Médialejátszó evolúció LG módra

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nem véletlenül írtunk a címben evolúciót, hiszen az LG-nél jól követhető íven zajlanak a bejelentések. Lássuk mik történtek náluk az utóbbi másfél évben! Kezdjük talán azzal, hogy volt és van a DivX (XviD), ehhez a formátumhoz pedig évek óta létező asztali lejátszók. Tudjuk, hogy a DivX formátumban érkező anyagokra nem az irtóztatóan magas felbontás jellemző, cserébe egy hagyományos televízión elfogadható képminőséget, és ami fontos viszonylag kis tárhely igényt kapunk. Az idő azonban szalad, beléptünk a HD Ready, majd a HD kijelzők korszakába. Ezek ahogy azt már többször leírtuk 720- illetve 1080 sort jelentenek vízszintesen, ami egyben azt is jelenti, hogy ha ilyen minőségű filmet szeretnénk nézni – és miért ne szeretnénk – az azzal jár, hogy komolyabb tömörítés mellett is nagyobb lesz a tárhely igény, ráadásul erősebb hardver kell a lejátszáshoz.

 

LG HXF2 becsomagolva


A DivX-et fejlesztették, kapott mindenféle plusz funkciót például felirat fájlok kezelésére. Megjelent a WMV HD is, ami a Microsoft gyermeke – nem is rossz amúgy –, mégis valamilyen megmagyarázhatatlan, vagy nem is annyira megmagyarázhatatlan oknál fogva nem a régi harcos, nem is a szoftver óriás alkotása lett a befutó, hanem egy harmadik formátum, ez pedig az MKV.

Biztos sokan tudják, hogy az MKV igazából egy csomag, melyben találhatunk különféle feliratfájlokat, hangsávokat, és ami lényeges videót, mely bár általában H.264-ben vannak nem kötelező abban lenniük. A csomagba lehet csomagolni mást is, például DivX HD-t. Talán pont ez a rugalmasság az, ami az MKV sikeréhez vezetett.


Az LG evolúció előző állomása, az MS450H asztali lejátszó

Volt azonban egy nagy probléma vele, az, hogy csak és kizárólag számítógépen lehetett lejátszani. Így, aki ilyen formátumú anyagot szeretett volna nézni, az vagy kitett egy gépet a TV mellé – vagy a TV-t vitte a gép mellé –, vagy átszőtte a lakást kábelekkel. Ez az állapot eltartott vagy két évig, és nem is igazán értettük, hogy miért nincs olyan asztali lejátszó, ami kezelné, és lejátszaná az MKV-ba csomagolt anyagokat.

Aztán megtört a jég, és a neten elkezdtek csöpögni az információk különféle lejátszókról, és rövidesen meg is érkezett hozzánk az LG egyik szerkezete, mely azon túl, hogy képes volt az MKV fájlok lejátszására Blu-ray olvasót is tartalmazott. Meg kell jegyeznünk, hogy az LG úttörő volt a formátum támogatásában, bár az is igaz, hogy nyilvánvaló volt, hogy nincs is nagyon más irány amerre menni lehet.


Szóval és tehát megérkezett az első lejátszó, ami tudta az MKV-t, és tudta a Blu-ray-t. Aztán tavaly jött az evolúció újabb szülötte, mely egy merevlemezes lejátszó lett. Ebből kimaradt az optikai meghajtó, ami jól mutatja, hogy az LG-nél is felismerték, hogy a Blu-ray tömeges elterjedéséig – lesz ilyen egyáltalán? – a népek nem optikai lemezen, hanem az egyre olcsóbbá váló merevlemezeken tárolják állományaikat. Minek akkor az optikai olvasó? Persze egy ilyen termék sikeréhez nem elegendő, hogy legyen benne merevlemez, tudja az MKV-t, kellenek további pluszok. Ebben az esetben ez egy – pontosabban kettő – digitális tuner beszerelése volt, mellyel az MPEG4-es földi sugárzású adókat lehet fogni. Nem árulunk el titkot azzal, hogy közeledik a digitális átállás időpontja, ezután pedig lőttek a hagyományos tunereknek, akinek nem lesz MPEG4 tunere, az vagy műholdakról, vagy kábelből szedi az adásokat, de a levegőből, ahogy eddig biztos nem.

A tuneres lejátszó után pedig el is érkeztünk az LG MKV-s médialejátszó evolúciójának újabb állomásához, melynek képviselője a HXF2 hordozható lejátszó. Ez a készülék az, amit jelen cikkünkben igyekszünk bemutatni olvasóinknak, így gyorsan lapozzatok is, hogy lássuk miről is van szó!


Hordozható médialejátszó van már a piacon. Elég talán a WD illetve az ASUS termékeit említeni. Ebbe a sorba, ezek ellenfeléül érkezett a HXF2. Igaz, volt egy HXF1 is, de erről sok szót most nem szólnánk. Sok mindenben – így külsőben – megegyezett a kettes verzióval, de például az MKV fájlokkal nem boldogult. Emiatt aztán nem is került már a hazai boltokba, nem is lett volna értelme, mert már meg is jött a javított változat.


A lejátszó felülnézetből...

Kezdjük a külsővel! Egy hordozható lejátszónál nagyon nem mindegy hogy néz ki. Ezeket hordozzuk, szem előtt vannak, nem nagyon tudjuk egy félreeső sarokba elpaterolni, hogy ne bántsa a szemünket. Ezt az LG-nél is tudják, így egy nagyon mutatós készüléket foghatunk kezünkbe. A forma jól eltalált, az alsó borítás szélének kerekítése miatt jól, biztosan tartható tenyérben, eközben pedig hüvelykujjunkkal tudjuk az alsó részen elhelyezett gombokat nyomkodni. Ezekből hármat találunk az előlapon. Egy M gombot, mely a főmenübe navigál minket, egy stop gombot, amivel a lejátszott anyagokból tudunk kilépni a menübe, végezetül középen egy kerek alkalmatosságot melyben négy nyíl és egy OK felirat látható. Ez utóbbiakkal tudunk a menüben navigálni, illetve az OK szolgál az anyagok lejátszásának elindítására. A gombok kapcsán fontos megjegyezni, hogy ezek mind érintés érzékeny felületűek, vagyis gyakorlatilag nem kell semmit benyomni, elég a burkolat felületét megérinteni. A házzal kapcsolatban fontos még, hogy teljesen egyforma a jobb és a baloldalán, így jobb és balkezesek egyaránt tudják használni.


...és alulnézetből

A lejátszót természetesen nem csak kézzel lehet vezérelni. Az LG mellékel egy közepes méretű távirányítót is, melyről minden funkciót elérünk a gumi gombokkal. Lehet a lejátszott állományt több lépésben lassítani vagy gyorsítani. Lehet gyorstekerni, változtathatunk feliratot vagy hangsávot a lejátszott film alatt, ha van miből választani. Lehet a képet nagyítani vagy kicsinyíteni, és persze a hangerőt is állíthatjuk. A képeket nézegetés közben lehet forgatni, a feliratokat film közben lehet nagyítani, kicsinyíteni, felemelni vagy letolni, valamint lehet a betűk színét is változtatni. Magyarul az összes funkciót csak a távirányítóval érjük el. A távkütyü révén tehát a HXF2 teljes értékű asztali lejátszót is helyettesíthet, ami egyes esetekben, helyszűkében jól jöhet.


Érintésérzékeny gombok

A fedlap fényes, az alsó borítás mattosított. Ha szemből nézzük, akkor a baloldalon találjuk a bekapcsoló gombot, a csatlakozók pedig a készülék felfelé néző oldalán kaptak helyet. Itt négy nyílást találunk. Az első az USB kapu, melyen keresztül feltölthetjük állományainkkal a lejátszót, a második egy 3,5-es jack, ám ezen nem három szekció van hanem négy, így nem csak hang, hanem kép is jön rajta keresztül. Ehhez a gyártó kábelt is ad, amivel normál RCA csatlakozón keresztül vihetjük ki a képet és a sztereó hangot tévénkre. A jack mellett nagyon helyesen egy HDMI aljzatot találunk, ami már nem számít extrának, inkább az számít cikinek, ha lehagyják egy lejátszóról. A következő, egyben utolsó csatlakozón keresztül táplálhatjuk meg energiával a lejátszót. Ez utóbbi használata elengedhetetlen, hiszen akkumulátort nem tartalmaz a player. A külsőn túl is vagyunk, a többit a képek elmondják helyettünk. Ám mielőtt még rátérnénk a szoftverre meg kell említenünk, hogy a borítás alatt egy 320 GB-os merevlemez rejtőzik, ezen tárolhatjuk számtalan zenénket, vagy számos HD filmünket. Egy adattal vagyunk még adósak, ez pedig a lejátszó térbeli kiterjedése. Az LG HXF2 153 x 94 x 25 milliméteres kitejedésű térből szorítja ki a levegőt.


CsatlakozókKezdetnek lássuk egy táblázat formájában, hogy milyen formátumok lejátszása lehetséges az LG kütyüjén!

Formátum

Fájl kiterjesztés

Kodek

Videó

mkv, wmv, asf, xvid, avi,rm, rmvb, dat, mpg, mpeg, vob, iso, ifo, ts, m2ts, mts, tp, trp, mp4, mov, flv

MPEG-1/2/4, MJPEG (SD), H.264, DivX HD, XviD, VC1 (WMV9), RM/RMVB (SD)

Audió

mp3, wma, asf, ogg, wav, flac

WMA, PCM, ADPCM, LPCM, AC5 (5.1 ch), DTS (5.1 ch), OGG, MPEG-1 Layer 1/2/3, FLAC, MPEG-2, Layer 1, AAC

Fotó

JPG, BMP, PNG, GIF (animált nem), TIFF

Felirat

SRT, SUB, SMI, SSA, IDX+

Ahogy látható a készüléket nem nagyon tudjuk zavarba hozni, hiszen mind hang, mind kép, mind videó állományaink terén támogatja az elterjedt formátumokat. A készülék szoftvere az asztali gépekkel megegyező formavilágot és színt nyújt. Az ikonok is megegyeznek, ami kevesebb az a funkciók száma, de ezen sem csodálkozunk, hiszen a tudás és a készülék is kisebb.A főmenü 5 pontból áll. Az All Files pont alatt minden állományt látunk ami a merevlemezen van, tehát ha adatot és nem multimédiát hordunk a háttértáron, akkor azt itt tudjuk böngészni. A Movie, a Photo és a Music pontok egyértelműek. Bármelyikbe belépve látjuk a merevlemez teljes könyvtárszerkezetét, de a fájlok közül csak azt, ami az adott tartalomhoz illik. Az utolsó pont a Setup, itt állíthatunk be néhány alapvető dolgot. A rendszernél a nyelvet, a szöveg kódolást, a képernyőkímélőt, a Movie-nál a képarányt, a kontrasztot, választhatunk a PAL vagy SECAM formátum között tévénktől függően, és beállíthatjuk a feliratok nagyságát. A Photo-nál a slide show léptetési idejét, legyen-e zene a képnézegetés alatt. A Music alatt két HDMI mód közül, és három equalizer mód között választhatunk, valamint módosíthatjuk, hogy a számok ismétlődjenek, sorba következzenek, vagy véletlenszerű sorrendben történjen a lejátszás.A menüből bármelyik pontba belépve az almenüben is választhatunk a zene a film és a fotó pontok közül, így villámgyorsan megtalálhatjuk a nekünk kellő fájlokat. A menü tehát egyszerű mint a pofon, de ide nem is kell ennél bonyolultabb. Lássuk mindezt képeken is!


Reméljük, hogy az előző oldalakon található képek, illetve leírás mindenki számára bizonyította, hogy az LG HXF2 valóban jó lejátszó. Ahogy azt említettük már mindent tud, amit egy ilyen készüléktől elvárhatunk. Tudja, még pedig úgy, hogy a kezelőfelület minden sallangtól mentes, minden funkció, beállítás könnyedén elérhető, magyarán a használat egyszerű mint a pofon.

A készülék külsejét illetően sem lehet panaszunk. Egyszerűen szép. Nem pakolták tele felesleges gombokkal, amik viszont rajta vannak, azok érinésérzékenyek, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy huzamosabb használat esetén elkopik a mechanika, az ugyanis nincs. Ami el tud romlani benne az a merevlemez lehet, de ha nem dobáljuk működés közben, akkor reménykedhetünk benne, hogy azzal sem lesz baj.


Tartozékok

Az LG HXF2-ön hordozhatjuk fájljainkat, média anyagainkat, elmehetünk barátainkhoz, hogy együtt nézzük meg a nyaralás alatt készült képeket vagy a legújabb filmünket. Használható azonban asztali lejátszó helyet is, hiszen mindent tud, amit egy asztali lejátszótól elvárhatunk, ráadásul a távirányítóval úgy is kezelhetjük, mint egy nagyobb playert.


Távirányító

Összegzés képpen elmondhatjuk tehát, hogy az LG HXF2 számunkra azt nyújtotta amit tőle vártunk. Egy igazán pofás, de még sem hivalkodó lejátszót kap az, aki erre költi forintjait, és szinte garantált, hogy a kedves vásárló nem fog az eszközben csalódni. Az LG az MKV-s eszközök első példányai óta jó úton jár, hogy nagyobb részt hasíthasson ki a médialejátszók piacából, és ebben biztos segítségére lesz cikkünk alanya is. Az út, az irány jó, reméljük erről az útról a következőkben sem térnek le az LG fejlesztői, ha pedig így lesz, akkor türelmetlenül várjuk a következő terméket ami ebbe a sorba illeszkedik. Várjuk, ha másért nem azért, mert kíváncsiak vagyunk mit lehet még hozzá tenni az eddigiekhez. Az biztos, hogy nagy adag fantázia szükségeltetik hozzá, hogy olyan funkciókat találjanak, amiket eddig a lejátszóikból kihagytak.


LG HXF2 oldalnézetből

Számunkra a HXF2 az ajánlott termékek sorába tartozik, így nyugodt szívvel merjük minden kedves olvasónk figyelmébe ajánlani, ha hasonló hordozható megoldás megvásárlásán törik a fejüket. A HXF2 napokon belül a boltokba kerül, a gyártótól származó információ szerint az ajánlott végfelhasználói ára 55-56 ezer forint magasságában alakul, amelyben ráadásul már 500 GB-os merevlemez fog szolgálatot teljesíteni, így ez az összeg a készülék tudásához képest nem is tűnik soknak.

A lejátszót bemutattuk a HOC TV élő adásában is, ami felvételről megtekinthető IDE kattintva!

Az LG HXF2 az LG magyarországi kirendeltségétől érkezett hozzánk, köszönjük, hogy kipróbálhattuk!


LG N2B1 - a NAS-ok királya, a királyok NAS-a

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Mire jó egy NAS? Alapvetően arra, hogy az otthoni – vagy céges – hálózaton tároljunk úgy adatokat, hogy azok eléréséhez ne kelljen külön szervert üzemeltetni. Mire jó ezen kívül egy NAS? Arra, hogy multimédiás állományainkat elérjük a hálózaton, sőt azokat le is tudjuk játszani. Mire lehet még jó egy NAS? Arra, hogy torrentezzünk. Ezeken kívül? Ugye nem nagyon jut kedves olvasóinknak más eszébe, pedig van még lehetőség, legalábbis az LG NAS esetén van még egy lehetőség. Írhatunk például Blu-ray lemezt.

 

Na igen, jogos a kérdés, a hálózaton keresztül Blu-rayt írni? Lehetséges, ha a NAS-ban van Blu-ray-író, és persze van elegendő tárterület, hogy a kiírandó állományok gond nélkül elférjenek. Ezen elvárásoknak az LG eszköze bőven megfelel, sőt tárterület kapcsán enyhén túl is teljesít.

Tesztünk alanya tehát egy igen különleges eszköz. Az LG-től ugyan az utóbbi időkben megszokhattuk, hogy különleges eszközöket küld tesztelésre, de ez a mostani bizony minket is meglepett, reméljük olvasóinkat is meglepi. Lapozzunk tehát gyorsan a következő oldalra, és nézzük mivel is állunk szemben! 


Az LG N2B1 típusjelzéssel dobta piacra készülékét, melynek oldalán az LG Network Storage felirat olvasható. Kicsomagolás után egy fehér, és meglehetősen nehéz fehér kocka kerül kezünkbe, melyről rögtön látszik, hogy nem a termékkategóriák alsó harmadát erősíti, sokkal inkább a felsőt, ahol az igazi extrák találhatók. Rögtön feltűnik az anyagválasztás igényessége, hiszen a burkolat szép, a takaróelemek nem mozognak, minden patentül össze van rakva. Nézzük gyorsan meg kívülről ezt a fehér kockát!

 

Az előlap fekete műanyag ajtó, melynek felső részén egy kijelzőt találunk négy gombbal, alul pedig az optikai meghajtót láthatjuk, mely büszkén hirdeti magáról, hogy Blu-ray lemezeket kezel. Az előlapot kinyitva találunk újabb érdekességeket, esetünkben két fiókot, melyekben merevlemezek lapulnak. Ezek a háttértárak darabonként 1 terrabyte kapacitásúak, SATA 2 felületűek, és az eszköz használata közben is cserélhetők, vagyis idegen kifejezéssel élve hot swappesek. A fiókok kiszerelése könnyű. Hogy pontosak legyünk nem is szerelni kell ezeket, elegendő a fiók elején látható két fület benyomni, és a fiókot már húzhatjuk is ki. A visszahelyezés is hasonló, finom nyomás után kis kattanás, és már a helyén is van a háttértár.

Ahogy feljebb írtuk van kijelző is gombokkal, de erre később, a használatnál térünk majd ki.

Az oldalsó frontokon kezelőszervet nem találunk, mindössze a képességeket felsoroló matricát látjuk. A matrica jó hosszú, sok piktogram fér el rajta, de ez nem is csoda, a képességek terén lesz miről mesélni.

A készülék tetején egy nyomásra nyíló kis ajtó van, ebben rejtettek el egy SD- és XD kártyaolvasót, valamit egy USB csatlakozót.

Túl sok extrát a gép hátulján sem találunk. Van itt két USB kapu, egy Ethernet csatlakozó, egy eSATA port, és a külső tápegység csatlakozója.

Hipp és hopp, már a végére is értünk a külső elemezgetésének. Ha össze kéne foglalnunk az eddigi tapasztalatokat, akkor azt mondhatjuk, hogy első osztályú, és ezt mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk. A burkolat oldalán látható matricát böngészve a képességekkel sem lesz probléma, már akkor sem lenne, ha speciel nem egy Blu-ray-író vigyorogna ránk. Kapcsoljuk be gyorsan a szerkezetet, lássuk mit tud! NAS Detector

Kezdjük tehát! Első lépésben a bekapcsolt NAS-t számítógépünkhöz csatlakoztatjuk a vezetékes hálózathoz mellékelt kábellel. Ezután feltelepítjük a mellékelt lemezről a NAS Detector és NAS Monitor nevű programokat. A NAS Detektorral kezdünk. A keresés után a megtalált NAS-on beállítjuk a hálózat használatához szükséges adatokat, IP címet, átjárót, egyebeket. Ha ezzel kész vagyunk, akkor az Open Web Menu gomb megnyomásakor a program megkérdezi, hogy szeretnénk-e az asztalra egy parancsikont, amin keresztül elérhetjük a hálózati adattárolót. Talán felesleges is mondani, hogy szeretnénk, hiszen ezen keresztül fogjuk elérni a tároló kezelő felületét. Amikor kész vagyunk a NAS is jelzi egy kis csipogással, hogy az adatokat elmentette, az erre vonatkozó üzenet a kijelzőn is megjelenik.


NAS Monitor

Oké, a NAS üzemkésznek minősítve! Vigyük át szépen a routerhez dugjuk rá, kapcsoljuk be, aztán séta vissza a gépünkhöz. Immár minden adott ahhoz, hogy használatba vegyük a szerkezetet.

Mielőtt azonban a tényleges használatot elkezdenénk el kell végeznünk egy fontos feladatot, be kell üzemelni a merevlemezeket. Mivel ezekből kettőt találunk, adódik, hogy a NAS támogatja a RAID üzemmódokat is, azok közül is a két elterjedtebbet, a RAID 0-át és a RAID 1-et. Ezek segítségével tükrözhetünk vagy sávozhatunk, tehát vagy összefűzzük a két lemezt egy nagy tárterületté, vagy az adatink biztonságát szem előtt tartva a tükrözést választjuk. Ez utóbbi esetben az elérhető tárterület a felére csökken, viszont minden adatunkról lesz másolat, ráadásként pedig az adatok olvasása is felgyorsul. Igaz, ez utóbbi előny a hálózati használat során elvész, hiszen a hálózatunk adatátviteli sebessége lassabb lesz, mint amit a tükrözött meghajtók tudnak. Természetesen a RAID mellett maradhatunk a teljesen hagyományos megoldásnál is, vagyis külön-külön is kezelhetjük a két terrás tárat. Ennek előnye lehet, hogy menet közben tudunk meghajtót cserélni, vagyis a készülékkel szállított meghajtók helyére tudunk bedugni olyat, ami például kiírandó anyagok vannak.


NAS Installer

Most jött el a pillanat, hogy azt mondhassuk, az LG NAS teljesen üzemkész állapotban van. Elkezdhetjük használni, így derítsük fel gyorsan a rendkívül kiterjedt menüt! 


Ahogy ígértük szólunk a kijelzőről. Ez a kijelző három féle feladatot lát el. Egyrészről szöveges formában értesít minket a készüléket ért változások aktiválásáról, másrészről apró piktogramokkal jelzi az egyes funkciók működését. Így egy pillantással felmérhetjük, hogy működik-e az optikai meghajtó, van-e megosztott könyvtár amit használ valaki vagy aktív-e a hálózati kapcsolat. A kijelző azonban egy harmadik feladatra is jó. A mellette jobbra lévő két gombbal egy menüben tudunk lépkedni, melyen keresztül a készülék hálózati beállításait valamint a mentési funkciókat érhetjük el. A menü kiválasztása, valamit az értékek változtatása, a beállítások jóváhagyása a baloldali gombbal lehetséges. Ezáltal nem szükséges a webes felület – melyről a továbbiakban szó lesz – a főbb funkciókhoz, elegendő ehhez a NAS mellett helyet foglalnunk.


Matricák a készülék oldalán

Mielőtt bármit is írnánk a menüről fontos megjegyezni, hogy mostantól mindent HTML felületen keresztül intézünk a böngészőnkön keresztül.

Menjünk sorba az elérhető funkciókon!

A System pont alatt találjuk az eszköz beállításaihoz szükséges elemeket. Mivel ezek beállítása nem túl bonyolult feladat csak az érdekesebb képességekre térünk ki.


Rendszer információ

A Network fül alatt beállíthatjik az IP-t és egyebeket, de ez nem is annyira érdekes. Az már sokkal inkább, hogy a NAS-t nem csak munkacsoportos, hanem domaines környezetre is hangolhatjuk, így akár közepes vagy nagyobb irodákban is elláthatja feladatát.


Hálózat beállítása

A Remote acces, vagyis a távoli elérés fül alatt találjuk a DDNS beállításokat. Ez sem nevezhető haszontalannak, hiszen akár dinamikus IP használat esetén (ADSL) is bármikor elérhetjük távolról a NAS-t.


Dinamikus DNS szolgáltatás

Time, a neve beszédes, nem is érdemes ragozni.

Mail Notification – Ezen a fülön állíthatjuk be a riasztásokat, pontosabban azt, hogy milyen címre küldje ezeket a NAS. Ha ez nem lenne elég, akkor beállíthatjuk, hogy úgy nevezett Status Reportot küldjön minden nap. Különlegesség, hogy az SMTP szerver használatára is rendesen felkészítették az eszközt, rendelkezik SSL támogatással is.


Levelezés beállítása

Volume – Itt nézhetjük meg mennyi tárhellyel rendelkezünk még, illetve a RAID-et is be, illetve kikapcsolhatjuk.


Meghajtók állapota

Selective Mirror – Ebben a pontban automatikus mentést állíthatunk be egyes könyvtárakra.

Power – Sok magyarázatra itt sincs szükség. A legérdekesebb menüpontban észrevehetjük, hogy UPS használatára is fel van készítve az LG NAS! Language – Magyarul nem tud, de legalább a megfelelő kódlap támogatása megvan. A Share menüt nem fogjuk részletesen kitárgyalni. Ebben a pontban hozhatunk létre felhasználókat, felhasználói csoportokat, illetve oszthatunk meg könyvtárakat.


Szünetmentes tápellátás beállítása


A következő Burning pont már fontosabb, hiszen ezen keresztül írhatunk Blu-ray korongokat. Mondanom sem kell, hogy kipróbáltuk a dolgot, és az írás remekül sikerült is. Egyetlen dologra nem találtunk megoldást, ez pedig az ISO fájlok kiírása. Ezt tesztelendő létrehoztunk egy képfájlt, ám azt csak egyszerű adatként volt hajlandó kiírni a szoftver.


Blu-ray írás

Ugyan a mellékelt lemezen találunk programot Blu-ray íráshoz, ám az nem látja a hálózaton a NAS-ba épített írót. Emiatt az adatírás az egyetlen használható funkció, ami viszont nagyon egyszerűen megy. Az egyik ablakban kiválasztjuk amit ki szeretnénk írni, hozzá adjuk a másik ablak tartalmához, és már indulhat is az írás.

Jöhet is a Service menü!

DLNA – védett tartalak lejátszása hálózaton keresztül. A szolgáltatást aktiválni kell, az állományok a DLNA mappába kerülnek.

Network Servers – Itt izzíthatjuk be FTP szerverünket, ha Mac-et használunk, akkor AFP szerver kiválasztására is van mód.


FTP

Printer – Nem szorul bővebb magyarázatra, a hálózati nyomtatót állíthatjuk be, ha azt csatlakoztattuk a NAS-hoz.

iTunes – Sokat itt sem kell magyarázni, ki- illetve bekapcsolhatjuk az iTunes streaming szolgáltatást. Ahogy a DLNA, úgy az iTunes szolgáltatás is külön könyvtárat kapott, ezeket a könyvtárakat a hálózat tallózásánál lehet elérni az LG-NAS\service\iTunes illetve \DLNA cím alatt.

Time Machine – Mac OS alatti adatmentésre alkalmas funkció

iSCSI – Számunkra az egyik legérdekesebb pont volt ez, mivel eddig nem nagyon találkoztunk a kifejezéssel. Az iSCSI felület röviden arra szolgál, hogy meghajtóinkat hálózaton keresztül, mint SCSI meghajtót csatlakoztathassuk gépünkhöz. Ehhez az operációs rendszerben a felügyeleti eszközöknél be kell kapcsolni az iSCSI kezdeményezőt, majd az IP cím beírásával csatlakoztatni és aktiválni kell az eszközt.


iSCSI

Feljebb írtam, hogy az ISO fájlok kiírása nem lehetséges, ami igaz is, ha a böngészőn keresztül használatos író programot használjunk. Azonban iSCSI felületen az írót úgy érjük el, mintha saját gépünkbe lenne építve, így pedig már nincs akadálya annak, hogy ISO-t írjunk ki. Sőt, így annak sem lehet akadálya, hogy Blu-ray filmeket játsszunk le számítógépünkön, ehhez például a PowerDVD megfelelő program.

Az iSCSI-val kapcsolatban még egy fontos dolgot le kell írni, ez pedig az, hogy a Blu-ray lemezek írásához, de úgy általában az iSCSI szolgáltatás használatához illik gigabites hálózatot használni. Ez manapság már közel sem elérhetetlen követelmény.

Torrent – Itt a torrent szolgáltatást tudjuk be- illetve kikapcsolni.

USB Backup – Ismét egy pont amit nem kell magyarázni.

Maradt még egy fül, az Information. Ezt sem fogjuk bővebben kifejteni, a NAS állapotát figyelhetjük, illetve a Log alatt a naplózott események listája nézhető meg.

Ami még kimaradt az három gomb a felső traktusban. Ezekre kattintva kvázi alkalmazások nyílnak meg új ablakban. A WebDAV egy FTP klienshez hasonló felületen enged bepillantást a NAS tartalmába. A Torrent egy teljes értékű torrent klienst takar. Természetesen nincs annyi beállítási lehetőség, mint egy komolyabb torrent kliensben, ennek ellenére remekül használható. A File Viewerről nem is kell semmit írni, pont azt tudja, amit a neve ígér.


Torrent kliens

Röviden a használatról. Valóban röviden, hiszen a képességeket azzal, hogy a menüt bemutattuk ismertettük is. Nem voltunk restek, ki is próbáltunk mindent. Na jó, majdnem mindent, a Mac-es lehetőségeket nem tudtuk tesztelni, lévén PC-s vonalon mozgunk. Ám, amit PC-s vonalon ki lehetett próbálni, azt kipróbáltuk. Mi a végeredmény? Működik. Bővebben? Minden flottul, hiba nélkül, várakozás és akadás nélkül, elsőre működik. A használathoz nem szükséges diploma, de nem árt, ha van némi számítástechnikai affinitás. Persze az alap otthoni feladatokra szinte ezen affinitás nélkül is vállalkozhatunk, ám ha cégünknél szeretnénk használni, akkor a teljes beállításhoz szükség lehet egy hozzáértő szakemberre. A készülékhez csak angol nyelvű leírást találtunk a mellékelt lemezen, így ha elakadunk valahol, akkor nem fog ártani egy kis angol nyelvismeret vagy legalább egy szomszéd, aki beszél jenkiül.


File Viewer

Végére is értünk a menünek, következzen az értékelés! 


Magunk részéről továbbra is el vagyunk ájulva az LG NAS-tól. Az előző oldalakon a menüben barangolva rájöttünk, hogy ez a NAS nem kifejezetten az otthoni és nem is a vállalati felhasználásra lett kitalálva, hanem mind a kettőre (ha választani kell inkább a céges vonal az erősebb). Egyszerűen nem tudunk olyan feladatot adni neki, amit ne oldana meg, persze NAS vonalon.

Médiaszerver és FTP szerver, PC és Mac támogatás, adatmentés, adattárolás, adat archiválás, egyszerűen minden benne van, ami benne lehet. Nagyon nagy fantázia kell hozzá, hogy olyan funkciót találjunk, ami hiányzik. Nekünk ezek szerint nincs is nagy fantáziánk, hiszen nem sikerült ilyen funkciót találni.


A készülék külsejére sem lehet panaszunk. Nem szép, de mi szép lehet egy NAS-on. Nem szép, még sem csúnya, sőt, inkább mutatós, hiszen amit ki lehetett egy ilyen eszközből hozni a külső tekintetétben, azt az LG kihozta.

Az összeszerelés példás, a használt merevlemezekre sem lehet panasz, a tárterület több mint elég, és a hab a tortán a Blu-ray-író. Nem túlzás azt állítani, hogy fülig szerelembe estünk. Ritka az az eszköz, amit ennyire nehezen adunk vissza. Fontos állítás ez azért, mert hozzánk aztán sok drága és jó hardver kerül, így az ingerküszöbünk meglehetősen magasan van. Ritka esemény, hogy egy új hardver így megdobogtassa szívünket, ahogy az LG NAS tette.

Persze azért nem minden rózsaszín, a cikk végére maradt a fekete leves, az ár. Ha egy ilyen hálózati adattárolót szeretnénk magunkénak tudni, akkor helytől és időtől függően 100 ezer forint körüli összeget kell kicsengetnünk a pénztárnál. Az LG tájékoztatása szerint létezik Blu-ray olvasóval szerelt változat is, aminek már barátságosabb az árcédulája. Ám az ember telhetetlen, most, hogy kipróbáltuk biztos nem elégednénk meg egy „szimpla” olvasóval, hiszen egy ilyen kategóriájú, ilyen tudású készülékbe az író dukál. A képhez és az árhoz az is hozzá tartozik, hogy nem árt összeszámolnunk, hogy mennyibe kerül két terrás merevlemez és egy Blu-ray-író, mert ha ezt megtesszük, lehet, hogy már nem is tűnik soknak a NAS ára.

Mit tehetünk hozzá a végén? Nem sokat, mindössze annyit, hogy akinek megfelelő pénzmag áll rendelkezésre, és hálózati adattárolásra keres eszközt, az ne keressen tovább. Megtalálta, ami neki kell, egy olyan eszközt, ami nem csak a jelennek, hanem a közeli jövőnek is készült.

Az értékelés mi lehet más - az ár ellenére is -, mint csillagos ötös!

Az LG N2B1 típusú NAS-t az LG hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!


XD külső merevlemezcsalád az LG-től

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

Oldalunkon az elmúlt hónapokban számos terméket mutattunk be az LG palettájáról, melyek között voltak monitorok, projektorok, asztali lejátszók, összességében főleg multimédiás termékek. A gyártó most egy új kategóriával jelentkezik az IT szekción belül, mely csoport nem másból, mint külső merevlemezes adattárolókból áll.

Az LG kezdésként három modellt indított útjára, és mi mindhárom darabból kaptunk egyet-egyet, így maradéktalanul utána tudtunk járni, mivel több, illetve miben jeleskedik jobban a jelenlegi kínálat, mint mondjuk más gyártók hasonló termékei.

Az LG külső merevlemezes adattárolók családjának tagjai:

  • LG XD1
  • LG XD2
  • LG XD4

LG XD1 - a borvörös

A nevek egyelőre nem mondanak sokat, ezért néhány fontos információt már most elárulunk róluk. Az XD1 kétféle változatban érhető el, a sima csak USB 2.0 porttal rendelkezik, míg a Combo verziót megtoldották egy eSATA-csatlakozóval is. Esetében 2,5"-os megoldásról beszélhetünk, csakúgy, mint az XD2-nél, melyből egyelőre nincs Combo, tehát csak USB-vel elérhető. 3,5"-os mérete révén jóval magasabb tárkapacitásokat is ígér az XD4, melyből ugyancsak készítettek eSATA-s modellt is.

A továbbiakban az egyes típusok tulajdonságainak részletesebb taglalásával melegítünk be, melyet majd egy kisebb röpteszttel vezetünk le, főleg az átviteli sebességekre koncentrálva.

 


Hozzánk az 500 GB-os (létezik 250 és 320 GB-os HDD-vel szerelt egység is) Combo változat érkezett, melynek különösen örültünk, hiszen így kétféle csatolón is utánajárhattunk annak, mit tud a merevlemez, ha fájlmozgatási műveletekről van szó. Az XD1 (Combo) háromféle színben vásárolható meg, melyek a gyöngyház-fehér, a gyöngyház-fekete és a borvörös.

Tesztalanyunk az utóbb említett színt kapta meg, amely igen kellemesnek hat. Bár a külső megjelenés megítélése általában szubjektív, szerintünk az XD1 egyértelműen egy nagyon szép darab. Ugyan a ház anyaga műanyag, a forma és a színvilág összképe elegáns és komoly eszköz benyomását kelti. A szépségnek azonban ezúttal is megvan az aprócska, szokásos hátránya, azaz fénylő borítás révén az XD1 felülete is érzékeny az ujjlenyomatokra. Az LG nem bízta a véletlenre a dolgot, ha valaki aggódna amiatt, hogy a csillogó műanyagborítás nem elég ellenálló, vagy egyszerűen csak félti a ház szépségét, utaztatás során nemes egyszerűséggel elhelyezheti azt a csomaghoz tartozó bőrtokban. Ez a tartó úgy van kialakítva, hogy a szükséges portok (melyek a ház alsó élén kaptak helyet az információs LED-del egyetemben) rajta keresztül is elérhetőek, így nem korlátozza a használatot, ráadásul névjegykártyákat is tárolhatunk benne.

A körítést illetően tehát nem lehet hiányérzetünk, a már említett extrán kívül találunk még egy használati útmutatót, egy telepítőlemezt (Win98-as meghajtóval és a backup szoftverrel), valamint a szükséges kábeleket. Ha az XD1-et külön tábkábel nélkül szeretnénk USB-n keresztül összeköttetésre bírni, akkor a "Mini-B -- dupla A" kábelt kell alkalmaznunk (az egyik A csatlakozó az adatforgalomért, a másik a tápellátásért felel -- gondoltuk mi, azonban az eszköz egy csatlakozóval is működött). Kapunk egy jóval rövidebb, körülbelül 10 cm hosszúságú USB-kábelt is, melyen egy darab Mini-B és csak egy darab A csati van, az XD1 vele is tökéletesen működött. Az igazi finomság azonban az eSATA, melynek kapcsán nagy örömmel fogadtuk, hogy az LG néhány más gyártóval ellentétben nem spórolta ki a kábelt a csomagból. Összességében nekünk külsőre, felszereltségre és a csomag tekintetében is nagyon tetszett az XD1, hamarosan arra is megkapjuk a válaszokat, milyen tempópotenciál lakozik benne.

Specifikáció:

 

Csatlakozó típusa:

USB 2.0 / eSATA

Adatsebesség:

USB 480 Mbps / eSATA 3.0 Gbps

Tápellátás:

DC 5 V (USB-ről)

Méret (H × Sz × M mm):

76 × 130 × 17

Kapacitás:

250 GB / 320GB / 500 GB

Színek:

borvörös / gyöngyház fekete

Operációs rendszer:

Windows, Mac

Merevlemez mérete:

2,5"

Buffer:

8 MB

Garancia:

2 év

Tanúsítványok:

MIC, FCC, CE, Vista, WEEE, ROHS

 


A XD2 is a 2,5"-os termékvonalat erősíti. Bár a külcsíny nem éri el az XD1 csillogását, ez a darab is nagyon ízléses és szép külsőt kapott. Tudnunk kell, hogy az LG palettáján belül az XD2 a legolcsóbb, a belépőszintű modell, ennek fényében csak USB 2.0 csatlakozót találunk rajta. Emiatt nem érdemes szomorkodnunk, ha mindenképp szükségünk van az eSATA-ra, akkor választhatjuk az XD1 Combot, az XD2-nél a hiánya legalább kedvező hatással lesz az árcédulára.

A ház anyaga igényes, fénylő műanyag, a felület nagy részén szálcsiszolt alumíniumhatással. A mi példányunk fekete színezést kapott, melynek egyhangúságát alul egy csinos, ezüstszínű LG logó töri meg. Az alsó élen bal oldalt kapott helyet az USB, míg a működésről informáló LED az él másik szélére került. A csomag tartalma nem sokat változott, megkapjuk a telepítőlemezt és a használati útmutatót, a kábelek száma ezúttal (logikusan) lecsökkent, csak a "dupla A -- Mini-B" zsinórt találjuk meg a dobozban.

Specifikáció:

 

Csatlakozó típusa:

USB 2.0

Adatsebesség:

USB 480 Mbps

Tápellátás:

DC 5 V (USB-ről)

Méret (H × Sz × M mm):

80 × 126 × 15

Kapacitás:

160 GB / 250 GB / 320GB / 500 GB

Színek:

fekete, fehér

Operációs rendszer:

Windows, Mac

Merevlemez mérete:

2,5"

Buffer:

8 MB

Garancia:

2 év

Tanúsítványok:

CE / FCC / C-tick

 

 


Az LG XD4-be már nem 2,5", hanem 3,5"-os merevlemezt szereltek, így termete lényegesen nagyobb, mint az előző két modellé, viszont ezt elmondhatjuk a tárkapacitásról is, ugyanis a nálunk járt darab az 1 TB-os verzió volt. Az XD4 ránézésre egy nagy fekete könyvnek tűnik, élei lekerekítettek, felülete fémes hatású, spirálisan fénylő. Az eszközhöz állványt is kapunk, az ennek segítségével felvett testhelyzetet alapul véve a felső élen egy, míg az alsón két darab szellőzőrácsot találunk. Előbbin egyébként működés közben vörös fény szűrődik ki, melynek okozója a rács mögé rejtett piros LED.

hspace=0

A jobb oldali élre helyezték az USB-B csatlakozót, főkapcsolót, a tápadaptert (az XD4-nek már nem elegendő az USB-n elérhető tápfeszültség), valamint a backup gombot, melynek megnyomásával azonnal elindítható az adatmentési művelet (ezzel a későbbiekben bővebben foglalkozunk). A doboz tartalmát a már említett hálózati tápadapteren és az állványon kívül az "USB-B -- Mini-B kábel", a telepítőlemez és a használati útmutató képezi. Apró, de megintcsak dicsérendő figyelmesség, hogy a hálózati adapterhez háromféle "dugajfejet" is mellékeltek, melyek pattintással cserélhetőek, így gyakorlatilag az XD4 a világon bárhol gondmentesen használható.

Specifikáció:

 

Csatlakozó típusa:

USB 2.0

Adatsebesség:

USB 480 Mbps

Tápellátás:

DC 12 V, 2 A

Méret (H × Sz × M mm):

185 × 122 × 36

Kapacitás:

500 GB / 750 GB / 1 TB

Színek:

fekete

Operációs rendszer:

Windows, Mac

Merevlemez mérete:

3,5"

Buffer:

16 MB

Garancia:

2 év

Tanúsítványok:

MIC, FCC, CE, Vista, WEEE, ROHS

 

 


Szoftver

A mindhárom csomagban helyet kapó mini CD-n a PC Clone EX (Lite) névre hallgató archiváló alkalmazást találjuk. A gyors és egyszerű telepítést követően a program ikonja megjelenik a tálcán:

Az ikonra duplán klikkelve a Quick Launch ablak bukkan fel. Itt a gombra kattintva azonnal elindítható a mentési művelet (megjegyzés: az XD4 rendelkezik backup nyomógombbal, annál a modellnél tehát azzal is elindítható a procedúra).

Mielőtt őrült mentésbe kezdenénk, nem árt átböngészni a többi ablakot is, és elvégezni néhány alapvető beállítást.

A Files Backup névre hallgató keretben állíthatjuk be a merevlemez azon mappáit (esetleg partícióit), amelyeket szükség esetén archiválni szeretnénk - ezt látjuk a bal oldali területen. Jobb oldalt a célállomást kell kiválasztanunk, a program ide fogja elvégezni az adatmentést. A jobb alsó sarokban felfedezhető egy Restore ikon is, ami azt jelenti, hogy nemcsak menteni, hanem visszaállítani is tudunk. A másik ablak egy egyszerű fájlkezelőt biztosít a programba építve.

A fenti két ablakban a PC Clone EX Lite konfigurálási lehetőségeit találjuk. Beállíthatjuk, hogy a szoftver az operációs rendszer felállása után automatikusan elinduljon, de -- ami nagyon fontos -- azt is, hogy teljes vagy csak a megváltozott állományokról készítsen mentést.

Tesztek

A méréseket ezúttal nem az MSI GX600 notebookon, hanem egy asztali konfiguráció segítségével végeztük el, melynek részletei a következőek:

  • ASUS P5K-Premium WiFi-AP (P35 + ICH9R)
  • Intel Core 2 Q6600 2.4@3.6 GHz
  • 2 × 1 GB Kingston HyperX 1066 MHz DDR2
  • ASUS 8600 GT Silent
  • Western Digital Caviar Black 1 TB 32 MB cache
  • Windows Vista Service Pack 1

A tisztán látás végett a művelet előtt megvizsgáltuk, pontosan milyen merevlemezeket szereltek be az egyes LG XD modellekbe, a nálunk vendégeskedő három példányba a következő HDD-k kerültek:

A teszteket a megszokott DiskBench mérőalkalmazással futtattuk le, melynek során egy 4,4 GB-os ISO fájlt másoltunk át a WD Blackről az éppen aktuális LG külső merevlemez valamelyikére, majd megfordítva ezt, az ISO-t a külső egységről visszamásoltuk a WD-re. A program által mért sebességértékeket az alábbi grafikonokban foglaltuk össze:

Az USB-n keresztül mért értékek nem okoztak meglepetést, mivel nyilvánvaló, hogy a csatoló a szűk keresztmetszet az adatátvitel során. Ennek megfelelően az USB-n gyakorlatilag semmilyen tempóbeli különbség nincs a három eszköz között. Nagyot néztünk viszont az eSATA-s eredmény láttán, ugyanis régebbi méréseink során, amikor az MSI GX600 notebookot használtuk fel a méréshez, fele ilyen gyors eredményeket kaptunk. Ez a teszt azonban egyértelművé tette, hogy a notebookkal volt a probléma, megfelelő géppel (alaplappal) társítva azonban az eSATA állvahagyja az USB-t, és csaknem két és félszer nagyobb sebességet biztosít ugyanazzal a merevlemezzel (legalábbis LG XD1 Combot használva).

Az írási sebességnél hasonlókat tapasztalunk, mint az olvasásnál. Az USB-s mérések nem adnak különbséget, míg az eSATA majdnem háromszor akkora átvitelre képes. Egyértelmű, hogy annak, aki sok fájlműveletet végez és fontos az ehhez szükséges idő, mindenképpen érdemes beruháznia az eSATA csatolóval rendelkező modellbe.

HD Tach Long Bench tesztek XD1-gyel USB-s, illetve eSATA-s összeköttetésnél

Vélemény

Nekünk az LG külső merevlemezei maradéktalanul elnyerték tetszésünket és szimpátiánkat. Mindhárom modell rendkívül szép és versenyképes külsővel rendelkezik, egyetlen hátrányuk a maszatolásra érzékeny felület, de valamit valamiért. Szerencsés továbbá, hogy a cég két típussal is gondolt azokra a vásárlókra, akik a pendrive-oknál jóval nagyobb kapacitást nyújtó, de külső méretre nem túl nagy hordozót szeretnének, melyre a 2,5"-os HDD-vel szerelt darabok kiválóan alkalmasak. Továbbá az XD1 esetében meghagyták a választás szabadságát arra vonatkozólag, hogy szükségünk van-e az eSATA-ra, avagy sem. Amennyiben nem, úgy célszerű a sima XD1-et választani, mellyel további forintokat takaríthatunk meg. Az XD4 a terméklánc bálnája, viszont mérete ellenére is elegáns tudott maradni. Az elérhető maximális 1 TB-os méret valószínűleg mindenki számára elegendő helyet biztosít, és a választás lehetősége itt is fennáll a csatolókra vonatkozólag. Az XD4-nél az eSATA talán még hasznosabb lehet, mivel ekkora méret esetén már igencsak elkél a sávszélesség. Az XD2-ről sem tudunk rosszat mondani, csinos, egyszerű, és 160 GB-os méretben szinte mindenki számára elérhető alternatíva anyagi téren is. Ne felejtsük a termékek mellé járó igényes körítést, a lemezen található adatmentő szoftvert, illetve a két év garanciát sem! Bár ezek a modellek a gyártó első próbálkozásai a területen, érzésünk szerint ennek ellenére sikerült eltalálniuk a "tutit", és reméljük, hogy sikeres rajtot vesznek.

Ajánlott bruttó végfelhasználói árak:

 

XD1 250 GB (USB 2.0) 23 190 Ft
XD1 320 GB (USB 2.0) 26 490 Ft
XD1 500 GB (USB 2.0) 38 490 Ft
XD1 Combo 250 GB (USB 2.0 + eSATA) 25 490 Ft
XD1 Combo 320 GB (USB 2.0 + eSATA) 28 990 Ft
XD1 Combo 500 GB USB 2.0 + eSATA) 39 990 Ft
XD2 250 GB (USB 2.0) 21 490 Ft
XD2 320 GB (USB 2.0) 23 990 Ft
XD2 500 GB (USB 2.0) 33 990 Ft
XD4 500 GB (USB 2.0) 27 490 Ft
XD4 750 GB (USB 2.0) 36 490 Ft
XD4 1024 GB (USB 2.0) 39 990 Ft

 

Hamarosan egy újabb, ebbe a kategóriába érkező vendéget várunk az LG-től. Az előzetes információk alapján pedig arra számítunk, hogy megváltoztathatja azokat a nézeteket, amiket eddig egy külső merevlemezzel szemben elképzeltünk. Róla majd egy másik történetben mesélünk...

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá.

A külső merevlemezeket az LG Electronics Magyar Kft.-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)