosan kapcsolódik az integrált TPU lapka. Ez a TurboV Processing Unit, mely egy önálló áramkör, de a feladata hasonló, mint a Digi+ VRM-nek. A hatásfok és a tuningolhatóság növelése, erőfeszítések nélkül, utóbbit egy kattintással. Segítségével intelligens rendszerprofilok hozhatóak létre a működés szempontjából, és a processzor, illetve a RAM-ok mellett a GPU túlhajtásában is szerepet vállal. Kétféle módon is bekapcsolható: az alaplapi mikrokapcsoló segítségével, vagy az ASUS igen felhasználóbarát TurboV EVO segédprogram segítségével.

 

A jelenlegi Deluxe változat dobozában az alábbi kiegészítőket találtuk. Hátlapi lemez, kézikönyv, gyors telepítési útmutató, telepítőlemez, ASUS Q-connectorok, hat darab minőségi SATA kábel, flexibilis CrossFireX híd, USB 3.0 előlapi beépítődoboz. Elképzelhető, hogy a boltokba kerülésig ez még bővülni fog, de ha ennyi marad, akkor sem nagyon lehet okunk panaszra.

 


 

ASUS BT GO!

Ez a képesség három alkotóelemből áll össze:

 

 • alaplapra integrált kompakt, gyári Bluetooth egység
 • letisztult, gazdag tudással bíró, könnyen kezelhető BT segédprogram
 • gyors és egyszerű vezérlőprogram Windows Mobile és Anroid alapú készülékekre

Az ASUS BT GO! tehát egy komplett csomag, melyhez a gyártó mindent biztosít, csupán egy olyan eszközre van szükségünk, amellyel a vezérlést végezhetjük. Miből is áll ez?

 • Pocket Media -- Windows Media Player irányítása mobil eszköz segítségével
 • BT Turbo Remote -- Valós idejű OC vezérlés mobil eszköz segítségével
 • BT to Net -- Világháló elérése a mobil eszközön Bluetooth-szal megosztott 3G vagy WiFi hálózat segítségével
 • Personal Manager -- személyes adatok, feladatok, naptár szinkronizálása a mobil eszköz és a számítógép között

EFI BIOS

Az új alaplapok egyik legnagyobb durranása az EFI -- Extensible Firmware Interface -- BIOS, mely gyökeresen eltér attól, amit eddig BIOS-nak neveztünk:

 • teljesen grafikus, operációs rendszer jellegű interfész 
 • egérrel végezhető vezérlés
 • 2,2 TB feletti merevlemezek támogatása
 • ASUS EZ mód

Az EFI BIOS-t működést közben volt alkalmam a saját szememmel is látni, az első néhány pillanatban elég sokkolóan hatott, hiszen tényleg olyan, mintha Windows alatt futtatnánk valamilyen segédprogramot. Az egér azonnal működésre kész, a menük teljesen grafikusak, színesek, ábrákkal, grafikonokkal tarkítottak, gyakorlatilag minden egy kattintással, könnyedén és gyorsan elérhető, nem kell billentyűzettel végigszambázni a menüpontokon, a diagnosztikai képességei és nagyon fejlettek.

Már itt beállítható, hogy a számítógép milyen profillal fusson, azaz hogy a fogyasztás vagy a teljesítmény-e a fontosabb, és persze van egy átmeneti lehetőség is, ötvözve a kettőt. Annyi bizonyos, hogy a grafikus EFI BIOS jóval felhasználóbarátabb képet mutat, egyáltalán nem riasztó, ezért valószínűleg sokan azok közül is bátrabban fognak barangolni benne, akik eddig a BIOS közelébe sem merészkedtek. Hogy ez végül hová vezet majd, az még a jövő zenéje, de a lehetőség adott lesz, és őszintén szólva nekem az EFI BIOS elnyerte a tetszésemet.

USB 3.0 Front Panel & Box

 

Az előző oldalon már említettük, hogy az ASUS P8P67 Deluxe alaplap négy darab USB 3.0 szabványú portot kínál, 5 Gb/s-os sebességgel a két NEC vezérlőnek köszönhetően. A négyből kettő a hátlapi szekción, míg kettő egy különleges dobozban kapott helyet, mely számítógépházunk 3,5"-os nyílásába rögzíthető, kábele az alaplapra csatlakoztatandó.

 

Így már a házunk elején is elérhetővé válik az ultragyors sebességű USB, és ha rendelkezünk ilyen interfésszel operáló pendrive-val vagy külső merevlemezzel, az USB 3.0 Box megkönnyíti ezek használatát, hiszen nem kell állandóan hátra nyúlkálunk, illetve USB hosszabbító kábel használata is értelmetlenné válik. Ötletes, praktikus és a csomag része, csak használni kell!

AI Suite II

Az AI Suite az ASUS mindent tudó, átfogó segédprogramja, mely csokorba köti a különféle ASUS szolgáltatásokat. Az AI Suite II impozáns, jól kinéző, informatív grafikus felülettel rendelkezik, emellett jól kezelhető, ami fontos, mert ahogy már említettük, gyakorlatilag az összes funkció elérhető a segítségével.

 

Felépítése a következő:

 • Auto tuning
 • Tool
  • TurboV EVO
  • Digi+ VRM
  • EPU
  • FAN Expert
  • Probe II
  • Sensor recorder
  • BT GO!
 • Monitor
  • Sensor
  • CPU Fan
 • Update
  • Update
  • MyLogo
 • System information
 • Settings

 

Ezek közül első körben az Auto tuning funkció emelendő ki, melynek hatékonyságáról magam is meggyőződhettem működés közben. A program apró lépésekkel növeli az értékeket, változtatás után folyamatosan tesztelve azokat, a végeredmény pedig a lehető legmagasabb, de még teljesen stabil órajel megtalálása. Nyilván az Auto tuning funkció tudása nem veszi fel a versenyt a hardcore tuningosok tapasztalatával és képességeivel, de egy tuninghoz kevésbé értő, átlagos felhasználó számára nagy segítség lehet, amennyiben többletteljesítményt szeretne kisajtolni a számítógépéből.

 

Az AI Suite II segítségével a Digi+ VRM is programozható, vezérelhető, de természetesen az EPU, a ventilátorok vezérlése és a szenzorok elérése is megmaradt. Az integrált Bluetooth lehetőségeinek kihasználásra szintén itt adódik lehetőség. A rendszerről is kaphatunk információkat, valamint a program igen aprólékosan testre szabható, egészen olyan mélységig, hogy például az ablakok mennyire legyenek áttetszőek.

Végszó

Bár nem lett volna ellenünkre, sajnos Sandy Bridge platformot egyelőre nem tesztelhettünk, és még ha mérhettünk is volna vele, januárig úgysem közölhetnénk az eredményeket. Jó hír viszont, hogy az új platform érkezése tényleg a végső stádiumban van, gyakorlatilag rajtra kész, úgyhogy a hivatalos induláskor valószínűleg minden, nagy mennyiségben bárki számára elérhető lesz, amennyiben meg tudja majd fizetni.

Az ASUS P8P67 Deluxe kapcsán hivatalos árral nem szolgálhatunk, hiszen még meg sem jelent, de érdemes a szokásos, frissen debütáló Deluxra árakra visszatekinteni a múltba, ergo nem lesz egy olcsó darab, de mint tudjuk a minőséget meg kell fizetni. Az új platform érkeztével a gyártók igyekeztek új dolgokat kifejleszteni, vagy a régieket tovább tökéletesíteni. Örömteli, hogy széria felszerelés lesz az USB 3.0 és a SATA 3.0, és az is, hogy előbbiből már az előlapra is lesz módunk helyezni az ASUS kiegészítő USB dobozával. Az AI Suite II mindent tud, amit csak szeretnénk, ha valaki nem BIOS-ból akar tuningolni, a program tökéletes eszköz a kezében, bár érdemes az EFI BIOS-ban is megejteni néhány kirándulást, ha másért nem, a látvány kedvéért. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a mobilitás, a Bluetooth fogalma senki számára nem ismeretlen, aki egy kicsit komolyabban ismeri a mobil világot. Az, hogy a friss ASUS alaplapokon integrálva lesz a Bluetooth, ismét csak örömteli.

Összességében tehát -- habár saját szerkesztőségünkben nem próbálhattuk ki -- az ASUS P8P67 Deluxe egy kiváló, igényes felsőkategóriás lapnak ígérkezik, de a P8P67 sorozat többi (olcsóbb) tagjára is érdemes lesz figyelni, ha befut a Sandy Bridge. Teszt és bolti elérhetőség híján természetesen ajánlani nem tudjuk, de az nem kétséges, hogytetszett.

ASUS P8P67 Deluxe

Az ASUS P8P67 Deluxe alaplapot az ASUS hazai képviselete bocsájtotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)